Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
25/09/2016 | 22:59 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Αυτό είναι το “νεογέννητο” κράτος στην καρδιά της Ευρώπης! Η “γη του κανενός”!!!

Αυτό είναι το

Όσοι έχουν αγωνία για την ενότητα και την “ολοκλήρωση” της ΕΕ,θα πρέπει να ανησυχούν όλο και περισσότερο.Όπως γράφει το Stratfor η Ευρώπη έχει μια νέα χώρα! Μια μικρή κουκίδα στο χάρτη,μεταξύ Σερβίας και Κροατίας! Το όνομά της; “Γη της Ελευθερίας” στα αγγλικά Liberland!!!

Μπορεί όπως γράφει το Stratfor η υπόθεση να καταλήξει να γίνει ένα…γεωγραφικό ανέκδοτο,αλλά δείχνει ότι πλέον στην Ευρώπη πολύ εύκολα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την έννοια της κρατικής υπόστασης.Η υπόθεση όσο αστεία κι αν φαίνεται θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Η …νέα χώρα αποτελεί επί της ουσίας μια ιδέα ενός Τσέχου πολιτικού και ακτιβιστή.Ο Βιτ Τζέντλικα εντόπισε ένα μικρό κομμάτι γης στη δυτική όχθη του Δούναβη,το οποίο δεν διεκδικούν,ούτε η Σερβία,ούτε η Κροατία!

Στις 13 Απριλίου, 2015 ημερομηνία που επέλεξε για λόγω των γενεθλίων του  Τόμας Τζέφερσον, (τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1801-1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας),ο  Τζέντλικα διακήρυξε τη γέννηση της Liberland. Το όνομά της μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά το έδαφός της δεν είναι: Η Liberland είναι περίπου 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2,7 τετραγωνικά μίλια) και καλύπτεται κυρίως από δάση. Δεν έχει κατοίκους, και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχει μόνο ένα παλιό σπίτι που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες!

liberland-092516

Παρόλα αυτά ο Τζέντλικα σχεδίασε τη   σημαία της  Liberland, η οποία αποτελείται από ένα κίτρινο φόντο (που αντιπροσωπεύει τον  φιλελευθερισμό) και μια μαύρη οριζόντια ρίγα (που εκπροσωπεί τον αναρχισμό). Ισχυρίζεται η χώρα θα έχει όσους νόμους απαιτούνται, και οι φόροι θα καταβάλλονται σε εθελοντική βάση. Στην ιστοσελίδα της  Liberland περιγράφει τη κυβέρνηση του ως «συνταγματική δημοκρατία με  στοιχεία  άμεσης δημοκρατίας”.Ο Τζέντλικα προσφέρει διαβατήρια της   Liberland  σ΄ όλους εκτός από  Ναζί, κομμουνιστές και «εξτρεμιστές».Καλεί επιχειρηματίες  να επενδύσουν στη νέα χώρα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ένα σχέδιο για να μετατρέψει τη Liberland σε  οικονομικό κέντρο και  φορολογικό παράδεισο.

Οι επικριτές του τον έχουν κατηγορήσει για  επίδειξη δημοσιότητας, και οι κυβερνήσεις Σερβίας και Κροατίας υποβαθμίζουν το θέμα.. Ωστόσο όπως σημειώνει το Stratfor  η υπόθεση είναι αξιοσημείωτη, επειδή η σερβική κυβέρνηση παραδέχτηκε στα  αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το 2015 ότι η Liberland δεν θα παραβίαζε θεωρητικά έδαφός της, δεδομένου ότι η περιοχή δεν είναι σερβική γη. Η Κροατία έχει παραδεχθεί ότι η περιοχή “εξακολουθεί να είναι αντικείμενο  διαπραγματεύσεων» μεταξύ Ζάγκρεμπ και  Βελιγραδίου, αλλά …δεν καίγεται κιόλας!!!

Η Liberland βασίζει το αίτημα υπαρξής της   στο επιχείρημα ότι κανένα έθνος δεν έχει διεκδίκησε την κυριότητα της περιοχής. Αυτό θα αποτελέσει μια περίπτωση «nullius terra» (γη του…κανενός), μια έννοια που περιγράφει μια περιοχή που δεν είναι υπό την κυριαρχία οποιουδήποτε  κράτους . Η ιδέα υπάρχει εδώ και αιώνες και είναι ευρέως αποδεκτή ως αρχή του διεθνούς δικαίου. Έχει δημιουργήσει αρκετές διαφορές μεταξύ χωρών, σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε πόλεμο ή διεθνή διαιτησία. Αυτό που κάνει τη  Liberland τόσο ενδιαφέρουσα είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις terra nullius, δεν υπάρχει κυρίαρχο κράτος που να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ιδιοκτησία του  έδαφους της.

Μια παρόμοια περίπτωση είναι το Bir Tawil, μια περιοχή λίγο πάνω από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν. Λόγω των διαφορών στην ερμηνεία των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, ορισμένα εδάφη διεκδικούνται  από τις δύο χώρες, όχι όμως το  Bir Tawil.Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί άνθρωποι ατομικά  έχουν διεκδίκησε την κυριότητα της περιοχής, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών , οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς και οι διεκδικήσεις παραμένουν  μόνο στο διαδίκτυο. Το 2014, ωστόσο, ένας Αμερικανός πολίτης ταξίδεψε στην περιοχή και διακήρυξε το Βασίλειο του Βόρειου Σουδάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το Βασίλειο του Βόρειου Σουδάν είναι «ένα έθνος  αγάπης και  προόδου” που θέλει  να «συγκεντρώσει τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά του κόσμου , να χρηματοδοτήσει την επιστημονική πρόοδο στην αειφόρο γεωργία, το νερό και την εξοικονόμηση ενέργειας. ” Για να γίνει αυτό, η χώρα ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής κεφαλαίων το 2015.Το  Βόρειο Σουδάν έχει επίσης υποβάλει αίτηση για καθεστώς παρατηρητή  στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση .Πάντως το Βασίλειο του Βόρειου Σουδάν έχει αναγνωρίσει την Liberland.

Οι περιπτώσεις των Liberland και  Βόρειου Σουδάν  εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την έννοια της κρατικής υπόστασης. Η παραδοσιακή γραμμή σκέψης λέει ένα κράτος υπάρχει  μόνο αν έχει αναγνωριστεί από άλλα κυρίαρχα κράτη. Το Συνέδριο της Βιέννης (1815) ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της θέσης, επειδή αποφάσισε ότι μελλοντικά κράτη θα χρειαστούν την αναγνώριση από τα ήδη υπάρχοντα για  να είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας. Με άλλα λόγια, οι Μεγάλες Δυνάμεις του 19ου αιώνα, ήθελαν να βεβαιωθούν ότι θαα αποφάσιζαν ποιος θα είχε κράτος και ποιος όχι.

Μια πιο πρόσφατη γραμμή σκέψης υποστηρίζει ότι τα κράτη πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως το έδαφος, ο μόνιμος πληθυσμός, μια κυβέρνηση, και να έχουν σχέσεις με άλλες κυβερνήσεις. Από αυτή την άποψη, η αναγνώριση των άλλων κρατών δεν αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την κρατική υπόσταση. Οι αρχές αυτές τυπικά  ορίζονται στη σύμβαση του Μοντεβίδεο του 1933. Ορισμένοι ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις έχουν υποστηρίξει ότι η Liberland αντιπροσωπεύει μια σαφή περίπτωση terra nullius, που καλύπτεται από τις απαιτήσεις του Μοντεβίδεο.

Η  Liberland και το Βασίλειο του Βόρειου  Σουδάν αλλά και  άλλα αυτοαποκαλούμενα μικροκράτη θα έχουν  ένα βασικό  εμπόδιο για την επίσημη κρατική υπόσταση,Κι αυτί  είναι να καταλάβουν πραγματικά τη γη που ισχυρίζονται ότι κατέχουν.

Το γεγονός ότι οι χώρες που δεν διεκδικούν την  κυριότητα ορισμένων περιοχών δεν σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένες  να αντιδράσουν, αν αισθάνονται ότι απειλούνται από τρίτους. Η Κροατία και η Σερβία μπορεί προς το παρόν να  αντιμετωπίζουν την  Liberland ως ένα αστείο, αλλά θα αντιδράσουν  αν υπήρξουν πραγματικές προσπάθειες για τη δημιουργία  μιας ανεξάρτητης χώρας.

Όπως και να ΄χει η περίπτωση της “γης του κανενός” στην καρδιά της Ευρώπης,έχει μεγάλο ενδιαφέρον …

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης