Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
27/06/2017 | 07:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τα πλοία του Ναυτικού 1826-2017 σ΄ ένα βιβλίο

Τα πλοία του Ναυτικού 1826-2017 σ΄ ένα βιβλίο

Ο Ηλίας Νταλούμης συνεχίζοντας το ταξίδι του στην έρευνα των  πολύτιμων αρχείων της ναυτικής ιστορίας, μας έδωσε με το βιβλίο του «Τα Πλοία του Ναυτικού 1826-2017», άλλη μια ευκαιρία μάθησης, υπενθύμισης, αναπόλησης και επιβεβαίωσης, ότι έχουμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε  πως είμαστε λαός ναυτικός.

Ο συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του 1821 και μας παρουσιάζει όλο το πανόραμα και την εξέλιξη του πολεμικού στόλου μέχρι τις μέρες μας. Η προσπάθειά του αυτή δεν εξαντλήθηκε στην καταγραφή των πλοίων του Ναυτικού από την 5η Απριλίου 1827, που συγκροτείται ο «Εθνικός Στόλος» στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (άλλη μια επέτειος που πέρασε απαρατήρητη), μέχρι σήμερα, αλλά τα συνοδεύει με πλήθος λεπτομερειών και στοιχείων τεχνικών και ιστορικών, έτσι ώστε ο αναγνώστης βλέπει να ζωντανεύει μπροστά του η ναυτική ιστορία της χώρας σε συγκεκριμένες περιόδους πολεμικές ή ειρηνικές.

Στο πέρασμα αυτών των χρόνων 1.059 πλοία, τόσα είναι τα λήμματα του βιβλίου, μικρά ή μεγάλα, πρώτης γραμμής ή βοηθητικά βάσης, γνωστά ή ξεχασμένα, περνάνε μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη με τα όμορφα ονόματά τους που θυμίζουν μυθολογικά πρόσωπα, ηρωικές μορφές της ιστορίας μας, ανώνυμους αγωνιστές, ναυμαχίες, ποτάμια και λίμνες, νησιά αλλά και «θηρία», το καθένα με  τις λεπτομέρειες ναυπήγησής του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, την ιστορία του αλλά και παραλειπόμενα της θαλασσινής διαδρομής του και πάντα στο τέλος η τόσο ελκυστική επεξήγηση της ονοματοδοσίας τους.

Βασικά χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο με τον τίτλο «Ορισμοί και Διευκρινίσεις» είναι ένα ερμηνευτικό λεξικό όλων των ναυτικών όρων και ονομασιών που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο. Το δεύτερο είναι η παράθεση των πλοίων σε αλφαβητική σειρά. Στο τρίτο, το «Παράρτημα Ι», βρίσκονται όλα τα πλοία που έχουν σχέση με το Ελληνικό Ναυτικό αλλά για διάφορους λόγους δεν εντάχθηκαν σε αυτό. Τέλος, στο «Παράρτημα ΙΙ» ο αναγνώστης θα βρει όλα τα πλοία που τυπικά ανήκαν στο Κυπριακό Ναυτικό, από το 1964 έως το 1974, που όμως επανδρώνονταν ή στελεχώνονταν από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. 

Το συγκεκριμένο είδος βιβλίου απαιτεί πολυετή έρευνα, διασταύρωση πηγών, ακρίβεια στοιχείων και απλή αφήγηση, γιατί τα πλοία έχουν φωνή, μιλάνε και έχουν πάντα πολλά να μας πουν. Από αυτά λοιπόν τα πολλά που μπορούν να μας ειπωθούν, πάντα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τέλος κάθε πλοίου και ιδιαίτερα οι περιπτώσεις εκείνες των πλοίων, συνήθως άγνωστων,  που με κάποιο περίεργο τρόπο αρνήθηκαν επίμονα να πεθάνουν.

Είναι σίγουρο ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα είναι καλοτάξιδο, γιατί ο καθένας από μας θα βρει στις σελίδες του κάτι δικό του. Μπορεί στις 404 σελίδες του να  ψάξει το πλοίο που υπηρέτησε ο ίδιος ή ο πατέρας του ή και κάποιος μακρινός πρόγονός του. Μπορεί να του θυμίσει την απώλεια προσφιλών του προσώπων που χάθηκαν σε δύσκολες περιόδους μαζί με το πλοίο τους και σε κάθε περίπτωση ακόμη και αυτός που δεν είχε καμιά σχέση με τη θάλασσα θα νοιώσει συγκίνηση διαβάζοντας για αυτά τα πλοία που τον έκαναν περήφανο.

Το βιβλίο διατίθεται από το πωλητήριο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος αλλά και με αντικαταβολή, παραγγέλλοντάς το μέσω τηλεφώνου, fax ή e-mail. Κοστίζει μόνον 10 €.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης