Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή Πρώτη Γραμμή
27/02/2017 | 23:52 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τι ανακοίνωσε για τις αμυντικές δαπάνες ο Τράμπ που ενδιαφέρει την Ελλάδα

Τι ανακοίνωσε για τις αμυντικές δαπάνες ο Τράμπ που ενδιαφέρει την Ελλάδα

Οι προθέσεις  του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για τις αμερικανικές αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να αποδειχτούν δυσάρεστες για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ ,αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες

κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια ή 9%  και ταυτόχρονα να μειώσει την βοήθεια σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε όλα τα υπουργεία, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα μειωθεί ο προϋπολογισμός ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μια “σημαντική μείωση” στη διεθνή βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε μια “ιστορική αύξηση” του αμυντικού προϋπολογισμού. Ο επόμενος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, οι βασικές προτεραιότητες του οποίου θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, “θα τηρεί την υπόσχεσή μου να προστατεύσω τους Αμερικανούς” είπε ο πρόεδρος μιλώντας σε μια συνάντηση με κυβερνήτες Πολιτειών στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί μεταξύ άλλων να “αναδιοργανώσει” τον στρατό αυξάνοντας τα διαθέσιμα μέσα του.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επωφελούμενος από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Σήμερα ανέρχονται στο 3,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί μας ενδιαφέρει;

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα ελπίζει σε απόφαση για παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Σ΄ αυτή την προοπτική έχει στηριχθεί και το σενάριο για μελλοντική απόκτηση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι προθέσεις Τραμπ για μείωση της βοήθειας σε άλλες χώρες θα αποκλείσουν την Ελλάδα ,αλλά είναι δεδομένο ότι τα πράγματα μάλλον είναι δυσκολότερα απ΄ ότι υπολόγιζε η Ελλάδα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης