Υποστηριξε το militaire

Οι Ρώσοι κάνουν άσκηση-ψυχολογικό πείραμα προετοιμάζοντας τις ΕΔ τους για πόλεμο!

Militaire News

Γράφει ο

Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Τίποτα  δεν είναι όπως φαίνεται τουλάχιστον με την «πρώτη» ματιά,  και στην προκειμένη περίπτωση ούτε και η αιφνιδιαστική πολεμική ετοιμότητα μέρους των ρωσικών δυνάμεων που μονοπώλησε τα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες  ημέρες .

Η άσκηση  αυτή όμως όπως αποκαλύπτεται από έγκυρες πηγές ήταν στην πραγματικότητα ένα «πείραμα» ψυχολογικής προετοιμασίας των ρωσικών δυνάμεων από ειδικούς του αμυντικού ινστιτούτου ψυχολογικών ερευνών της Μόσχας.

Με λίγα λόγια η Μόσχα προετοιμάζει ψυχολογικά το ρωσικό στρατό για την επιβίωση του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ και  ανακοίνωση στον ρώσικο τύπο .

Προχθές  το ρωσικό γενικό επιτελείο έδωσε εντολή για την ετοιμότητα των δυνάμεων της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, καθώς και δυνάμεων της δυτικής και κεντρικής στρατιωτικής περιοχής.

Όλη την εβδομάδα που θα διανύσουμε,  τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας μάχης με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη «στρες και έντασης» του προσωπικού και των  οπλικών συστημάτων.  

Εκτός από τον έλεγχο της φυσικής κατάστασης του προσωπικού των στρατευμάτων,  το ρωσικό υπουργείο  άμυνας  αποφάσισε να ελέγξει  το «μαχητικό πνεύμα» του στρατού, για αυτό και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πείραμα για την  ψυχολογική εκπαίδευση του σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις. Οι δοκιμές αυτού του τύπου πραγματοποιούνται ήδη στην νότια Ρωσία.

« Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία  που ανήκει στην νότια στρατιωτική περιφέρεια (YUVO) και η οποία σταθμεύει  στην περιοχή Volgograd, ξεκίνησε ένα πείραμα «ψυχολογικής κατάρτισης του προσωπικού» και με την βοήθεια  ψυχολογικής υποστήριξης , επιθυμώντας στην διατήρηση «υψηλής ψυχικής σταθερότητας και  ικανότητας» του στρατιωτικού προσωπικού , με σκοπό  αυτό να επιτύχει καλύτερα την αποστολή του  σε ένα δύσκολο και άκρως αγχωτικό περιβάλλον», ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

Στο  πείραμα συμμετέχουν πάνω εκατό στρατιώτες που υπηρετούν με σύμβαση (Ε.Π.Ο.Π). Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το προσωπικό αυτό θα βιώσει πολύ έντονα την πολεμική δράση σε ένα περιβάλλον πραγματικού  πολέμου  με την εκτέλεση πολλών και διαφορετικών σεναρίων .

Κατά την διάρκεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθεί  εξοπλισμός που θα ενισχύει τον  ήχο εντός του πεδίου μάχης , καθώς  θα υπάρχουν και επιλαμβανόμενοι  δυνατοί  ήχοι  σειρήνων, αλλά  και οπλικών συστημάτων από βολές πυροβολικού και πυραύλων εδάφους-εδάφους, που θα προσομοιάζουν το «πραγματικό πεδίο μάχης» .

Οι περισσότεροι  στρατιώτες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα βιώσουν καταστάσεις ψυχολογικής πίεσης σε συνθήκες πραγματικού πολέμου. Σε κάποιο  σημείο, οι άνδρες θα πρέπει να πηδήξουν στο νερό από πύργο ύψους  3-5 μέτρων με πλήρη εξάρτιση και εξοπλισμό, και στην συνέχεια να παραμείνουν  κάτω από το νερό,  με τη βοήθεια των διαθέσιμων βοηθημάτων (σωλήνα, άχυρο, καλάμια και παρόμοια.) για αρκετό μεγάλο διάστημα.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποσαφήνισε ότι το πείραμα θα ενισχύσει την ικανότητα των Ρώσων στρατιωτών,  να αντέχουν σε ιδιαίτερα υψηλές στρεσογόνες καταστάσεις, με μεγάλο  ψυχικό φορτίο,  με σκοπό να μάθουν οι στρατιώτες  να «λειτουργούν»  όπως προβλέπεται  σε αποστολές κινδύνου .

Η «ψυχολογικές επιχειρήσεις» στο στρατιωτικό προσωπικό  των ρωσικών δυνάμεων ανήκει σαφέστατα στον πλήρη κύκλο της άμεσης προετοιμασίας για ενδεχόμενες  παγκόσμιες εξελίξεις, ο οποίος υλοποιείται εντατικά  από το 2015 με 500 μικρές και μεγάλες ασκήσεις . 

 Ο έλεγχος της πολεμικής ετοιμότητας  θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ο τρόπος και οι μέθοδοι όμως που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι επιτελείς, στην συγκεκριμένη «άσκηση ετοιμότητας»  δεν ομοιάζει με καμία άλλη άσκηση έως τώρα.

Γεγονός που επισείει πολλές και διαφορετικού τύπου «ερμηνείες» για τα σχέδια του Κρεμλίνου στα δύο ανοικτά μέτωπα ( Ουκρανία-Συρία) . 

Επίσης  δεν πρέπει επουδενί να μας διαφεύγει ότι ο Ρώσος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν βρήκαν την «χρυσή τομή » για την Συρία στην Γενεύη , ενώ  οι Τούρκοι προελαύνουν έχοντας στόχο τα 100 χλμ εντός συριακού εδάφους.

ΠΗΓΕΣ:

www.ridus.ru

ursa-tm.ru/forum

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης