Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΝ
07/02/2017 | 06:55 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Κρούσμα φυματίωσης εντοπίστηκε στο ΛΕΣΒΟΣ θέτοντας θέμα προστασίας των στελεχών

Κρούσμα φυματίωσης εντοπίστηκε στο ΛΕΣΒΟΣ θέτοντας θέμα προστασίας των στελεχών

Η υποψία για ένα κρούσμα φυματίωσης σε πρόσφυγα που φιλοξενούνταν στο αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, που είναι “δεμένο” εδώ κι εβδομάδες στο ομώνυμο νησί, είναι αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αναφορά ιατρού των ΕΔ που δημοσίευσε χθες το Militaire.gr περιγράφει με σαφήνεια το πρόβλημα.

Το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ απέπλευσε άρον-άρον για να γίνει “πλωτό hot spot”, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία με τις χαμηλές θερμοκρασίες στον καταυλισμό της Μόριας.

Από τη πρώτη στιγμή τέθηκε το αυτονόητο ερώτημα: είναι εμβολιασμένο το πλήρωμα του αρματαγωγού; Δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού σ΄ αυτή την απορία. Το προσωπικό των ΕΔ έχει δώσει και τη ψυχή του στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι οποίοι είναι όμως πιθανό, λόγω όσων έχουν περάσει να είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών. Δεν το κάνουν επίτηδες οι άνθρωποι…

Η καθησυχαστική απάντηση που δόθηκε και στο πλήρωμα και στην κοινή γνώμη, ήταν πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διαβεβαίωσε πως όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επελέγησαν για να πάνε στο αρματαγωγό έχουν ελεγχθεί. Τώρα προκύπτει το κρούσμα φυματίωσης που διαγνώστηκε στο ιατρείο του ΛΕΣΒΟΣ, σε πρόσφυγα που επρόκειτο να φιλοξενηθεί. Ο “ασθενής” βέβαια επέστρεψε στο ιατρείο του hotspot για την περαιτέρω θεραπεία του. Όμως ακόμη κι έτσι να ΄ναι ορισμένα ζητήματα δεν μπορούν να μην συζητούνται πλέον. Ποια είναι αυτά;

• Οι ΕΔ και το προσωπικό τους έχουν κυριολεκτικά σώσει τη χώρα από πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ανέλαβαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό από την στιγμή  της εισόδου τους στη χώρα, μέχρι την εγκατάστασή τους σε καταυλισμούς. Χωρίς τις ΕΔ θα επικρατούσε χάος.

• Το προσωπικό των ΕΔ σε πολλές περιπτώσεις ένιωσε τελείως απροστάτευτο. Ο πανικός να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του προσφυγικού …χθες έβαλε στην άκρη τα αυτονόητα! Η περίπτωση του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα δεν θα ΄ναι η τελευταία.

• Η έλλειψη προγραμματισμού, μετά από την εμπειρία ενός χρόνου αντιμετώπισης του προσφυγικού προκαλεί εντύπωση. Για παράδειγμα: είναι προφανές ότι το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ κάποια στιγμή, σύντομα, θα πρέπει να επιστρέψει στο Ναύσταθμο. Έχουν γίνει εμβολιασμοί σε πλήρωμα ή σε πληρώματα άλλων αρματαγωγών που πιθανότατα θα το “σκαντζάρουν”; Να υπενθυμίσουμε ότι για να ΄χει αποτέλεσμα ένα εμβόλιο χρειάζονται περίπου 25 έως 45 ημέρες.

• Για όλα αυτά οι ευθύνες των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων είναι μεγάλες. Το να λένε αμέσως “ναι” σε κάθε απαίτηση για να μην γίνονται δυσάρεστοι, δεν είναι η λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να επισημάνουν στους πολιτικούς ότι υπάρχουν προτεραιότητες για να εκτελεστεί μια αποστολή. Μία απ΄ αυτές είναι η ασφάλεια του προσωπικού. Και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης