Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή Πολιτική
11/01/2017 | 08:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Σκάνδαλο Novartis, μια ακόμη μάχη στον πόλεμο ΗΠΑ-Γερμανίας η έκβαση του οποίου μας αφορά

Σκάνδαλο Novartis, μια ακόμη μάχη στον πόλεμο ΗΠΑ-Γερμανίας η έκβαση του οποίου μας αφορά

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας μαίνεται τα τελευταία χρόνια και οι αμερικανικές “επιχειρήσεις” εναντίον του Βερολίνου στοχεύουν πυλώνες της γερμανικής οικονομίας. Η αποκάλυψη του μέγα σκανδάλου της VW, “τσαλάκωσε” ανεπανόρθωτα την “ποιοτική” γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Κι όπως είχαμε γράψει εδώ και μήνες,αυτό ήταν το πρώτο “χτύπημα”.

Στις 25 Ιουνίου 2016, είχαμε δημοσιεύσει στο Militaire.gr  ένα άρθρο με τίτλο: “ΗΠΑ κατά Γερμανίας: Το Brexit μια μάχη σ΄ένα “πόλεμο” που αφορά και την Ελλάδα”. Σ΄ αυτό είχαμε επισημάνει τις πληροφορίες που έλεγαν ότι η Γερμανία θα αντιμετώπιζε σύντομα και δεύτερο κύκλο αποκαλύψεων για άλλο μεγάλο κλάδο της βιομηχανίας της. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την φαρμακοβιομηχανία.

Το σκάνδαλο Novartis για το οποίο πάρα πολλά διαβάζουμε κι ακούμε τις τελευταίες ημέρες, δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες της Novartis ελέγχονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η αφετηρία των ερευνών βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Στο άρθρο του Militaire.gr είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην αμερικανογερμανική σύγκρουση. Από το 2010 η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να εκδηλώνει την έντονη καχυποψία της έναντι του Βερολίνου και της προσπάθειάς του να “αυτονομηθεί”.

Το γνωστο αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών μελετών Stratfor από τον Μάρτιο του 2010,ακόμη είχε αρχίσει να γράφει “για τον κίνδυνο «επιστροφής της Mitteleuropa» ,που σημαίνει επιστροφή στην πολιτική γερμανικού ηγεμονισμού στην Ευρώπη όπως είχε εκδηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα. «Η Γερμανία όχι μόνο έχει βρει τη φωνή της, αλλά αρχίζει να την εκφράζει και να διεκδικεί το εθνικό της συμφέρον” έγραφαν από τότε.

Το 2015 η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ κάνει περιοδεία στα Βαλκάνια, αγνοώντας την αμερικανική δυσαρέσκεια για την παρουσία της σε μια περιοχή που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκει αποκλειστικά στη δική τους “σφαίρα επιρροής”. Λίγους μήνες μετά προκύπτει το σκάνδαλο VW και οι πιο καχύποπτοι, άρχισαν να μιλούν για την “έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά της Γερμανίας”. Προαναγγέλοντας και το επόμενο χτύπημα που έχει να κάνει με την φαρμακοβιομηχανία.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ θα αντιμετωπίσει το θέμα των σχέσεων με τη Γερμανία. Οι προβλέψεις δεν είναι ευχάριστες για το Βερολίνο. Η πρόθεση του Τραμπ να ακολουθήσει πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία,αποδυναμώνει το ρόλο της Γερμανίας. Οι απόψεις του για το ΝΑΤΟ και την χρηματοδότησή του από τους Ευρωπαίους -δηλαδή τη Γερμανία- ανατριχιάζει τους Γερμανούς.Μόλις χθες οι Γερμανοί βιομήχανοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πολιτική “προστατευτισμού” που θέλει να εφαρμόσει ο Τράμπ. Οι Γερμανοί βιομήχανοι ανησυχούν ότι θα επηρεαστούν οι εξαγωγές της χώρας τους.

Όλα αυτά δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Η έκβαση του πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας μας αφορά άμεσα. Η διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής κρίσης από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι γνωστή και άρα το ποιος θα επικρατήσει σ΄ αυτό το παιχνίδι εξουσίας και κυριαρχίας στην Ευρώπη μας ενδιαφέρει. Ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να σοβαρευτούμε εμείς οι ίδιοι,να χαράξουμε μια ενιαία εθνική γραμμή για το τι επιδιώκουμε και προς τα που θέλουμε να πάμε. Η …παρακολούθηση του πολέμου των γιγάντων και η εναπόθεση των ελπίδων να βρεθούμε …στο πλευρό του νικητή δεν αρκεί για να…σωθούμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης