Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
16/01/2018 | 06:47
Militaire News

Ρωσία: Οι κομμουνιστές στις εκλογές με υποψήφιο έναν επιχειρηματία

Ρωσία: Οι κομμουνιστές στις εκλογές με υποψήφιο έναν επιχειρηματία

Ο Πάβελ Γκρουνίντιν είναι ο επιχειρηματίας που θα είναι υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές και η υποψηφιότητα του υπήρξε κάτι το απρόσμενο, αφού επί χρόνια υποψήφιος των Κομμουνιστών ήταν ο ηγέτης του κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Το απρόσμενο δεν συνίσταται μόνο στο ότι ο Γκρουντίνιν είναι επιχειρηματίας και διευθύνει το σοβχόζ (αγροτικός κρατικός συνεταιρισμός με βάση τα σοβιετικά πρότυπα- σ.σ) με την επωνυμία Λένιν που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, αλλά και στο ότι δεν είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά προέρχεται από το κόμμα ‘Ενιαία Ρωσία», στο οποίο ανήκε κάποτε.

Η εφημερίδα «Kommersant», αναφερόμενη σε σημερινό της δημοσίευμα στις πιθανότητες που έχει ο Πάβελ Γκρουντίνιν στις εκλογές αυτές, γράφει ότι σε μια συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τους εκπροσώπους του εκλογικού του επιτελείου, διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Ιδιαίτερη εμπιστοσύνη φαίνεται όμως πως έχει στην υποψηφιότητα του και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ , ο οποίος θεωρεί ότι Γκρουντίνιν πρέπει να γίνει ο μοναδικός υποψήφιος όλων των λαϊκών και πατριωτικών δυνάμεων της χώρας.

Το ηγετικό στέλεχος του «Αριστερού Μετώπου» Μαξίμ Σεφτσένκο θεωρεί ότι το σοβχόζ, το οποίο διευθύνει π Γκρουντίνιν , είναι το μοναδικό επιχειρηματικό σημείο όπου τηρείται το Σύνταγμα της Ρωσίας.

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) Βαλέρι Φιόντοροφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι «προς το παρόν ο Γκρουντίνιν έχει μια πολύ θετική υποστήριξη από την παραδοσιακή βάση του Κομμουνιστικού Κόμματος , που την συγκροτούν οι συνταξιούχοι και οι ηλικίες άνω των 45 ετών στις μεγάλες πόλεις».

Ο ίδιος ο Φιόντοροφ υπενθυμίζει , με βάση παλαιότερες δημοσκοπήσεις , ότι υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος «δεν ψήφιζαν μόνο οι συμπαθούντες των αριστερών είτε αυτοί που ήθελαν την επιστροφή στην ΕΣΣΔ», αλλά ψήφιζαν επίσης « και εκείνοι που ασκούσαν κριτική στην εξουσία και αντιμετώπιζαν τους κομμουνιστές ως πραγματική αντιπολίτευση, που είναι σε θέση να πετύχει στις εκλογές ένα υψηλό αποτέλεσμα».

Ωστόσο την αποτελεσματικότητα του αυτή το Κομμουνιστικό Κόμμα άρχισε να την χάνει από εκλογές σε εκλογές, φθάνοντας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να βρίσκεται στη τρίτη θέση , από την δεύτερη που είχε όλα αυτά τα χρόνια ως κόμμα, και την δεύτερη θέση να καταλαμβάνει ο εθνικιστής ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Ενδεχομένως οι απώλειες αυτές όσον αφορά την επιρροή του να ώθησαν και το Ζιουγκάνοφ να μην είναι στις εκλογές αυτές υποψήφιος για την προεδρία ( και λόγω ηλικίας) και να προτείνει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία για υποψήφιο . Όπως εκτιμά μάλιστα ο Φιόντοροφ «οι ‘διαμαρτυρόμενοι’ μη κομμουνιστές μπορεί να αποκτήσουν και πάλι κίνητρο να επιλέξουν το Κομμουνιστικό κόμμα , αν ο υποψήφιος Γκρουντίνιν καταφέρει να τους πείσει».

Πηγή:Kommersant

Μιχάλης Μένικος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης