Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη ΤΟΥΡΚΙΑ
16/04/2017 | 23:28 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η Πύρρειος νίκη Ερντογάν! Μεταδίδει ο Γιώργος Βλαβιανός

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η Πύρρειος νίκη Ερντογάν! Μεταδίδει ο Γιώργος Βλαβιανός

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ήταν μιά νίκη εξαιρετικά αγχώδης για τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν ξέρω άν θα την έλεγα πύρρειο. Το 51,3% που δείχνει να παίρνει τελικώς το ΝΑΙ, δεν είναι το ποσοστό που ήθελε ώστε να κτίσει τη νέα Τουρκία που εκείνος ονειρεύτηκε. Ήθελε ένα ποσοστό άνω του 60% ώστε να μην έχει ουσιαστική αντιπολίτευση. Και αυτό γιατί η Αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Η σημερινή Τουρκία είναι μία απολύτως διχασμένη χώρα μετά το δημοψήφισμα. Όσοι παρακολουθούν τα θέματα της Τουρκίας από κοντά, ανέφεραν μέρες τώρα αυτή την πόλωση.  Κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητος να πει ποιά θα είναι η επόμενη μέρα.

Οι μεγάλες πόλεις, όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης ψήφισαν ΟΧΙ. Ακόμη και η Άγκυρα, όπου θα έλεγε κανείς ότι ο Ερντογάν θα ήλεγχε την κατάσταση. Τα τουρκικά παράλια, από την ευρωπαϊκή Τουρκία και κάτω μέχρι την Αττάλεια και όλες οι κουρδικές περιοχές ψήφισαν ΟΧΙ. Στο Ντιγιάρμπακιρ το ΟΧΙ έφθασε στο 65%!

Δεύτερος χαμένος των εκλογών φυσικά το Εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί, κόμμα το οποίο δεν κατάφερε να πιάσει ποσοστά που θα ανέβαζαν θεαματικά το ΝΑΙ. Το κόμμα των Γκρίζων Λύκων έχει ουσιαστικά διασπαστεί και όλα δείχνουν ότι η Μεράλ Ακσενέρ θα παίξει ρόλο στο μέλλον. Οι αντίπαλοί του προέδρου Μπαχτσελί που έφυγαν από το κόμμα επειδή υποστήριξαν το ΟΧΙ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Από νωρίς το απόγευμα βγήκε η είδηση ότι η Επιτροπή των Εκλογών ελάμβανε ως έγκυρα, ψηφοδέλτια τα οποία είχαν εσφαλμένη σφραγίδα των εκλογών. Το γεγονός αυτό ξεςήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση. Βουλευτές του CHP, του Λαϊκού κεμαλικού Κόμματος, έσπευσαν να πουν ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και ότι το ΟΧΙ έχει υπερισχύσει. Το κεμαλικό κόμμα δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Κεμάλ Κιλιντςάρογλου συγκάλεσε εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αυτή την ώρα, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί από αύριο. Εντάσεις σήμερα δεν υπήρξαν. Διότι δεν υπήρξαν και μεγάλοι πανηγυρισμοί. Για σήμερα τουλάχιστον, οι Αρχές ασφαλείας έχουν κλείσει την πλατεία Ταξίμ για την αποφυγή επεισοδίων. Στο Ταρλάμπασι, φτωχική περιοχή κάτω από την πλατεία Ταξίμ, όπου διαμένουν κυρίως Κούρδοι που έχουν έρθει από τα βάθη της Ανατολής μας έλεγαν το πρωί ότι το ΟΧΙ θα υπερισχύςει. Από την περιοχή αυτή συνήθως αρχίζουν όλα τα επειςόδια που συμβαίνουν στο κέντρο της Πόλης.

Έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοςύνης και της Ανάπτυξης στην Πόλη αλλά και στην Άγκυρα συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν αλλά οι εκδηλώσεις ήταν θα έλεγα υποτονικές. Δεν είχαν τη συνηθισμένη χαρμόσυνη διάθεση που συναντούσε κάποιους μετά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ΝΑΙ υπερίσχυσε στην Τουρκία αλλά ο Ερντογάν εξέρχεται μάλλον αποδυναμωμένος, ή καλύτερα, προβληματισμένος. Τούτη τη στιγμή θα πρέπει να εξεύρει τρόπους να συνενώσει τη χώρα του, η οποία έχει δαιρεθεί. Δεν θα είναι εύκολο. Η ρητορική που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική εκστρατεία εναντίον της Ευυρώπης δεν επέφερε τα αποτέλεσματα που προσδοκούσε.

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πλέον τι θα συμβεί στις προεδρικές εκλογές του 2019. Πρέπει να θεωρείται βέβαιος νικητής ο Ερντογάν; Το κόμμα της Δικαιοςύνης και Ανάπτυξης μετά από 15 χρόνια σστην εξουςία θα είναι ξανά στην πρώτη θέση;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης