Υποστηριξε το militaire
Breaking News Ιστορία ΤΟΥΡΚΙΑ
11/12/2016 | 05:56 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τι κάνει πως λησμονά ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης! Του το θυμίζει ιστορικός

Τι κάνει πως λησμονά ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης! Του το θυμίζει ιστορικός

Γράφει ο

Αναστάσιος-Σπυρίδων  Μαλεσιάδας

Ιστορικός Ερευνητής

«Κα τν εωθυαν ξίωσιν τν νομάτων ς τ ργα ντήλλαξαν τ δικαιώσει»

Θουκυδίδης

(Κι άλλαζαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζει με τις πράξεις τους)

Στην χώρα μας, έχουμε μία εξαίρετη αίσθηση της επιλεκτικότητας. Και συνάμα της άγνοιας.  Αυτό προκύπτει φυσικά από το γεγονός των ειδήσεων που λαμβάνουμε και το πώς εμείς τις κρίνουμε. Επιλεκτικότητα της μνήμης, επιλεκτικότητα των ειδήσεων. Σίγουρα δεν είναι ίδιον του Έλληνα, αλλά περισσότερο του σύγχρονου ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, την ώρα που κάποιος ασχολείται με τη μία είδηση, χιλιάδες άλλες την ίδια στιγμή εξελίσσονται. Ίσως περισσότερο σημαντικές και με ιδιαίτερη ή βαρύνουσα σημασία από εκείνη που έχουμε στραμμένα τα μάτια μας. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από πολλούς, οι σοβαροί αναλυτές και οι δημοσιογράφοι.

Η μεγαλύτερη πληγή μας στα  εθνικά ζητήματα, είναι το «Ανατολικό Μέτωπο».

Ο “Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, αφού ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του ύστερα από το πραξικόπημα και έθεσε εκτός πάλης κάθε στοιχείο που του αντιπαλεύονταν, με την εξαιρετική δεινότητά του και τον λαϊκισμό, γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που αμφισβητεί την έκταση της νίκης που επέτυχε η χώρα του με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ας εξηγήσουμε όμως πρώτα τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Υπεγράφη στις 24 Ιουλίου του 1923 μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας, των χωρών που συμμετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και των συμβαλλομένων μερών της Συνθήκης των Σεβρών ( 28/10 Ιουλίου-Αυγούστου 1920) αμέσως μετά την λήξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και την παύση των εχθροπραξιών. Κατοχύρωνε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο στην Τουρκία, ανακτούσε την Ανατολική Θράκη, εκρίζωνε ουσιαστικά τα ελληνικά ερείσματα στη Μικρά Ασία και με ειδική παράγραφο (τη Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών της Λωζάνης) αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ των χωρών.

Αυτή είναι περιληπτικά η Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ηθελημένα όμως αφήνει μία εξαιρετική παράμετρο έξω από τις αξιώσεις του και την ομιλία του προς τον Τουρκικό Λαό και προς τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και με τις διακυρήξεις διαφόρων πολιτικών προσώπων στην Τουρκία. Την Συνθήκη του Μούδρου, την ανακωχή δηλαδή των Δυνάμεων της Αντάντ με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στις 17/30 Οκτωβρίου του 1918, η οποία Συνθήκη αφόπλιζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην ουσία στερούσε από εκείνη κάθε ύπαρξη στόλου.

Οπότε, ο Ερντογάν “λησμονά” ( δεν λησμονά, το επαναλέγω ) την ανυπαρξία τουρκικού στόλου τη δεδομένη χρονική στιγμή, την ίδια ώρα που παρ’ όλο το μέγεθος της καταστροφής του Ελληνικού Στρατού, ο Ελληνικός Στόλος παρέμενε αξιόμαχος και ουσιαστικά ανέπαφος από τις στρατιωτικές εξελίξεις της Μικράς Ασίας. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να διαπεραιωθεί στα νησιά που διεκδικεί όταν δεν είχε στην κατοχή του ο Μουσταφά Κεμάλ, ούτε μαούνα; Πώς θα μπορούσε η επαναστατική εθνικιστική κυβέρνησή του να κατακτήσει τα νησιά και πώς η Τουρκία βγαίνει «χαμένη» από μία συνθήκη που της απέδωσε τα μέγιστα de facto, την ίδια ώρα που δε μπορούσε να κατακτήσει περισσότερα ;

Οι απαντήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στις δηλώσεις Ερντογάν μας αφήνουν άφωνους διά της απουσίας τους. Κάποιες μονάχα «διαρροές» από το Υπουργείο Εξωτερικών κυκλοφορούν και αυτό είναι, τίποτε άλλο.

Το Ελληνικό κράτος δεν έχει πυξίδα, δεν έχει ρότα, γραμμή που να τραβάει… πλέει σαν ακυβέρνητο, σαν εγκαταλελειμμένο, άθυρμα των καιρών και έρμαιο των ανέμων.

Όταν λοιπόν ξεχνάμε να ασχοληθούμε, ξεχνάμε να αντιδράσουμε και γενικά επιλέγουμε τι θα ακούσουμε και πώς, τότε να μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση, όταν όλα τα τόσο «αληθινά» γύρω μας αρχίζουν να φαντάζουν ψεύτικα και ανυπόδηλα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης