Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
24/02/2017 | 06:50 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Χάσαμε τον “θείο”, STOP! Πως χάθηκε ο φάκελος ενός εξοπλιστικού σκανδάλου!

Χάσαμε τον

Του Κων. Φράγκου*

Ο κλέφτης και ο ψεύτης, εν Ελλάδι, τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Εκτός αν είναι Υπουργοί, οπότε, δύνανται να κλέπτουν και να ψεύδονται επί μία 4ετία καλυπτόμενοι από το άρθρο 86 του Συντάγματος

Έλλην, Αρκάς, χοιροβοσκός

Καίτοι έχω καταφέρει, τελευταία, να δαμάσω την τάση μου προς τυμβωρυχία, εν τούτοις είμαι υποχρεωμένος, χάριν υμών των αναγνωστών μου, να επαναφέρω στη μνήμη σας μία κωμικοτραγική υπόθεση. Με υποχρεώνει το γεγονός ότι αυτή εκδικάζεται, κατ’ αυτάς, στο Εφετείο Αθήνας.

Αν μη χασομεράω, όμως, με φιλολογίες και ας εισέλθω στο ψαχνό.

Ο τίτλος του κειμένου αποτελεί παραλλαγή ομοίου του θεατρικού έργου του Γιώργου Διαλεγμένου “Χάσαμε την θεία, STOP” που έκανε θραύση προ 30ετίας. Ως “θείο” υπονοώ ογκώδη φάκελο εμπεριέχοντα συνταρακτικά στοιχεία μιας απάτης, ενός σκανδάλου, που απωλέσθηκε, χάθηκε, εξαφανίσθηκε από Υπουργικό Γραφείο το 2007, όταν δηλαδή η χώρα εκυβερνάτο από την άληστου μνήμης κυβέρνηση κ. Κων. Καραμανλή, του επιλεγόμενου Ακαμάτου, και το Υπουργείο Άμυνας από τον εργασιομανή εξαίρετο κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, του οποίου το alter ego στους εξοπλισμούς ήταν ο κ. Ευ. Βασιλάκος (Γεν. Διευθ. ΓΔΑΕ). Ο κ. ΕΒ, λεγεωνάριος της Ρηγίλλης, δεν ήταν σε θέση να διακρίνει την διαφορά ιστιοφόρου και αντιτορπιλικού. Γι’ αυτό και επελέγη, αξιοκρατικά, (όπως το ίδιο είχε γίνει και για τον προκάτοχό του κ. Ι. Σμπώκο) να κουμαντάρει τους εξοπλισμούς.   

Μικρό Ιστορικό

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις

Γιάννης Τσαρούχης

Προμήθεια Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΣΗΠ) για τις αδήριτες ανάγκες του ΓΕΣ δηλαδή ένα σύνολο παρεμβολέων, κέντρων ακροάσεως, πομπών κ.α.

Στα μέσα του σωτήριου έτους 1999 όταν η χώρα εκυβερνάτο από την αλήστου, επίσης, μνήμης κυβέρνηση του κ. Κων. Σημίτη με ΥΕΘΑ τον κορυφαίο αστέρα των εξοπλισμών κ. ‘Άκη Τσοχατζόπουλο, προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια αυτού του συστήματος, το οποίο αναγκαιούσε, επειγόντως, στον ΣΞ. Έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες και η κατακύρωση οδηγείτο προς την εταιρεία DASA-EADS (Γερμανική) η οποία έλαβε τεχνική βαθμολογία 88% και στα ΑΩ 67%. Η DASA διέθετε μακράν πείρα στο αντικείμενο γιατί είχε εφοδιάσει άλλες 4 χώρες του ΝΑΤΟ με το σύστημα και εξ αυτού του λόγου υπήρχε έλεγχος στις τιμές της. Κάποιος όμως ψιθύρισε στο ούς του Άκη: “Πού πας ρε Καραμήτρο; Θα τα φτιάξουμε εδώ και ενταύθα ώστε να ενισχύσουμε την Εθνική Οικονομία και θα επωφεληθεί τα μάλα η… εθνική υπερηφάνεια…”. Ακυρώνεται ο διαγωνισμός… Εμφανίσθηκε τότε, ουρανόθεν, η εταιρεία SONAK ΑΕΒΕ, (υπό την αιγίδα άλλης εταιρείας, κυριαρχούσας στο χώρο), η οποία, σύμφωνα με το μητρώο της στον ΣΕΚΠΥ (Σύλλογο Ελλήνων Κατασκευαστών) δεν είχε δυνατότητες ν’ αναλάβει αυτό το έργο*. Ήταν, σχεδόν, άσχετη. Μπήκε στον νέο διαγωνισμό και… εθριάμβευσε. Ιδού: EADS (Τεχν. βαθμ. 60%, ΑΩ 38,4%) – 57 εκ. ευρώ, SONAK Τεχν. βαθμ. 80%, ΑΩ 95,27%) – 73 εκ. ευρώ. Θα διαρωτηθούν οι αφελείς: Πώς είναι δυνατόν η EADS να παίρνει βαθμολογία 60% – 38,4% ενώ προ έτους είχε λάβει 88% και 67%, αντίστοιχα;

Μια καλή επιτροπή εξ εθνικοφρόνων μελών, πιστών στον Υπουργό και στην…. Πατρίδα θα μπορούσε να τακτοποιήσει αυτές τις μικρολεπτομέρειες. Μην είσθε αδιάκριτοι. Η EADS προσέφυγε αμέσως στο ΣτΕ (Νομικό Γραφείο κ. Β. Καρύδη, Λυκαβηττού 19) αλλά της συνέστησαν ν΄ αποσυρθεί, διότι της ετοιμάζουν ένα καλό, εναλλακτικό δώρο.  Αποσύρθηκε, όντως και σε λίγο έλαβε τον εκσυγχρονισμό των F-4. Ανάγκα και Θεοί πείθονται…

Η SONAK έλαβε, πάραυτα ως προκαταβολή το τεράστιο ποσόν των 40 εκ. ευρώ (για το γουρούνι στο σακί), και ο Άκης υπέγραψε την σύμβαση στην τούρλα του Σαββάτου, δηλαδή πέντε (5) ημέρες πριν εγκαταλήψει το ΥΕΘΑ το οποίο ο κ. Κ. Σημίτης παρέδωσε στον έτερο αστέρα, πρωταγωνιστή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Οι παραπεμπόμενοι (1142/10 Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών Αθήνας): Θ. Λιακουνάκος, Πρόεδρος AXXON – SONAK, Ηλ. Αρκουμανέας Δ. Σύμβουλος, Γ. Κολύρης. Α. Κάντας, Ε. Βασιλάκος τ. Γεν. Δ. Εξοπλισμών, μέλη επιτροπών. Οίκοθεν νοείται ότι οι ανωτέρω θεωρούνται αθώοι μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. 

* Ο εκ των κατηγορουμένων κ. Α. Κάντας καταθέτει: “Η SONAK δεν είχε καμμία εμπειρία σ’ αυτά τα έργα”.

Τα διατρέξαντα

Τον Ιούλιο 2004, επί νέας Κυβέρνησης (ΝΔ), δοκιμάσθηκε το επίτευγμα της SONAK και απερρίφθη, παμψηφεί, από πενταμελή επιτροπή του ΓΕΣ (να που άλλη επιτροπή έκανε τη δουλειά της). Η εταιρεία ζητάει χρόνο για διορθώσεις, που τον λαμβάνει, αλλά στην επόμενη δοκιμή (8 Ιανουαρίου 2005) το Βατερλώ επαναλήφθηκε. Νέα παράταση. Ο ΓΔΕ κ. Ε. Βασιλάκος ουδεμία προθυμία έδειχνε να θέσει τέρμα στην φάρσα κηρύσσοντας τους προμηθευτές έκπτωτους.  Εν τω μεταξύ ο στρατός κραύγαζε για την ανάγκη του συστήματος χωρίς ν’ ακούει κανείς. Οι αντίπαλοι, απέναντι, διέθεταν σταθμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης και υποκλοπών υψηλής στάθμης κι εμείς κιάλια του…. μεσοπολέμου!

Φθάνουμε, αισίως, στον Αύγουστο του 2006. Υπουργός ‘Άμυνας ο κ. Ε. Άμυνας, ο οποίος περί άλλων ετύρβαζε, Υφυπουργοί οι κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος και Β. Μιχαλολιάκος και ΓΔΕ ο κ. Ε. Βασιλάκος. Ο δεύτερος, ΓΛ, ήταν καθαρός, ικανός και κέρβερος σε όλα και πολλοί απορούσαν πώς βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση. Κάποιος τον ενημέρωσε για τα της κωμωδίας των ΗΠΣ και διέταξε το ΓΕΣ να του υποβάλει σχετική αναφορά.

Όταν ο Μεσσήνιος Υφυπουργός διάβασε το σχετικό ΦΕΕ (Φύλλο ενημέρωσης – ενεργειών) παραλίγο να πάθει συμφόρηση. Σημειώνει, λοιπόν, επί λέξει:

  • Να ζητηθεί άμεσα από το ΝΣΚ λύση της σύμβασης.
  • Να προωθηθεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
  • Να γίνει ΕΔΕ προς εξέταση των συνθηκών που οδήγησαν στην υπογραφή αυτής της σύμβασης.

Στη συνέχεια ο φάκελος προωθήθηκε στον έτερο ΥΦΕΘΑ κ. Β. Μιχαλολιάκο ο οποίος, προς τιμήν του, σημείωσε:

  • Ο Στρατός στερείται ενός πολύτιμου και σπουδαίου συστήματος που δεν πρόκειται να παραδοθεί.
  • Να κινηθούν πάραυτα οι διαδικασίες έκπτωσης των προμηθευτών.
  • Να γίνει κατάπτωση εγγυήσεων και να απαιτηθεί επιστροφή της προκαταβολής.
  • Να διαβιβασθεί ο φάκελος στην Εισαγγελέα.
  • Να προκηρυχτεί, άμεσα, νέος διαγωνισμός  ώστε το ταχύτερο να εφοδιαστεί ο στρατός με το αναγκαίο υλικό.

Όπως βλέπετε οι δύο Υφυπουργοί υπήρξαν καταπέλτες. Ο φάκελος, στη συνέχεια ,  όδευσε στο Γραφείο του κ. Υπουργού, όπως προβλεπόταν.

Ανέστη, ουκ έστιν ώδε…

Πού πέταξε ο φάκελλος

Πού πήγε, που μ’αφήνει

με τη μιζούλα του μαζί

που ίχνη δεν αφήνει.

Δημοτικό άσμα

Ο θρυλικός, βαρύς – βαρύς, φάκελος έκανε φτερά! Πέταξε, χάθηκε, εξαφανίσθηκε! Βρε, τι έγινε ο φάκελος;

  • Παραδόθηκε στο Γραφείο του Υπουργού και “πνίγηκε” από τον ίδιο ή κάποιον παρακεντέ του;
  • Παραδόθηκε στον κ. Βασιλάκο και στραγγαλίσθηκε, επί τόπου;
  • Καταχωνιάσθηκε με κοινή απόφαση Μεϊμαράκη – Βασιλάκου;
  • Εκλάπη από κάποια καθαρίστρια για να χρησιμοποιήσει τα χαρτιά ως προσανάμματα στο τζάκι της;
  • Ανελήφθη εις τους ουρανούς;

Εξαφανισθέντος του φακέλου οι διαδικασίες μεταξύ SONAK και ΓΕΣ εφόσον το ΥΕΘΑ αδρανούσε, έμειναν αδιατάρακτες και το θέμα τράβαγε εις μάκρος άνευ αποτελέσματος και μετά “ήρθαν οι μέλισσες¨”…

Ουδείς, από υψηλά, ενδιαφερόταν για το θέμα οπότε, νομοτελειακά, ήρθε η κατάρρευση.

Μερικές, πιπεράτες, λεπτομέρειες της ιλαροτραγωδίας

Τρία πράγματα στον πλανήτη δεν αφήνουν ίχνη στο πέρασμά τους. Το πουλί που σχίζει τον αέρα, το ψάρι που διαπλέει το νερό και το οικονομικό έγκλημα του μανδαρίνου.

Τεγκ – Τσιαο – Πίνγκ

  • Το πρακτικό αξιολόγησης των συμμετεχουσών εταιρειών στο διαγωνισμό υποβάλλεται (21 Σεπτεμβρίου 2001) από την τεχνική επιτροπή εντός 3 ημερών! Χρόνος ρεκόρ (έφευγε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και έπρεπε να τον προλάβουν).
  • Συγκροτείται επιτροπή (1-10-2001) διαπραγματεύσεων με εντολή να παραδώσει πρακτικό εντός 5νθημέρου. Το παραδίδει σε δύο (2)!
  • Νέα επιτροπή για τις αντισταθμίσεις συνεδριάζει άπαξ και παραδίδει πρακτικό αυθημερόν!
  • Η κατακυρωτική διαταγή υπογράφεται από αποχωρούντα ΥΕΘΑ (14 Οκτ) χωρίς να περάσει από ενδιάμεσα κλιμάκια προς έκφραση γνώμης, όπως επιβάλλεται.

Ο Κορυφαίος, στ’ αμυντικά, δημοσιογράφος κ. Μάνος Ηλιάδης (Κόσμος του Επενδυτή, 19-6-2010) σχολιάζει: Οι ταχύτητες αυτές αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ, που δεν συναντάται ακόμη σε χώρες με ελάχιστη γραφειοκρατία.

  • Η απώλεια του φακέλου και η απροθυμία (;) της ΓΔΕΕ ν’ απαντήσει σε παρατηρήσεις της SONAK για την οργάνωση των δοκιμών δίνει την ευκαιρία στην εταιρεία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη η οποία επιβάλλει πρόστιμο στο ΓΕΣ 35 εκ. ευρώ (!!!). Δηλαδή δεν φθάνει που μας χρώσταγαν, μας πήραν και τις σκελέες!
  • Κι εδώ φθάνουμε στην αποκορύφωση, στο κρεσέντο της ιλαροτραγωδίας. Επειδή το πράγμα είχε παραβρωμίσει, ο κ. Βασιλάκος επιβάλλει στη SONAK πρόστιμο 595.941.229,59 ευρώ (αυτό το 0,59 με τρελαίνει…). Τέλειο θέατρο του παραλόγου που θα ζήλευε ο Ιονέσκο.
  • Την 1/9/06 επρόκειτο να παραδοθεί στην κ. Ε. Βασιλάκο πόρισμα επιτροπής υπό τον στρατιωτικό Δικαστικό κ. Σαμπάνη με εισήγηση την καταγγελία της σύμβασης. Την παραμονή ημερομηνία παράδοσης, ο κ. Ε.Β. κατήργησε την επιτροπή.

Βασιλάκος v/s Βασιλάκου και Μεϊμαράκη!

  • Τα χρόνια περνούσαν, η ΓΔΕΕ ουδέν έπραττε, αδρανούσε πλήρως στα των εξοπλισμών, και επανήλθε το ΠΑΣΟΚ υπό τον ένδοξον κ. Γιωργάκη Παπανδρέου και ΥΕΘΑ τον κ. Ε. Βενιζέλο ο οποίος, εκπλήσσοντας τους πάντες, δήλωσε ότι θεωρεί αναντικατάστατο τον κ. Βασιλάκο. Αυτός γνώριζε γιατί…

Δεν παρήλθαν παρά ολίγες ημέρες και ο κ. Βασιλάκος εκτόξευσε “πύραυλον”. Με την Φ 900/71412/18 Δεκ. 09 καταγγέλλει στον νέο του προϊστάμενο κ. Ε. Βενιζέλο τον προηγούμενο και την απώλεια του φακέλου! Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Ο νέος Υπουργός ξεχνάει την αναφορά σε κάποιο συρτάρι, Ουδέν έπραξε.. Προχώρησε σε κάτι καλλίτερο. Κάλεσε τους προκατόχους κ. Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου για να τους συμβουλευθεί και να τους συγχαρεί για το έργο τους. Στη συνέχεια δέχθηκε προς συνεργασία τον κ. Λιακουνάκο (Φταίει ο Λιακουνάκος μετά;). Θα μου πείτε ο ίδιος αργότερα λησμονούσε επί 15 μήνες τη λίστα Λαγκάρντ σε άλλο συρτάρι, η καταγγελία Βασιλάκου θα τον σύγχιζε;

  • Απολαυστική, εξάλλου, είναι η κατάθεση του κ. Βασιλάκου στην ανάκριση όπου απογυμνώνει τελείως τον κ. Μεϊμαράκη.

Επίλογος

Είδε ο γκάνγκστερ τον Έλληνα πολιτικό και φοβήθηκε.

Αλ Καπόνε

  • Όπως είδατε ΟΥΔΕΙΣ πολιτικός παραπέμπεται. Είναι αθώοι.
  • Αν ο κ. Μεϊμαράκης ελάμβανε αποφάσεις με την παραλαβή του φακέλου, άκουγε τις εισηγήσεις των Υφυπουργών, η εγκληματική ενέργεια κατά του Στρατού θα σταματούσε εκεί και, ίσως, οι κ. Λιακουνάκος να μην παραπέμπονταν ή να βαρύνονταν με ελαφρότερες κατηγορίες.

Απιστία ο Λιακουνάκος και όχι τα πολιτικά πρόσωπα που έστησαν την απάτη; Για να είμαστε δίκαιοι…

  • Ο χαρακτηρισμός του αδικήματος ως απιστία, ελάχιστα αποδίδει την βαρύτητα του εγκλήματος. Το συνδικάτο, όμως, των κλεπτομανών πολιτικών έχει αυτοπροστατευθεί, με το άρθρο 86 του Συντάγματος, έργο των κορυφαίων Υπουργών κ. Ε. Βενιζέλου και Π. Παυλόπουλου, και όχι μόνο παραμένει ανεξέλεγκτο αλλά συνεχίζει την πορεία της αναζήτησης θώκων και διεκδίκησης της εξουσίας.
  • Αν, όπως πληροφορούμαι, οι απέναντι διαθέτουν συστήματα Η.Π. υψηλής στάθμης κι εμείς δεν έχουμε τίποτα, μετά το φιάσκο που περιγράψαμε, υφίσταται θέμα δωσιλογισμού των εμπλεκομένων. Ναι ή όχι;

*Ο Κων. Φράγκος είναι

υπ/γος ε.α. – Αναλυτής Στρατ.

Θεμάτων – DEA

Παν. PARIS I στην Πολιτική Άμυνα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης