Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
23/03/2017 | 06:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τουρκικά παιχνίδια κατασκοπείας στην Ευρώπη

Τουρκικά παιχνίδια κατασκοπείας στην Ευρώπη

Γράφει ο Πολυδεύκης

Στην ετήσια Έκθεση δραστηριοτήτων του ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου υπάρχει ένα ενδιαφέρον κομμάτι το οποίο αναφέρεται σε ομάδες εξόριστων ατόμων που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Τουρκίας, η οποία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο επιδίδεται σε δίωξη αντιφρονούντων που βρίσκονται στο εξωτερικό και για αυτόν τον σκοπό φέρεται ότι χρησιμοποιεί τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Με αυτή την αναφορά του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου θίγονται τα δρώμενα στην οδό Lombachweg 33 στη Βέρνη, όπου στεγάζεται η καλά φυλασσόμενη τουρκική Πρεσβεία.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Κυβέρνησης όλοι σχεδόν οι Τούρκοι, πλην του ίδιου του ERDOGAN. Σε αυτούς εντάσσονται και οι Τούρκοι που διαβιούν στην Ευρώπη, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν σχέση με το Κίνημα GULEN. Ασχέτως αν ανήκουν πραγματικά στην Κοινότητα του τούρκου ιμάμη που κατηγορείται για ότι συμβαίνει στην Τουρκία, όποιοι πολίτες διαφωνούν ne τον τούρκο Πρόεδρο χαρακτηρίζονται συλλήβδην οπαδοί του GULEN και δέχονται απειλές κατ’ επανάληψη, συχνότερα στο Διαδίκτυο και σπανιότερα στην πραγματική τους ζωή.

Στην περίπτωση της Ελβετίας το θέμα πήρε ευρεία διάσταση επειδή αρκετοί εξ αυτών έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου στα καντόνια που διαβιούν. Πολύ σύντομα τα εγχώρια ΜΜΕ ανέδειξαν το θέμα και ως εκ τούτου ο Βουλευτής του «FDP», J. DITTLIS, στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2016 κατέθεσε, μαζί με άλλους Βουλευτές, επερώτηση στη Βουλή ζητώντας διευκρινήσεις για το μακρύ χέρι του ERDOGAN στην Ελβετία και τη δράση φίλα προσκείμενων οργανώσεων στο «ΑΚΡ».

Αυτή η επερώτηση θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτη προειδοποιητική βολή. Ωστόσο, η τουρκική Πρεσβεία δεν αντέδρασε. Αντίθετα, αμέσως μετά την κινητοποίηση των Ελβετών Βουλευτών η τουρκική Πρεσβεία έστειλε αναφορά στην Άγκυρα, με την οποία καταδίδει «Συλλόγους και Ιδρύματα» του φερόμενου ως «τρομοκρατικού» Κινήματος GULEN. To έγγραφο έχει την υπογραφή του ENGIN YILMAZ, ιμάμη τουρκικού τεμένους στην περιοχή Oerlikon της Ζυρίχης και Συμβούλου θρησκευτικών υποθέσεων στην τουρκική Πρεσβεία στη Βέρνη.

O YILMAZ έδινε στην Άγκυρα πληροφορίες για «γκιουλενιστές», οι οποίες είχαν ήδη δημοσιευθεί σε ελβετικές εφημερίδες. Στις αναφορές του συμπλήρωνε δικές του ευφάνταστες εκτιμήσεις, προϊόν μυθοπλασίας, όπως: «Επιθετικοί ακτιβιστές του Κινήματος GULEN έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία» ή «Η τρομοκρατική οργάνωση με χρήματα επηρεάζει τον ελβετικό Τύπο, προκειμένου να ασκεί προπαγάνδα κατά της Τουρκίας».

Η ελβετική αντικατασκοπία δεν ήταν αδρανής όλο αυτό το διάστημα. Τουναντίον, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος ενίσχυσε δραστικά την παρακολούθηση των απαγορευμένων δραστηριοτήτων, στις οποίες εμπλέκονται Υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής DITTLIS:

«H Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αστυνομία αντιλήφθηκαν την κατασκοπευτική δραστηριότητα συνεργάτη της τουρκικής Πρεσβείας στη Βέρνη, η οποία απείχε παρασάγγας από τις αναφορές που έστελνε ο ιμάμης στην Άγκυρα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες επρόκειτο για διπλωμάτη, που ανήκε στην τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών («MIT»). O Τούρκος πράκτορας πίεζε συμπατριώτες του που διαβιούσαν στην Ελβετία να κατασκοπεύουν τον περίγυρό τους. Οργάνωνε μυστικές συναντήσεις μαζί τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποσπά πληροφορίες σχετικά με οπαδούς του GULEN και άλλα ανεπιθύμητα πρόσωπα για την Τουρκία.»

Αυτή ήταν η δεύτερη «προειδοποιητική βολή». Όπως συμπεραίνεται από την απάντηση στην επερώτηση του Βουλευτή DITTLIS, το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων «EDA» ήδη από το φθινόπωρο γνώριζε για την τουρκική παράνομη δράση και δεδομένης της ελβετικής πολιτικής έχουν δοθεί και οι ανάλογες απαντήσεις προς τις τουρκικές Αρχές. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία, όπου το τουρκικό κράτος επιχειρεί να μετατρέψει τους τούρκους μετανάστες σε πειθήνια όργανα του ερντογανικού σουλτανάτου.

Ο Τούρκος Επιτετραμμένος στην Κοπεγχάγη κλήθηκε από το ΥΠΕΞ της Δανίας ώστε να δώσει εξηγήσεις για τη μαύρη λίστα που φαίνεται πως έχει συντάξει το «AKP» και περιλαμβάνει ξένους πολίτες. Παρά τα όσα είπε ο M. B. KERIMOGLU, αρνούμενος τα πάντα, ο Δανός ΥΠΕΞ, A. SAMULESEN ήταν κάθετος και μάλιστα δήλωσε πως έχει αδιάσειστα στοιχεία πως άτομα τουρκικής καταγωγής που ασκούν κριτική εναντίον του τούρκου Προέδρου δέχονται απειλές από ομογενείς τους, οπαδούς του «AKP», στις οποίες αναφέρεται ότι θα τους καταδώσουν στην Πρεσβεία και ότι δε θα μπορέσουν να επισκεφτούν ξανά την Τουρκία.

Μεταξύ των ατόμων που δέχτηκαν απειλές ήταν ακόμα και η πρώην Βουλευτής της Δανίας, O. CEKIC -τουρκικής καταγωγής- και ο νυν Βουλευτής L. ARSLAN RASMUSSEN, οι οποίοι έλαβαν απειλητικά μηνύματα και στα ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία.

Σε μία Ευρώπη που μάχεται εναντίον της πόλωσης και του αποκλεισμού εθνοτήτων οι τουρκικές ενέργειες μοιάζουν με νάρκη στα θεμέλιά της και δικαιολογούν τα λόγια του τούρκου Πρωθυπουργού, YILDIRIM, για τον επερχόμενο θρησκευτικό πόλεμο στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε επίπεδο τουρκικών προσδοκιών και διπλωματικών ονειρώξεων. Η ελβετική Εισαγγελία γνωρίζει για τη δράση ξένων κρατών στην Ελβετία, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου της και έχει δρομολογήσει σχετικές έρευνες, οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλεύεται τη διπλωματική ασυλία της οποίας χαίρουν όσοι εργάζονται στις Πρεσβείες της, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η Ευρώπη δε γνωρίζει να κινείται, επίσης, παρασκηνιακά. Οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ση μείωσαν το έτος 2016 μείωση κατά 42% και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη μειώνοντας την παρουσία τους στη χώρα, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων, αποθαρρυμένες για περαιτέρω επενδύσεις. Η Ευρώπη πολύ αργά διαπιστώνει ότι ο Τούρκος δεν πιάνεται φίλος, δεν μπορεί να είναι εταίρος και πολύ περισσότερο πως δεν είναι ούτε και καλός γείτονας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης