Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
01/10/2017 | 06:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Το παζάρι στο Λευκό Οίκο, η Σούδα και η αβοήθητη από τις ΗΠΑ Ελλάδα

Το παζάρι στο Λευκό Οίκο, η Σούδα και η αβοήθητη από τις ΗΠΑ Ελλάδα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Για πάρα πολλά χρόνια, πρωθυπουργοί και υπουργοί ταξίδευαν στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για τη …φωτογράφηση! Ήταν ικανοποιημένοι που θα ΄χαν στην επόμενη προεκλογική περίοδο μια φωτογραφία από ΗΠΑ! Κάποτε “πουλούσε” πολύ…Υπήρξε και περίπτωση που οι Αμερικανοί κοιτάζονταν μεταξύ τους,όταν μετά από μια πολύ μεγάλη εξοπλιστική αγορά η Ελλάδα δεν ζήτησε…ούτε καρφίτσα από την Ουάσινγκτον!!! Τζάμπα πήγε η λίστα που είχαν φτιάξει οι Αμερικανοί για το τι θα μπορούσαν να μας δώσουν απ΄ όσα υπέθεταν ότι θα ζητούσαμε…

Εκ των πραγμάτων το ταξίδι Τσίπρα δεν μπορεί να ΄χει ως στόχο τις φωτογραφίες. Όχι ότι θα του κακοπέσουν βεβαίως.

Το οικονομικό ζήτημα της χώρας, το χρέος, ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι ασφαλώς τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη μια σελίδα της ατζέντας Τσίπρα. Στην άλλη όμως υπάρχουν τα εθνικά που συνδυάζονται με τα εξοπλιστικά.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τουλάχιστον σε επίπεδο κλίματος και δημοσίων δηλώσεων βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο απ΄ οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Ωστόσο στην πράξη και οι δύο πλευρές δείχνουν κάτι να περιμένουν από την άλλη και προς το παρόν καμία δεν φαίνεται να κάνει το πρώτο βήμα…

Οι Αμερικανοί θέλουν πολλά από την Ελλάδα. Όχι μόνο τη πενταετή επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα. Τους τελευταίους μήνες αμερικανικά κλιμάκια ήρθαν και είδαν από κοντά αεροπορικές βάσεις και ναυτικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν.

Η Ελλάδα από την άλλη αναμένει κάτι χειροπιαστό από τις ΗΠΑ. Βοήθεια στην πράξη κι όχι στα λόγια. Ο χώρος της Άμυνας είναι ιδανικός για να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Στην Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες της Αθήνας που θέλει να ενταχθεί στο γκρουπ χωρών που λαμβάνουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ μάλλον πιστεύουν ότι η “παραχώρηση” ελικοπτέρων χωρίς εξοπλισμό και τεθωρακισμένων οχημάτων M-113 είναι αρκετά για την Ελλάδα. Η οποία απέναντί της έχει ένα κράτος που τρομοκρατεί και με τις εξοπλιστικές αγορές της. F-35 και S-400 αγοράζει η Τουρκία, ανατρέποντας κάθε ισορροπία στην περιοχή. Αυτό θέλουν οι ΗΠΑ;

Οι Αμερικανοί σίγουρα θέλουν τη Σούδα και μια συμφωνία που θα τους δίνει άνεση χρόνου για να προγραμματίσουν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της. Για να είμαστε ρεαλιστές μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτή ,αλλά είναι σίγουρο ότι μια συμφωνία με βάθος χρόνου 5 ή και περισσότερων ετών θα έκανε τη ζωή τους πιο εύκολη.

Η Αθήνα από την άλλη δεν έχει καμία αντίρρηση να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ΄χει κάτι συγκεκριμένο και σημαντικό ως αντάλλαγμα κι όχι μερικά άοπλα ελικόπτερα! Τι θα ΄ναι αυτό; Πολλά μπορούν να δοθούν χωρίς σημαντικό κόστος για τις ΗΠΑ αλλά με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η ΠΑ χρειάζεται ενίσχυση, το ΠΝ  ψάχνει τουλάχιστον δύο πλοία με αντιαεροπορικές δυνατότητες και γενικώς υπάρχουν ανάγκες που οι Αμερικανοί μπορούν αν θέλουν να ικανοποιήσουν. Εναλλακτικά αν αυτές οι λύσεις δεν τους “πάνε” μπορούν με πολλούς τρόπους να εγγυηθούν ότι θα έχουν ενεργή και έντονη παρουσία στην περιοχή που όπως και να το κάνουμε θα λειτουργήσει ως δύναμη αποτροπής για όποιον θέλει να κάνει αταξίες. Όμως ακόμη και την αποστολή σκαφών της αμερικανικής ακτοφυλακής μόνο την ακούσαμε και μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δει. Δεν συζητάμε για άλλες πληροφορίες που έχουν ακουστεί,πολύ πιο σοβαρές.

Το “παζάρι” θα ΄ναι δύσκολο και το μόνο αισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι το κλίμα είναι καλό. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα καταλάβει ότι πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και πιο γενναιόδωρη με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί στην πράξη κι όχι στα λόγια την μοναδική νησίδα ασφάλειας σε μια περιοχή που φλέγεται από τη δυτική Αφρική μέχρι τα Ουράλια. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα που έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα κινητικός και κοινωνικός λογικά θα΄ χει περάσει το μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας που θα τον συνοδεύσουν όπως λένε οι πληροφορίες θα πρέπει να ΄χουν στο μυαλό τους ότι η πίεση προς την αμερικανική πλευρά πάντα έχει όρια και πρέπει να γίνει με τρόπο συγκεκριμένο. Οι Αμερικανοί θέλουν να τους λες συγκεκριμένα πράγματα, να έχεις απαντήσεις σ΄ αυτά που ζητούν ακόμη κι αν αυτές είναι αρνητικές, να ζητάς αυτό που θες κι όχι απλά να παριστάνεις το καλό παιδί, οπως έκαναν όσοι όπως προαναφέραμε πήγαιναν μόνο για τη φωτογραφία της χειραψίας.

Θα πρέπει η ελληνική αντιπροσωπεία να πάει στην Ουάσινγκτον έχοντας ξεκάθαρο και ρεαλιστικό σχέδιο για το τι θα ζητήσει και τι είναι έτοιμη να δώσει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης