Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
25/09/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τίτλοι τέλους στο σήριαλ του ΕΣΕΕΘΑ από το ΓΕΕΘΑ!

Τίτλοι τέλους στο σήριαλ του ΕΣΕΕΘΑ από το ΓΕΕΘΑ!

Το ΓΕΕΘΑ είναι αποφασισμένο να ρίξει τίτλους τέλους στο σήριαλ της υπόθεσης του

Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (Ε.Σ.Ε.ΕΘ.Α),όπως έγραψε πρόσφατα το Militaire.gr.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχοντας πλέον και την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν έχει αμφιβολία πως η ενδεδειγμένη λύση είναι η ακύρωση της σύμβασης με την κοινοπραξία ΑΤΟΜΟΝ ΑΕ – ΔΙΗΝΕΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. που είχε αναλάβει το έργο Switching, Control and Security, του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ), έναντι του ποσού των 13.253.100 ευρώ, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης 24 μήνες.

Το εν λόγω έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά 8.655.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 4.598.310 ευρώ θα καλυπτόταν από εθνικά κονδύλια.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο τηλεπικοινωνιακό έργο, με αυστηρές προδιαγραφές, κυρίως σε απαιτήσεις ασφάλειας, οργάνωσης διαχείρισης και επίβλεψης του δικτύου.

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση της σύμβασης απαίτησε να αντικαταστήσει  τις εταιρίες που ήταν στην αρχική, βάσει σύμβασης, προσφορά του διαγωνισμού με άλλες εταιρίες,  προτείνοντας  παράλληλα μία  νέα αρχιτεκτονική σχεδίαση του  λογισμικού και των υλικών κατασκευής του συστήματος.Να χρησιμοποιήσει δηλαδή άλλα υλικά,απ΄ αυτά που προβλέπονταν στη συμφωνία.

Το έργο “κόλλησε” και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στο μεταξύ η τεχνολογία “έτρεχε” και οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στο έργο ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τις επιχειρησιακές ανάγκες, δεν είχαν πια χαρακτήρα διορθωτικών παρεμβάσεων,αλλά αποτελούσαν νέο έργο.

Το ΓΕΕΘΑ,μετά από πολλές συσκέψεις κατέληξε στην απόφαση ότι η καλύτερη και φθηνότερη λύση είναι αυτή της ακύρωσης της σύμβασης. Στην χειρότερη περίπτωση ο ανάδοχος θα διεκδικήσει δικαστικώς το πολύ 450 χιλιάδες ευρώ, αλλά το έργο θα ολοκληρωθεί με ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Όχι δεν πρόκειται να ανατεθεί σε κάποια άλλη εταιρεία το έργο ,όπως προσπαθούν να διαδώσουν κάποιοι. Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου με “ιδία μέσα” των ΕΔ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειαστεί ή με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει πλέον εμπειρία από τέτοιες αποστολές. Μην ξεχνάμε ότι ως Α/ΓΕΝ κατάφερε να ολοκληρώσει τα υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΠΝΙΚΟΛΗΣ.Κανείς δεν πίεστευε ότι θα τα κατάφερνε. Η υπόθεση του ΕΣΕΕΘΑ είναι σαφώς πιο απλή…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης