Υποστηριξε το militaire
Breaking News Απόστρατοι Πρώτη Γραμμή
27/03/2017 | 06:22 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Στράφι” οι διεκδικήσεις των στρατιωτικών με το “εγώ” να κυριαρχεί του “εμείς”

Αρνητική είναι η απάντηση της ΠΟΣ, που εκπροσωπεί κατά το καταστατικό της “στελέχη του Στρατού Ξηράς” στην πρόταση για συμμετοχή της “στο υπό συγκρότηση, από την ΠΟΕΣ, άτυπο όργανο εκπροσώπων των εν αποστρατεία στελεχών, υπό την Συμβουλευτική Επιτροπή Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας του ΕΦΚΑ”. Οι λόγοι της αρνητικής απάντησης αναλύονται στο κείμενο της απάντησης.

Το μόνο που μας έκανε εντύπωση και γι΄ αυτό το σχολιάζουμε είναι ότι η ΠΟΣ κάνει λόγο για αμφισβήτηση νομιμότητας λειτουργίας της ΠΟΕΣ επικαλούμενη …ερώτηση βουλευτών της ΝΔ στις 18 Φεβρουαρίου 2017 και επιστολή της ΕΣΠΕΘ λίγες ημέρες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου!

Επίσης έχει πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα που αναφέρει ότι οι ΕΔ  “έχουν δομή (πχ ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ), που τους παρέχει τη δυνατότητα ουσιαστικής, υπεύθυνης και επιστημονικής εκπροσώπησης των Στελεχών των Ε.Δ., αλλά κυρίως της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, σε αντίθεση με άλλες εργασιακές ομάδες του Ν.4387/2016 (πχ επιστημόνων, αγροτών, ναυτικών, ιδιωτικού τομέα κλπ), οι οποίες δεν διαθέτουν αντίστοιχη δομή και οδηγούνται υποχρεωτικά στη λύση εκπροσώπησης μέσω των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων”.

Πότε ακριβώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα στελέχη των ΕΔ εκπροσωπήθηκαν με τον τρόπο που περιγράφει η ΠΟΣ; Εδώ ζούμε όλοι μας και τα θυμόμαστε πολύ, πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Όχι μόνο επαρκής εκπροσώπηση δεν υπήρξε ειδικά τη κρίσιμη περίοδο 2012-2013, αλλά οι στρατιωτικοί αφέθηκαν τελείως απροστάτευτοι στις ορέξεις δανειστών και κυβερνήσεων! Η μοναδική νίκη που κατάφεραν ήταν η απόφαση του ΣτΕ, για την οποία όπως επίσης θυμόμαστε, είχαν τους πάντες απέναντί τους. Κάποιοι απ΄αυτούς μάλιστα τώρα εμφανίζονται και ως επίδοξοι …σωτήρες όταν  εκείνη την εποχή υπηρετούσαν σε “υπουργάδικα”!  

Συμπέρασμα: Ο καθένας κρατάει το …ταμπούρι του και οι στρατιωτικοί είναι δεδομένο ότι όπως το πάνε το πράγμα θα γυρίσουν τη πλάτη σ΄ όλους! Κρίμα, γιατί πέτυχαν πολλά και φαίνεται ότι εξαιτίας των προσωπικών φιλοδοξιών κάποιων θα τα χάσουν όλα.

Η απάντηση της ΠΟΣ:

ΠΡΟΣ:   ΠΟΕΣ

ΚΟΙΝ.:   ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ, ΣΑΣΙ, ΣΑ/ΣΝΔ, ΕΣΜΑ, ΣΑ/ΣΣΑΣ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, ΣΑ/ΣΤΥΑ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ, ΑΚιΣ, ΠΟΣ

ΘΕΜΑ: Σ.Ε. Επιτροπή Στρατιωτικών και Σ.Α. ΕΦΚΑ.-Άτυπο Όργανο Αποστράτων

ΣΧΕΤ.: α.   Αρ. Πρωτ. 195/2017/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών(ΠΟΕΣ)

β.   Ν.4387/2016

γ.   Αρ. Δ9/56856/15100/Υπουργείο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και   Κοινωνικής Αλληλεγγύης

δ.   Αρ. Δ9/47400/12404/ Υπουργείο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και   Κοινωνικής Αλληλεγγύης

        ε.  Το με Αριθμ. Πρωτ.  27 /2016 της  23 Απρ.  2016/ΠΟΣ

στ. Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ/18 Φεβ. 2017

ζ. Ανοικτή Επιστολή Προέδρου ΕΣΠΕΘ/22 Φεβ. 2017

1. Σε απάντηση της από 15 Μαρτίου 2017 επιστολής σας, (α) σχετικό, με την οποία ζητήθηκε η πρόθεση συμμετοχής της ΠΟΣ και άλλων φορέων στο υπό συγκρότηση, από την ΠΟΕΣ, άτυπο όργανο εκπροσώπων των εν αποστρατεία στελεχών, υπό την Συμβουλευτική Επιτροπή Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας του ΕΦΚΑ, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

α. Σύμφωνα με το άρθρο 58, παράγραφος 1, του (β) σχετικού, οι Συμβουλευτικές Επιτροπές αφορούν συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.  Συνεπώς, οι απόστρατοι τυπικά δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα, αν και συνταξιοδοτικά  ανήκουν στον ΕΦΚΑ.  Το γεγονός αυτό αποτελεί ουσιαστική παράλειψη του συγκεκριμένου νόμου, η οποία είχε επισημανθεί πολύ έγκαιρα από την ΠΟΣ και παρουσιάστηκε με την δέουσα σοβαρότητα εγγράφως, στην συνεργασία της με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και στο Ελληνικό κοινοβούλιο με σχετικό υπόμνημα. Συγκεκριμένα είχε προταθεί με το (ε) σχετικό στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η διατύπωση: «ΑΡΘΡΟ 3  Παρ. 3γ:  Να προστεθούν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.  Παρ. 3 ιε: Να προστεθούν εκπρόσωποι Αποστράτων Ε.Δ. και Σ.Α.»

β. Τα (γ) και (δ) σχετικά, με τα οποία αποφασίσθηκε η συγκρότηση-αρμοδιότητες της Συμβουλευτικής Επιτροπής του θέματος και ορίσθηκε πρόεδρός της ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ αντίστοιχα, εκτιμούμε ότι δεν νομιμοποιούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών να λάβει πρωτοβουλία συγκρότησης ατύπου έστω οργάνου των αποστράτων στελεχών.

γ. Η αμφισβήτηση της ΠΟΕΣ, η οποία απεικονίζεται στα (στ) και (ζ) σχετικά, αναφορικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας της και εκπροσώπησης των συμφερόντων των εν ενεργεία στρατιωτικών, λόγω μη εκπλήρωσης των διατάξεων της παρ.14 του άρθρου 50 του Ν.4407/2016, προβληματίζει αρκούντως την Ομοσπονδία μας για το νόμιμο των ενεργειών του Προέδρου της.

δ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν δομή (πχ ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ), που τους παρέχει τη δυνατότητα ουσιαστικής, υπεύθυνης και επιστημονικής εκπροσώπησης των Στελεχών των Ε.Δ., αλλά κυρίως της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, σε αντίθεση με άλλες εργασιακές ομάδες του Ν.4387/2016 (πχ επιστημόνων, αγροτών, ναυτικών, ιδιωτικού τομέα κλπ), οι οποίες δεν διαθέτουν αντίστοιχη δομή και οδηγούνται υποχρεωτικά στη λύση εκπροσώπησης μέσω των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων .

2. Μετά τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι η ΠΟΣ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο άτυπο όργανο εκπροσώπων των αποστράτων στην Συμβουλευτική Επιτροπή Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας του ΕΦΚΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης