Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πρώτη Γραμμή ΤΟΥΡΚΙΑ
01/08/2017 | 08:23 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια και πως εμπλέκεται η Θράκη!

Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια και πως εμπλέκεται η Θράκη!

Ο Ερντογάν θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τα Βαλκάνια, υποστηρίζει σε άρθρο του ο υπό διωγμό Τούρκος αρθρογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο Μποζκούρτ γράφει:

Ο  πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε στο Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου ότι όσοι απειλούν την Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς ένα κράτος, αλλά  ένα έθνος που έχει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι απομακρυσμένες χώρες της Ασίας. «Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ποιον προκαλείτε;», είπε ο Ερντογαν.

Ο Μποζκούρτ δεν θεωρεί τυχαία την επιλογή του Χακάν Τσαούσογλου στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργου, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Τον χαρακτηρίζει “σκοτεινό πολιτικό” που δεν είναι γνωστός στην κοινή γνώμη. Από τη θέση του θα ελέγχει δύο κρίσιμες κυβερνητικές υπηρεσίες, τον Οργανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας (TİKA) και την υπηρεσία που έχει να κάνει με τους  Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. Και οι δύο υπηρεσίες, όπως γράφει ο Μποζκούρτ χρησιμεύουν είναι  το μακρύ χέρι του Ερντογάν στο εξωτερικό. Μέσω αυτών γίνεται  εκταμίευση κεφαλαίων αλλά και   παροχή πολιτικής και διπλωματικής κάλυψης για παράνομες επιχειρήσεις  της ΜΙΤ.

Ο Τσαούσογλου δεν υπηρέτησε ποτέ ως υπουργός . Έχει διατελέσει βουλευτής του κυβερνώντος Ερντογάν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από την επαρχία της Προύσας από το 2011. Γεννήθηκε στην Δυτική Θράκη στην Ελλάδα το 1972 και  ήρθε στην Τουρκία το 1983, στην Μπίγκα, μια πόλη στη βορειοδυτική επαρχία  του Τσανάκκαλε. Αργότερα απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα. Ήταν  πρόεδρος της  Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (Bati Trakya TÜRKLERİ Kültür ve Dayanışma Derneği στα τουρκικά). “Έχει συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση των δικαιωμάτων των Τούρκων και Μουσουλμάνων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις κοινότητες των ομογενών έχουν συνδέσμους με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, δεν θα ήταν έκπληξη η διαπίστωση ότι η πορεία του Τσαούσογλου  συχνά περνά μέσω  MİT”, επισημαίνει ο Μποζκούρτ και προσθέτει:

“Ο Τσαουσόγλου εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό για να συνδεθεί με τουρκικές και μουσουλμανικές ομάδες στα βαλκανικά κράτη . Στο ταξίδι του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις τουρκικές και μουσουλμανικές ομάδες στις δύο αυτές γειτονικές χώρες. Διεξήγαγε συχνά συνομιλίες με ΜΚΟ της διασποράς στην βορειοδυτική επαρχία της Μπούρσα της Τουρκίας, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί Τούρκοι με βαλκανικές ρίζες. Βοήθησε να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα των Τούρκων μεταναστών από τα Βαλκάνια, όπως είναι οι άδειες παραμονής και οι συντάξεις, διασφαλίζοντας έτσι την ψήφο τους υπέρ  του AKP.

Έκανε συχνά ταξίδια στη Βοσνία και διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μιας χώρας στην οποία ο Ερντογάν επένδυσε πολύ πολιτικά και οικονομικά .

Η απόδοση αυτής της επένδυσης παρατηρήθηκε όταν ακούσαμε τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, τον βόσνιο βουλευτή της Βοσνίας, να αποκαλεί  τον Ερντογάν ως  «τον μεγαλύτερο ηγέτη όλων των Μουσουλμάνων» στον κόσμο σε συνέντευξη που έδωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΤΡΤ, τον περασμένο Μάιο.

Ακριβώς όπως ο Ερντογάν αμφισβήτησε τα σύνορα της Τουρκίας , ο Τσαούσογλου εξέφρασε παρόμοιες απόψεις. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό  στο Κοινοβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου 2016, είπε ότι η Τουρκία φέρει ιστορική ευθύνη απέναντι στους λαούς των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. “Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τα σύνορα καρδιά τους σε μια έκταση 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων [το σημερινό έδαφος της Τουρκίας]”, δήλωσε ο Τσαούσογλου. Σημείωσε ότι οι  συγκεντρώσεις στο Gostivar, την Ξάνθη (İskeçe) και το Σεράγεβο όταν το AKP κέρδισε τις εκλογές ήταν επιβεβαίωση της δημοτικότητας του κόμματός του στα Βαλκάνια. Ο Τσαούσογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι που ποτέ δεν είδαν ή δεν επισκέφθηκαν την Τουρκία αλλά είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους γι ‘αυτό».

Όταν η Βουλγαρία διεξήγαγε εθνικές εκλογές τον Μάρτιο του 2017, εν μέσω σοβαρών ισχυρισμών ο Τσαούσογλου δήλωσε στις 7 Μαρτίου ότι υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν στη Βουλγαρία και ότι ήταν φυσικό για την Τουρκία να συμμετάσχει σε ορισμένες δραστηριότητες και προσπάθειες που τους κάλυψαν.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ισλαμικά κόμματα σε πολλά βαλκανικά κράτη. Ο ίδιος το παραδέχθηκε ανοιχτά  κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση της Αλβανίας τον Ιούνιο του 2017, κατά την οποία είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στη στήριξη πολιτικών κομμάτων που μοιράζονται μια ιδεολογία παρόμοια με αυτή του ισλαμικού ΑΚΡ στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται από αυτή την προσπάθεια».

Τώρα, ο Τσαούσογλου έχει αναλάβει την αποστολή  των Βαλκανίων ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και μπορεί να διοχετεύσει περισσότερη στήριξη στις παράνομες δραστηριότητες της τουρκικής κυβέρνησης που συνιστούν καταφανή παρέμβαση σε άλλα κράτη. Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, η Τουρκία έχει δαπανήσει 313 εκατομμύρια δολάρια στα Βαλκάνια μέσω της TİKA. Δεν περιλαμβάνονται άλλα κονδύλια που παρέχονται από κρατικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το YTB, το Ινστιτούτο Yunus Emre και το AFAD. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα δαπανήθηκαν από το μυστικό  ταμείο του Erdoğan, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 876 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2017.

Η κινητοποίηση των τουρκικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων στο εξωτερικό είναι μια πολιτική του Ερντογάν που αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να απέχει “από συστηματικές προσπάθειες κινητοποίησης της τουρκικής διασποράς στα κράτη μέλη για δικούς της σκοπούς” . Σημείωνε με ανησυχία τις πληροφορίες  για  πίεση στα μέλη της τουρκικής διασποράς που ζουν σε κράτη μέλη της ΕΕ  και καταδίκαζε την εποπτεία των τουρκικών αρχών όσον αφορά τους πολίτες με διπλή εθνικότητα που ζουν στο εξωτερικό. “

Το ερώτημα που προκύπτει από το άρθρο του Μποζκούρτ είναι αν εδώ στην Ελλάδα έχουν καταλάβει το μέγεθος των κινδύνων απ΄ όσα επιχειρεί ο Ερντογάν στα Βαλκάνια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης