Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Ψύχρα” στις σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να βρίσκεται στην Άγκυρα

Η πορεία των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας κάθε άλλο παρά ομαλή μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον αλλά κυρίως αυτές του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου,το επιβεβαιώνουν.

Ο Τίλερσον που σήμερα επισκέπτεται την Τουρκία χρησιμοποίησε την “στρογγυλή” γλώσσα των διπλωματών για να περιγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία:

•Επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ζωνών σταθεροποίησης στη Συρία .

• Είπε πως η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους,προσθέτοντας όμως  ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να λυθεί το θέμα της Συρίας  Συρία. Επισήμανε ακόμη ότι  η θέση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να αποφασισθεί από τον συριακό λαό.

•Ο Τίλερσον ρωτήθηκε για το θέμα που απασχολεί τους Τούρκους. Την χρησιμοποίηση ως χερσαίας δύναμης από τους Αμερικανούς της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία. Την οποία η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη. Ο Τίλερσον δήλωσε γενικώς  πως δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου πάλι ήταν πιο “κοφτός” στις απαντήσεις του:

•Είπε  πως η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.Ζήτησε μάλιστα τη πορφυλάκισή του!

•Δήλωσε  πως η Τουρκία περιμένει καλύτερη συνεργασία με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τραμπ στο θέμα της Συρίας.

•Υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και την ανταρτική οργάνωση PKK .

•Χαρακτήρισε  «πολιτική» τη σύλληψη στη Νέα Υόρκη διευθυντικού στελέχους της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank,κατηγορώντας τον αμερικανό εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη εναντίον του Ζαράμπ ότι έχει στενές σχέσεις με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης