Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
14/09/2017 | 06:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τα “ελληνικά” F-15, τα τουρκικά F-35, οι ρωσικοί S-400 και οι ΗΠΑ

Τα

Το 1999 είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αγοράσει αεροσκάφη F-15. Στο τελευταίο κρίσιμο ΚΥΣΕΑ, η απόφαση ανατράπηκε και παραγγείλαμε F-16. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από τότε ήταν πως ο τότε Υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είχε “απειλήσει” τις ΗΠΑ πως αν πουληθούν F-15 στην Ελλάδα, θα “άναβε” φωτιά στο Αιγαίο.

Σήμερα η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει τα F-35 από τις ΗΠΑ  και παρήγγειλε S-400 από τη Ρωσία! Αν αυτά τα δύο προγράμματα υλοποιηθούν δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι η ισορροπία στο Αιγαίο διαταράσσεται πλήρως. Μέχρι τώρα Ουάσινγκτον αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το θέμα μάλλον χλιαρά. Κι αν οι Ευρωπαίοι λίγα μπορούν να κάνουν στον Ερντογάν, οι ΗΠΑ έχουν τρόπους να πιέσουν την Άγκυρα. Η παράδοση των “αόρατων”  F-35 μπορεί να καθυστερήσει, αν η Ουάσινγκτον είναι πραγματικά αποφασισμένη να αντιδράσει στην κίνηση του Ερντογάν. Γιατί υπάρχει και το ακραίο βέβαια σενάριο, ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δείξουν ανοχή στην προμήθεια ρωσικών S-400 από την Τουρκία για να “ανοίξουν οι αγορές” και για made in USA προϊόντα στη “γειτονιά” μας. Αυτό αφορά κυρίως στην Ελλάδα όπως είναι κατανοητό.

Η Ουάσινγκτον υποτίθεται ότι έχει αυτή τη περίοδο τις καλύτερες σχέσεις με την Αθήνα. Δεν αρκούν οι δηλώσεις και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Έχει τη δυνατότητα να αποδείξει τη στήριξή της έμπρακτα. Κι αν δυσκολεύεται να το κάνει σε επίπεδο εξοπλισμού της κάνοντας γενναίες “εκπτώσεις και δόσεις” ας δώσει χρόνο στην Ελλάδα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα των τελευταίων 20 χρόνων στο χώρο των εξοπλισμών για να μπορέσει να σταθεί. Είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ, που λογικά θα πρέπει να το ΄χουν καταλάβει…

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης