Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
15/03/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Το Βασίλειο της Δανίας κατά ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ!

Το Βασίλειο της Δανίας κατά ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ!

Είναι γνωστό πια το έργο της θαλάσσιας επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  το εκτελεί προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό. Παρά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το έργο είναι εθνικού ενδιαφέροντος και όχι από ευρωπαϊκή αναθέτουσα αρχή.

Επειδή το έργο, όπως έκρινε το Υπουργείο Ναυτιλίας, είχε να κάνει και με διαβαθμισμένες πληροφορίες οι αρμόδιοι απευθύνθηκαν στην Εθνική Αρχή Ασφαλείας για να λάβουν τις σχετικές κατευθύνσεις τις οποίες και έλαβαν.

Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες όπως έχουμε ξαναπεί είναι η καρδιά της εθνικής άμυνας, και το έργο «βγαίνει» εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου, αφού έτσι έχουν αποφασίσει όλοι οι εταίροι κατά την γέννηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Ίσως για αυτόν τον λόγο το Υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να κάνει τον διαγωνισμό με άλλο νόμο και όχι με αυτόν τον οποίο επικαλείται η Δανία, όπως τουλάχιστον πληροφορηθήκαμε.

Σε τέτοια θέματα πληροφοριών, εδώ και δεκαετίες, η πάγια και ορθή τακτική του ΓΕΕΘΑ είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με άλλα κράτη ανεξαρτήτως αν είναι στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ καθώς και για το ένα και για το άλλο οι «Εθνικές Άμυνες» είναι εκτός των συνθηκών.

Το παράδοξο δεν είναι αυτό…..ούτε ότι «κόπηκαν» (εννοείται ορθώς) ακόμα και εταιρίες από χώρες της Ε.Ε. που δεν είχαν διμερή συμφωνία με την Ελλάδα οι οποίες όταν τους εξηγήθηκε το καθεστώς της Εθνικής Άμυνας των χωρών της Ε.Ε.  κατάλαβαν αυτήν την ιδιαιτερότητα. Το παράδοξο είναι ότι αυτό «δεν το κατάλαβε η Δανία» και «διαμαρτυρήθηκε» στο ΥΠΕΘΑ, επικαλούμενη  Νόμο που δεν εφαρμόζεται στο ΕΣΟΘΕ ενώ υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι σαν να έχουν διμερή!!! Και ρωτάμε εμείς……όσες χώρες της Ε.Ε. σήμερα έχουν κάνει (και συνεχίζουν να κάνουν) διμερή με την Ελλάδα για την ασφάλεια των πληροφοριών είναι σε πλάνη περί του Δικαίου;;

Επίσης, αφού το Λιμενικό έκανε τον διαγωνισμό με άλλο νόμο γιατί η Δανία επικαλείται άλλον ο οποίος ούτως ή άλλως ΔΕΝ εφαρμόζεται  αν εμπλέκονται «διαβαθμισμένες πληροφορίες»;

Σε κάθε περίπτωση το ΓΕΕΘΑ έχει δικό του νομικό πλαίσιο για την εκάστοτε προστασία και μάλλον η επίκληση από κάποιους κάθε άλλου νόμου και άρθρου μάλλον θέλει μια καλή εξήγηση

Να θυμίσουμε ότι η Δανία είναι ένα σοβαρότατο Κράτος με αυστηρότατη Εθνική Ασφάλεια η οποία δεν επιτρέπει «χάρες» αν δεν υπάρχουν διμερείς συνθήκες……αυτά ας ληφθούν υπόψη γιατί το Σύνταγμα το δικό μας κάτι λέει για «αμοιβαιότητα»  περί του διεθνούς δικαίου.

Τέλος αφού η Δανία υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται «διμερή συμφωνία» με την Ελλάδα αφού είναι και οι δύο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας μας εξηγήσει γιατί χρειάστηκε πριν ένα χρόνο ακριβώς να κάνει MoU (για όποιον θυμάται συνεβλήθησαν οι δύο υπουργοί άμυνας Σουηδίας – Δανίας Peter Hultqvist and Peter Christensen, αντίστοιχα) που θα οδηγούσε σε «διμερή συνθήκη» για  αμυντική συνεργασία με την Σουηδία. Ως γνωστόν η Σουηδία, όχι μόνο είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μαζί με την Δανία είναι δύο από τα πέντε «Nordic States» με εξαιρετικά ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους –  μέσω του Nordic Council – από τις οποίες εξαιρούνται (όπως και στην Ε.Ε.) οι «Εθνικές Άμυνες» τους. Σημειωτέον εδώ ότι και οι δύο χώρες είναι ιδιαιτέρως συμπαθείς στους Έλληνες.

Μήπως πρέπει να τους πει κάποιος ότι εδώ λειτουργούμε και εμείς με σοβαρότητα και ορθώς ΓΕΕΘΑ και Λιμενικό Σώμα ζήτησαν από ΟΛΕΣ τις χώρες αυτά που οι περιστάσεις απαιτούσαν;

Περίεργα αλλά αναμενόμενα πράγματα συμβαίνουν (αν δει κανείς το budget του έργου) και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης