Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη
31/12/2016 | 06:43 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Το 2016 “κάνει ταμείο” για την Εθνική Άμυνα και το 2017 “ανοίγει λογαριασμό”

Το 2016

 Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το 2016 μας αποχαιρετά και μάλλον ελάχιστοι στεναχωριούνται γι΄ αυτό. Μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Το 2017 που ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε μπορεί να μην έχει στείλει κανένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αλλά όπως λένε “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”.

Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας “τι ταμείο κάνει” για το 2016 και τι μπορεί να περιμένει από το 2017; Σ΄ ένα άρθρο είναι δύσκολο να ασχοληθείς μ΄ όλα. Γι΄ αυτό θα ασχοληθούμε ξεχωριστά με τον κάθε πυλώνα της Εθνικής Άμυνας. Προτεραιότητα αυτονόητη, έχουν οι άνθρωποι των ΕΔ. Αποτελούν το “θεμέλιο” όλου του οικοδομήματος.

Το 2016 φεύγει με τις δυσκολίες στη καθημερινότητα των στρατιωτικών οικογενειών να παραμένουν σε έξαρση. Η απόφαση του ΣτΕ δεν υλοποιήθηκε κι αυτό εκτός από την οικονομική διάσταση, έχει και την ηθική…Για αρκετούς στρατιωτικούς η δεύτερη ίσως να ΄χει μεγαλύτερη σημασία πλέον…

Η χρονιά που τελειώνει ήταν μια χρονιά που το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις αποδοχές των στρατιωτικών “παίχτηκε κορώνα-γράμματα”. Ίσως και να παίζεται ακόμη, αν και Καμμένος-Βίτσας και ο Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης διαβεβαιώνουν ότι το θέμα έχει κλείσει και καμία νέα περικοπή δεν θα γίνει. Αν η δέσμευση η οποία έχει δημόσια ακουστεί πολλές φορές υλοποιηθεί , τότε θα πρέπει να πιστωθούν ΥΕΘΑ-ΑΝΥΘΕΑ και Α/ΓΕΕΘΑ ότι “κέρδισαν μια παρτίδα” με το υπουργείο Οικονομικών. Και θα ΄ναι η πρώτη σε επτά χρόνια κρίσης. Από τις απειλές …απολύσεων του Σαμαρά για να περάσουν οι περικοπές του 2013, η διατήρηση των χαμηλότατων μισθών είναι κάτι. Δεν δικαιούται ουδείς να θριαμβολογεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι  σ΄ όλες τις προηγούμενες συγκρούσεις ΥΠΕΘΑ-Υπουργείου Οικονομικών το δεύτερο δεν βρήκε απολύτως καμία αντίσταση από το πρώτο…

Το 2016 ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επιχείρησε να καλύψει την κυβερνητική αδυναμία να υλοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των στρατιωτικών πρώτα απ΄ όλα με τη φυσική του παρουσία παντού. Δέχτηκε και δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση και από εμάς τους δημοσιογράφους για τις διαρκείς μετακινήσεις του. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί ειδικά στις ακριτικές περιοχές είδε αρνητικά τις επισκέψεις του. Στον Καμμένο μπορεί να ασκηθεί κριτική για πάρα πολλά θέματα, αλλά ότι πραγματικά “κάνει κέφι” να είναι σε μονάδες δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.Αυτό …του προκύπτει στην επαφή του με τον κόσμο και είναι κάτι που εμείς οι δημοσιογράφοι ,αλλά και …οι ορκισμένοι εχθροί του μάλλον δεν το …πιάνουμε.

Όμως τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μόνο με την χειραψία, την καλή κουβέντα και τα γεύματα με τους στρατιώτες και τα στελέχη των ΕΔ. Οι εντυπώσεις είναι καλές αλλά δεν διαρκούν, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους. Απαιτούνται λύσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εύκολες , γιατί χρήματα δεν υπάρχουν. Το “δεν θα μειωθούν άλλο οι αποδοχές των στρατιωτικών” είναι καλό, αλλά δεν είναι καθόλου αρκετό. Οι οικονομικές δυσκολίες των στρατιωτικών θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακουφιστούν…

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να συνεχίσει το στεγαστικό πρόγραμμα για τους στρατιωτικούς…Έχουν πει ότι θα “εξορθολογίσουν το σύστημα μεταθέσεων”, στην κατεύθυνση να υπάρχουν μόνο οι πραγματικά αναγκαίες μετακινήσεις. Οι οποίες θα γίνονται γνωστές εγκαίρως… Όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί και από προκατόχους των κ.Καμμένου και Βίτσα. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν στο 100%, γιατί άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν…Επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή ζητήματα που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση,να επιλυθούν. Τα ταμπού που κυριαρχούν στα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ΕΜΘ, τη βαθμολογική τους εξέλιξη κι όποιο άλλο θέμα δεν απαιτεί χρήματα, είναι καλό να λυθεί κυρίως για λόγους ψυχολογικούς. Για όλα μπορούν να βρεθούν λύσεις, αρκεί να υπάρχει θέληση και κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας από τη δική του πλευρά διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία την τεράστια και καθοριστική συμβολή του προσωπικού των ΕΔ στην διαχείριση του προσφυγικού.Για να το πούμε απλά: αν δεν είχαν αναλάβει οι ΕΔ, τότε η χώρα θα είχε καταρρεύσει υπό το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Όμως είναι πλέον καιρός να θυμηθεί αυτό που σε ανύποπτο χρόνο είχε πει: “Οι ΕΔ μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά δεν πρέπει να τα κάνουν όλα”. Η υπόθεση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα πρέπει σύντομα να μην είναι σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα των ΕΔ. Η “υπερφόρτωση” των στελεχών του στρατεύματος δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Το προσωπικό των ΕΔ αισθάνεται δικαιολογημένα κουρασμένο,μετά από επτά χρόνια κρίσης την οποία πλήρωσε πολύ περισσότερο απ΄ όλες τις άλλες επαγγελαμτικές ομάδες. Αισθάνεται αδικημένο αν και απολύτως δικαιωμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό της. Διεκδίκησαν με απολύτως νόμιμο,θεσμικό και πειθαρχημένο τρόπο όσα πίστευαν ότι δικαιούνται και τα κέρδισαν. Μόνο που οι νικηφόρες αποφάσεις παραμένουν γραμμένες στα χαρτιά και δεν υλοποιούνται. Αισθάνονται μπερδεμένοι καθώς βλέπουν το τέρας του διχασμού να προσπαθεί να εισβάλλει στο στράτευμα από μειοψηφίες    με κίνητρα που όσο ο καιρός περνά μοιάζουν όλο και πιο ύποπτα.

Το 2017 θα είναι οπωσδήποτε μια χρονιά που θα κρίνει πολλά για τους ανθρώπους του στρατεύματος. Το νέο μισθολόγιο θα ανακοινωθεί και ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα φέρει στη ζωή τους. Ο Π.Καμμένος έχει ανακοινώσει -και μέσω Militaire- οτι θα προχωρήσει σε “συμμάζεμα δαπανών”. Κάτι που επιθυμούν και φωνάζουν οι στρατιωτικοί από την πρώτη ημέρα της κρίσης, χωρίς κανείς να τους ακούει. Και βέβαια μέσα σ΄ όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι πάντα έτοιμοι για όλα. Κι αυτό είναι το μόνο βέβαιο και για το 2017.

Αύριο θα ασχοληθούμε την Εθνική Άμυνα και τους κινδύνους που πιθανόν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μέσα στους επόμενους μήνες. Υπαρκτούς και “κατασκευασμένους”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης