Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ
13/02/2017 | 06:58 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Το επόμενο εξάμηνο κρίνεται η τύχη της ΠΑ για τα επόμενα 25 χρόνια”

“Το επόμενο εξάμηνο θα ΄ναι διάστημα δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα κρίνει την πορεία της ΠΑ για τα επόμενα 25 χρόνια”. Η άποψη αυτή ανήκει σε πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας κι έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν για την αναβάθμιση των F-16. Το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε με προοπτική 25ετίας για την ΠΑ είναι το πρώτο θετικό μήνυμα που πρέπει να επισημάνουμε.

Ο σχεδιασμός των 25 ετών δεν περιλαμβάνει προφανώς μόνο τα εκσυγχρονισμένα σε Viper F-16, αλλά και την αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό το θέμα όμως ακόμη δεν μπορεί να συζητηθεί ακόμη σε πραγματική βάση.

Οι διαπραγματεύσεις θα ΄ναι δύσκολες γιατί οικονομική άνεση δεν υπάρχει. Η ΠΑ λογικά θα ΄θελε να εκσυγχρονιστούν όλα τα αεροσκάφη. Αυτό οικονομικά δεν μπορεί να στηριχθεί. Η “οροφή” που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά είναι το 1,2 δις δολάρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να φθάσουμε εκεί.

Το πόσα αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν έχει αποφασιστεί.Ο αριθμός είναι λίγο πάνω από τα 90. Το θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τι θα γίνει με τα F-16 Block 30. Από τη στιγμή που δεν θα εκσυγχρονιστούν η προοπτική να πουληθούν μοιάζει περισσότερο ελκυστική,γιατί θα κατεβάσει κι άλλο το κόστος του εκσυγχρονισμού. Η συγκυρία είναι εξαιρετική με πολλές χώρες του λεγόμενου “πρώην ανατολικού μπλοκ” να ΄χουν ζητήσει από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένα F-16. Τα δικά μας 30άρια είναι σε εξαιρετική κατάσταση κι έχουν ακόμη χιλιάδες ώρες πτήσης μπροστά τους.Μόνο η Πολωνία ζητά 96  F-16. Συνεπώς ζήτηση υπάρχει. Δική μας είναι η απόφαση και πρέπει να την πάρουμε σχετικά γρήγορα.

Η νέα ηγεσία του ΓΕΑ είναι γεγονός ότι έπεσε κυριολεκτικά από τη πρώτη ημέρα στα πολύ βαθειά. Ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου στην πρώτη επαφή γνωριμίας που είχε με τους δημοσιογράφους έδειξε εξαιρετικά συγκροτημένος και ψύχραιμος. Και τα δύο είναι προτερήματα που θα του χρειαστούν το επόμενο δύσκολο εξάμηνο,

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης