Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Σκοπιανό παραμύθι για υποχωρήσεις στο όνομα ή υπάρχει ελπίδα;

Σκοπιανό παραμύθι για υποχωρήσεις στο όνομα ή υπάρχει ελπίδα;

Τις τελευταίες ημέρες έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα συγκρατημένης έστω αισιοδοξίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η αισιοδοξία αποδίδεται σε δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο διαβάζοντας τα όσα είπε ενόψει της αυριανής επίσκεψης του ΥΠΕΞ του Νίκολα Ντιμίτροφ στην Αθήνα, συμπεραίνουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να αισιοδοξούμε. Όχι επειδή κάθε άλλο παρά αποφεύγει μέσα λίγες γραμμές να επαναλάβει πολλές φορές την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτό ας πούμε ότι είναι αναμενόμενο. Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων λέει στις δηλώσεις του ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με την Ελλάδα θα τεθεί προς έγκριση από τους πολίτες των Σκοπίων, μέσω δημοψηφίσματος. Με δεδομένο ότι το κρατίδιο “γεννήθηκε” με μοναδική “τροφή” την παραληρηματική κατασκευή μιας ανύπαρκτης ιστορίας με την οποία “ενηλικιώθηκαν” οι πολίτες του, θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί μια ονομασία που θα ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις. Ελπίζουμε ότι θα αποδειχτεί πως κάνουμε λάθος.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται στις δικές του δηλώσεις ψύχραιμος και νηφάλιος.

Διαβάστε τι δήλωσαν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ο Έλληνας ΥΠΕΞ:

Δηλώσεις Π/Θ πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενόψει αυριανής επίσκεψης ΥΠΕΞ πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμίτροφ, στην Αθήνα

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αυριανή επίσκεψη του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε πριν λίγο τα εξής:

 

«Ο ΥΠΕΞ της χώρας μας αναχώρησε σήμερα για την  Ελλάδα. Δεν θα συζητηθεί το θέμα του ονόματος. Θα συζητηθεί η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και το πως να αναβαθμιστεί περαιτέρω η φιλία, με τάση να υπάρξουν πιο συχνές συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών, περιλαμβανομένων και των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Αναμένουμε ο κύριος Nimetz να επισκεφθεί την “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα, με τελικό σκοπό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι σαφής: οι θέσεις μας για το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” θα διαμορφωθούν σε συναίνεση με την αντιπολίτευση και θα οριστικοποιηθούν με δημοψήφισμα, στο οποίο θα εκφραστεί η ετυμηγορία των πολιτών. Γιατί καλλιεργούμε νέες ελπίδες; Επειδή αποστέλλουμε μήνυμα για ένα νέο μέλλον σε ότι αφορά τη συνεργασία μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό είναι η προοπτική που θα εγγυάται κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, αντί να είμαστε εγκλωβισμένοι στην ιστορία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι πρώτες μου συνομιλίες με τον Π/Θ Τσίπρα, οι πρώτες μου συνομιλίες με τον Υπουργό Κοτζιά, όπως και οι συνομιλίες του δικού μας ΥΠΕΞ με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, αναγγέλλουν φιλικές σχέσεις, με τελικό σκοπό να ζητήσουμε υποστήριξη, κυρίως από τους πολίτες της Ελλάδας, μέσω των κυβερνητικών κομμάτων, μέσω των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μέσω της κυβερνήσεως της Ελλάδας, μέσω της Βουλής των Ελλήνων, να βοηθήσουν την “Δημοκρατία της Μακεδονίας” να προχωρήσει την ενσωμάτωσή της και αυτό σημαίνει να απελευθερώσουν τις διαδικασίες, επειδή η διαπραγματευτική διαδικασία έχει πραγματικά τη δυνατότητα να προχωρήσει. Θέλουμε να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον πρόβλημα, κυρίως για εμάς, για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και για τη χώρα μας. Αλλά σε κάθε περίπτωση και για να απελευθερώσουμε και τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ»..

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με Μαυροβούνιο ΥΠΕΞ, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς.

-Για επίσκεψη ΥΠΕΞ Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρώφ

Νομίζω ότι είναι πρώτα απ’ όλα μια συνάντηση γνωριμίας. Δεύτερον, είναι μια συνάντηση για να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας για τις εξελίξεις που υπήρξαν στο τελευταίο διάστημα στη σχέση των δυο κρατών και πώς θα συνεχίσουμε. Έχουμε κάνει καινούριες σκέψεις και προτάσεις που θα διατυπώσουμε ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δυο κράτη.

Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά για την Ελλάδα ότι αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατ’ επέκταση αυτής της χώρας. Δε νομίζω ότι θα συζητήσουμε το ονοματολογικό γιατί είναι μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας. Πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Και θέλω να επιβεβαιώσω και να ξαναεξηγήσω αυτό που συνηθίζω να λέω: Ότι ένα κράτος στις διεθνείς του σχέσεις και ιδιαίτερα στην περιοχή μας -όπως κάνει το Μαυροβούνιο, και το λέω με θετικό τρόπο- θα πρέπει να επιδεικνύει την ικανότητα και να υιοθετεί την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων. Και όσο πιο καλά το κάνει αυτό στις διεθνείς του σχέσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσει δημοκρατικά με συναινέσεις και με κουλτούρα συμβιβασμών στο εσωτερικό του. Έχω υπογραμμίσει πολλές φορές στους φίλους μου, τους εταίρους μας, στους διεθνείς Οργανισμούς, ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν απέναντι σε αυτό το κράτος το δίδαξαν σε μεγάλο βαθμό να μην κάνει συμβιβασμούς και να μην έχει την πολιτική κουλτούρα των συναινέσεων. Τους είχα προειδοποιήσει όπως ξέρετε πριν 2,5 χρόνια, όταν έγινα Υπουργός, ότι αυτό θα μεταφερθεί και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω πόσο σχέση έχει η εσωτερική με την εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την κουλτούρα της πολιτικής που ακολουθεί κανείς. Τα μηνύματα που πήρα κι από τις συζητήσεις που είχα προσωπικά με τον Πρωθυπουργό της FYROM, τον κ. Zaev αλλά και η συζήτηση που έκαναν κατ’ ιδίαν στο τηλέφωνο οι δυο Πρωθυπουργοί, δηλαδή ο κ. Zaev με τον Αλέξη Τσίπρα και οι συζητήσεις που είχα στο τηλέφωνο με το Nikola Dimitrov, δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουν με τον αλυτρωτισμό.

Δεν θα υπάρχει πιο ευχαριστημένος και ευτυχής άνθρωπος από μένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως ξέρετε κι όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης