Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ
23/10/2016 | 22:47 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η εμμονή Ερντογάν “ν’ αλλάξουν τα σύνορα” και η “πεποίθηση νίκης” προκαλούν συναγερμό

Η εμμονή Ερντογάν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η εμμονή του Ερντογάν με την αλλαγή συνόρων έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα.Μπορεί οι  αντιδράσεις ,μετά από τις πρώτες δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή να ήταν καθησυχαστικές,αλλά το κλίμα δεν είναι πια το ίδιο.Κάθε μέρα ο Ερντογάν θέτει μονότονα το ίδιο ζήτημα κι όσο κι αν κάποιοι επισημαίνουν ότι όλη αυτή η εμμονή έχει σχέση με άλλες βλέψεις του Ερντογάν όπως για παράδειγμα η Μοσούλη,δεν μπορεί να αγνοηθούν δηλώσεις που βάζουν στο κάδρο των διεκδικήσεών του μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Προύσα βάζοντας “δείχνοντας”  εμμέσως πλην σαφώς τη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Ελάχιστοι πια πιστεύουν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν στόχο μόνο την τουρκική κοινή γνώμη και την αποδόμηση των κεμαλιστών.

Όλα αυτά συνδυαζόμενα με την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν μπορούν παρά να έχουν προκαλέσει συναγερμό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν αν όσα υπολογίζει να πετύχει σε Συρία και Ιράκ δεν του προκύψουν. Η αναζήτηση μιας “νίκης” θα τον στρέψει προς τη δύση και το Αιγαίο.Εκεί που πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που έφεραν τις αλόγιστες περικοπές στις ΕΔ και είχαν επιπτώσεις στην λειτουργία τους,υπήρξαν φωνές που έλεγαν ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να “χτίσει πεποίθηση νίκης στο Αιγαίο”. Πρώτος απ΄ όλους το ΄χε επισημάνει ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης όταν ήταν Α/ΓΕΝ. Οι φωνές αυτές δεν εισακούστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν ο Ερντογάν και η παρέα του να έχουν αποθρασυνθεί.Δείχνουν να έχουν πιστέψει ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στο Αιγαίο όπως και όταν θέλουν,έχοντας αποκτήσει αυτή τη “πεποίθηση νίκης”.

Το τι πιστεύουν οι Τούρκοι βεβαίως δεν σημαίνει ότι ισχύει,ή ότι θα συμβεί. Για να μην κρυβόμαστε,τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της αδυναμίας διαδοχικών κυβερνήσεων να προστατεύσουν τις ΕΔ,είναι πάρα πολλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε τετελεσμένα και απειλές από μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι είμαστε του χεριού του.Αδιάφορο.Το θέμα είναι εμείς τι πιστεύουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για το επιβάλλουμε.

Για όλα αυτά καλό θα είναι να αφήσουμε τους πειραματισμούς και τις επιπολαιότητες και να επικεντρωθούμε στο μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο όπλο που διαθέτουμε: στο προσωπικό των ΕΔ χάρη στο οποίο τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΕΔ δεν γίνονται αντιληπτά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης