Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία
29/07/2016 | 06:05 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Σε ποιο σημαντικό έργο των ΕΔ κινδυνεύουμε να χάσουμε νατοϊκή χρηματοδότηση!

Σε ποιο σημαντικό έργο των ΕΔ κινδυνεύουμε να χάσουμε νατοϊκή χρηματοδότηση!

Ένα κακόγουστο σήριαλ με συνέχειες και απρόβλεπτη ίσως εξέλιξη είναι πλέον το ΕΣΕΕΘΑ.

Δυστυχώς η πρόοδος του έργου 20 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι ανύπαρκτη ενώ παράλληλα είναι συνεχής επιδίωξη από την ανάδοχο κοινοπραξία, χωρίς κανένα αντικειμενικό αλλά και βάσιμο λόγο, η αντικατάσταση των προμηθευτών και των αντίστοιχων  προϊόντων και υλικών  της τεχνικής προσφοράς που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση, με άλλα χαμηλότερου κόστους και απόδοσης.

Από πληροφορίες μας γνωρίζουμε ότι οι συμβατικά αξιολογημένοι και  εγκεκριμένοι Προμηθευτές Υλικών και Υπηρεσιών είναι σε θέση να παρέχουν τα προϊόντα που είναι σε πλήρη συμφωνία με τις προδιαγραφές του έργου.

Μήπως πρόθεση της κοινοπραξίας είναι τελικά η υλοποίηση αλλά και υιοθέτηση  εναλλακτικής λύσης,  χωρίς να έχει ζητηθεί από την Υπηρεσία, με σκοπό προφανώς το μεγαλύτερο κέρδος;

Με βάση ποιες προδιαγραφές και απαιτήσεις της Υπηρεσίας θα γίνει αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση των νέων προϊόντων και υλικών με τις συμβατικές απαιτήσεις ;

Υπάρχει νομική ερμηνεία για το καθορισμό νέου αντικειμένου ενώ έχει υπογραφεί ήδη σύμβαση έργου ;

Επιπρόσθετα αποτελεί ερώτημα κατά πόσο στη συγκεκριμένη  περίπτωση θα μεταβληθεί ουσιωδώς τόσο το φυσικό όσο  και το οικονομικό αντικείμενο του έργου και επομένως εκτιμάται ότι θα πρόκειται για ένα νέο αλλά και διαφορετικό έργο. Κατ’ αυτό τον τρόπο παραβιάζεται πρόδηλα η κείμενη νομοθεσία καθώς και οι αρχές ίσης μεταχείρισης και ισονομίας καθόσον  κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι πρόκειται σαφώς για συγκεκαλυμμένη  απ’ ευθείας ανάθεση.

Πληροφορίες λένε ότι έχει ζητηθεί η σύνταξη Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, και εύλογα αναρωτάτε κανείς: Με βάση ποιά μελέτη που έχει υποβάλλει ο ανάδοχος θα γίνει η σύνταξη του, καθόσον πληροφορίες μας λένε ότι δεν έχει εγκριθεί καμία μέχρι σήμερα.

Τέλος η εμπλοκή του ιδιωτικού πλέον ΟΤΕ (COSMOTE) δεν είναι σύμφωνη με την αρχική αλλά θα τολμήσουμε να πούμε και με την σημερινή φιλοσοφία του Υπουργείου για δημιουργία δικτύου επικοινωνιών εντελώς ανεξάρτητο από τον ΟΤΕ τόσο από πλευράς λειτουργίας όσο και διοίκησης. Άλλωστε είναι δεδομένο και γνωστό ότι η αιτιολογία για την χρηματοδότηση του έργου (εθνικές και νατοϊκές πιστώσεις) ήταν και παραμένει η πλήρης απεμπλοκή του  Υπουργείου από τον ΟΤΕ (δημόσιο τότε, Ιδιωτικό σήμερα).

Στη λογική αυτή ποιος θα πάρει το ρίσκο της απόσυρσης της Νατοϊκής χρηματοδότησης; Σημειώνουμε ότι οι «γείτονες» το έχουν ήδη υλοποιήσει εδώ και μία δεκαετία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης