Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τι θα μας πει ο Ομπάμα και τι θέλουμε και δεν θέλουμε ν΄ ακούσουμε

Τι θα μας πει ο Ομπάμα και τι θέλουμε και δεν θέλουμε ν΄ ακούσουμε

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας,αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη όπως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Ο Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα και αμέσως μετά πάει στο Βερολίνο που τα τελευταία χρόνια είτε θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι ,είτε όχι αποτελεί για πολλούς  Έλληνες την “πηγή των κακών” που τους έχουν βρει.Πόσο σωστό ή λάθος είναι αυτό αποτελεί αντικείμενο μιας άλλης κουβέντας,αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η επιλογή Ομπάμα να επισκεφθεί διαδοχικά Αθήνα και Βερολίνο δεν έχει έναν συμβολισμό.Δεν μας αρκούν οι συμβολισμοί,αλλά δεν μπορούμε και να τους αγνοήσουμε.

Τι θα πει ο Ομπάμα και τι θα ΄θελε να ακούσει η κυβέρνηση;

Το θέμα του χρέους είναι το πρώτο που έχει στην ατζέντα της η Αθήνα.Ελπίζει ότι θα το ΄χει και ο Ομπάμα.Είναι βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει για το θέμα και θα στηρίξει την άποψη για άμεση ρύθμιση.Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει αυτή την άποψη αρκετές φορές,αλλά το Βερολίνο παριστάνει ότι δεν ακούει.Ο Ομπάμα θα μιλήσει ξανά όμως για την ανάγκη να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο Ομπάμα θα μιλήσει για το προσφυγικό.Θα μας πει μπράβο για τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίσαμε.Ούτε τα μπράβο μας αρκούν.Βοήθεια χρειαζόμαστε και ελπίζουμε να το τονίσει αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος.Όχι μόνο εδώ στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο που στα λόγια είναι πάντα καλό,αλλά στις πράξεις μονίμως υστερεί και υπεκφεύγει.

Στρατιωτική βοήθεια.Το θέμα είναι κατά τη γνώμη μας εξίσου σημαντικό μ΄ αυτό του χρέους.Η Αθήνα,η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΘΑ και ο Πάνος Καμμένος το τελευταίο διάστημα επαναφέρει το ζήτημα σε κάθε ευκαιρία. Ο ΥΕΘΑ έχει πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να μείνει άοπλη έναντι της Τουρκίας που υπερεξοπλίζεται.Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενταχθεί η χώρα σε πρόγραμμα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας,όπως άλλες χώρες της περιοχής για να επιστρέψει τα χρήματα που θα πάρει στις ΗΠΑ ,μέσω προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου της ή ακόμη και νέων αγορών.Ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και η αγορά αεροσκαφών F-35 είναι τα προγράμματα που η Αθήνα θέλει να προχωρήσει πρωτίστως.Υπάρχει ακόμη ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ο οποίος επίσης μπορεί να γίνει από αμερικανικές εταιρείες. Ο Ομπάμα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα μιλήσει δημόσια γι΄ αυτό το θέμα. Το ερώτημα είναι αν στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι,απλά θ΄ ακούσει το αίτημα ή αν θα δώσει κάποια απάντηση.Μπορεί να είναι απερχόμενος πρόεδρος,αλλά υπενθυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ -όπως και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη- υπάρχει συνέχεια στην άσκηση της πολιτικής.Ο Ομπάμα 48 ώρες μετά από την εκλογή Τραμπ ,ζήτησε από το Κογκρέσο ακόμη 11,6 δις για την άμυνα.Κι αυτό δείχνει ότι είναι απερχόμενος μεν,ενεργός δε.Η Αθήνα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη δυνατότητα εξισορρόπησης ισχύος με την Τουρκία.

Ανησυχία δικαιολογημένη υπάρχει για τις διαθέσεις με τις οποίες έρχεται ο Ομπάμα στην Αθήνα για το Κυπριακό.Μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί να μην δίνουν καμία σημασία στο θέμα,αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.Οι συνομιλίες συνεχίζονται και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Τουρκία επιβάλλει επώδυνη λύση έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ. Ο Αντιπρόεδρος του Ομπάμα Τ.Μπάϊντεν τηλεφώνησε χθες σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για να πιέσει ξανά για λύση.Αυτό αναμένεται να κάνει και ο Ομπάμα.Η “λύση” που θέλουν να επιβληθεί σε Αθήνα και Λευκωσία δεν μοιάζει καθολου συμφέρουσα για την Κύπρο.Θα την δεχτούμε;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης