Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
04/11/2016 | 06:37 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Όταν η Ελλάδα κατασκεύαζε όπλο λέϊζερ μαζί με την Αρμενία! Χαμένη ευκαιρία

Όταν η Ελλάδα κατασκεύαζε όπλο λέϊζερ μαζί με την Αρμενία! Χαμένη ευκαιρία

Η Τουρκία μέσω του υπουργού Βιομηχανίας παρουσίασε με υπερηφάνεια το πρώτο ηλεκτρομαγνητικό όπλο. Κι όμως η Ελλάδα είχε προηγηθεί χρόνια πριν μ΄ένα πρωτοποριακό όπλο λέϊζερ που είχε κατασκευαστεί από κοινού με την Αρμενία. Μόνο που καταφέραμε για άλλη μια φορά να τα κάνουμε “μπάχαλο” και να μείνουμε εκτός της ολοκλήρωσης του προγράμματος!

Η ιστορία έχει ξεκινήσει επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, το 1999.

Στις 30 Ιουνίου του 1999 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογράφει σύμβαση 15ετούς διάρκειας (1999-2013) προκειμένου η τότε ΠΥΡΚΑΛ -που μετέπειτα ενσωματώθηκε στα ΕΑΣ- να ιδρύσει μαζί με την εταιρεία LASERAYIN TEKHNIKA (LT) ,την εταιρεία LT-PYRKAL  (LT-P) με έδρα το Ερεβάν της Αρμενίας.

Η τότε ΠΥΡΚΑΛ έχει το 49% της LT έχοντας καταβάλλει το ποσό των 276.000 δολαρίων.

Η συμφωνία προέβλεπε  ότι η ΠΥΡΚΑΛ  θα αγόραζε από την αρμενική εταιρεία και θα μεταβίβαζε στην νέα ελληνοαρμενική εταιρεία τεχνογνωσία ύψους 7.251.000 δολαρίων.

Η LT θα παρήγαγε οπτικά – ηλεκτροοπτικά εξαρτήματα και κρυστάλλους laser, συστήματα laser ισχύος για αμυντική, βιομηχανική και ιατρική χρήση.

Η συμφωνία προέβλεπε την υλοποίηση εννέα προγραμμάτων  ύψους 5.593.195 δολαρίων. Το πιο σημαντικό πρόγραμμα όμως ήταν η  “παραγωγή Ειδικού Οπλικού Συστήματος Α”.

Όπως αναφέρει έγγραφο  “η έναρξη του προγράμματος καθυστέρησε λόγω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικού και Αρμενικού ΥΠΕΘΑ. Η υλοποίησή του από την LT-P  ενεργοποιήθηκε στις 23-1-2002.

Το πρόγραμμα προέβλεπε την ανάπτυξη ενός φορητού συστήματος λέϊζερ υψηλής ισχύος, που θα μπορούσε να μεταφέρεται από ένα μόνο άτομο και θα είχε εμβέλεια περίπου 2 χλμ. Το σύστημα θα μπορούσε να καταστεέφει οπτικούς αισθητήρες συστημάτων.

Το 2005 το πρόγραμμα “κόλλησε”, λόγω προβλημάτων στην ανάπτυξή του.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έφυγε από το ΥΠΕΘΑ το πρόγραμμα ξεχάστηκε, τα λεφτά που είχαμε δαπανήσει χάθηκαν και οι Αρμένιοι μάταια μας…περίμεναν!

Το πιο παράδοξο κι απίθανο; Οι Αρμένιοι όπως μαθαίνουμε προχώρησαν το πρόγραμμα, το ολοκλήρωσαν, κάνοντας απαραίτητες αλλαγές στους στόχους που είχαν τεθεί και μας ενημέρωσαν αν ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε την συνεργασία. Με τι λεφτά όμως; Έτσι μια καλή ιδέα πήγε χαμένη με μόνους κερδισμένους όπως φαίνεται όσους ενεπλάκησαν στην αρχή αυτού του προγράμματος και φυσικά τους Αρμένιους, οι οποίοι αν αληθεύουν οι πληροφορίες αποδείχτηκαν πιο σοβαροί και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα μόνοι τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης