Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τράμπ και ΝΑΤΟ συμφωνούν σε “διάλογο με τη Ρωσία από θέση ισχύος”

Τράμπ και ΝΑΤΟ συμφωνούν σε

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το NATO συμφωνούν ότι ένας διάλογος με τη Ρωσία «από θέση ισχύος» είναι απαραίτητος, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

   Ο νέος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κλόνισε τους ευρωπαίους συμμάχους της χώρας του, τασσόμενος υπέρ μιας πιο ευέλικτης γραμμής έναντι της Μόσχας και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ουάσινγκτον επί εβδομηκονταετία σε μια συμμαχία που χαρακτήρισε «απαρχαιωμένη» και υποστήριξε πως έχει άδικα υπερβολικό κόστος για τον αμερικανό φορολογούμενο.

   Πάντως ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως σε πρόσφατες συζητήσεις που είχε τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον νέο αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις «και οι δυο τους έστειλαν το ίδιο μήνυμα, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ διατηρούν απαράλλακτη τη δέσμευσή τους στο NATO και στους ατλαντικούς δεσμούς.

   «Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης (των ΗΠΑ) είναι ότι θέλει επίσης έναν διάλογο με τη Ρωσία, αλλά από μια θέση ισχύος», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες με τον νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ.

    Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών του NATO ενέκριναν τον Ιούλιο τη σημαντικότερη στρατιωτική ενίσχυσή του μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, αντιδρώντας στην επέμβαση που προσάπτουν στη Ρωσία ότι έκανε στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

   Ταυτόχρονα συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία, με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν επικίνδυνες παρεξηγήσεις στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

   Ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος θεωρείται πιο συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας από τον προκάτοχό του, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι επέλεξε να πάει κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την 22η Ιανουαρίου, στην έδρα του NATO.

   «Το NATO παραμένει ένας οργανισμός τεράστιας σημασίας για να δίνονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμάχων (…) Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του NATO όσον αφορά την άμυνα και την αποτροπή και η Βουλγαρία συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες», διαβεβαίωσε ο Ράντεβ.

   Η Βουλγαρία εντάχθηκε στο NATO το 2004, ταυτόχρονα με άλλες χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, δορυφόρους της Μόσχας στην ανατολική Ευρώπη.

   Πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας, που έκανε μέρος των σπουδών του στις ΗΠΑ και όπως υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ υπηρέτησε στις τάξεις του NATO, ο Ράντεβ εξελέγη τη 13η Νοεμβρίου στην προεδρία της χώρας του με την υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο θεωρείται φίλα προσκείμενο προς τη Μόσχα.

   Πρόσφατα ο Ράντεβ δήλωσε πως ελπίζει ότι με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης