Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τουρκία και Ισραήλ ανακοινώνουν συμφωνία από τη Ρώμη! Συνάντηση Κέρι-Νετανιάχου

Τουρκία και Ισραήλ ανακοινώνουν συμφωνία από τη Ρώμη! Συνάντηση Κέρι-Νετανιάχου

Ραντεβού στη Ρώμη υπό υψηλή αμερικανική “εποπτεία” έχουν σήμερα ισραηλινοί και τούρκοι διαπραγματευτές.Αύριιο στην ιταλική πρωτεύουσα θα γίνει συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον οισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου. Όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μπαίνουν σ΄ άλλη φάση,σίγουρα καλύτερη απ΄ αυτή των τελευταίων ετών.

Οι πληροφορίες για ανακοίνωση συμφωνίας των δύο χωρών που θα σηματοδοτεί την προσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ έχουν γίνει γνωστές εδώ και ημέρες.Σήμερα στη Ρώμη όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθούν.Το ερώτημα είναι αν εδώ στην Αθήνα έχουν καταλάβει την σημασία αυτών των εξελίξεων.

Συνάντηση Κέρι-Νετανιάχου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο Δευτέρα στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Προβλέπεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις σε πολλά ζητήματα περιλαμβανομένων της Συρίας, τις εξελίξεις στην περιοχή και τις προσπάθειες να προχωρήσουμε προς μια λύση δύο κρατών», του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συζητήσουν «ζητήματα που συνδέονται με την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε από την πλευρά του ένας ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο μην κατονομαστεί.

Η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα λίγο πριν τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης για την κατάσταση επί του πεδίου από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), η οποία αναμένεται να επικρίνει την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έκθεση «θα συμπεριλάβει συστάσεις που θα βοηθήσουν να διασαφηνιστούν οι διεθνείς συνομιλίες όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο να υπάρξει πρόοδος προς μια λύση των δύο κρατών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Κατά τον ίδιο, θα αντανακλά «σε μεγάλο βαθμό» την ανακοίνωση που είχε κάνει το Κουαρτέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία σημειωνόταν κυρίως ότι «οι συνεχείς δραστηριότητες εποικισμού και ο μεγάλος αριθμός κατεδαφίσεων παλαιστινιακών κτιρίων» έχουν «επικίνδυνη» φύση καθώς «θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα» της λύσης των δύο κρατών.

Ο Νετανιάχου συνομίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Επίσης, συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «σημαντικές διαστάσεις της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη ρωσική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είχαν γίνει το 2014, υπό την αιγίδα του Κέρι, αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ επί του πεδίου, η βία έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες.

Τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι και 32 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα κατεχόμενα, στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ, κατά έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόσφατη γαλλική πρωτοβουλία για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με την στήριξη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης