Υποστηριξε το militaire

Πόσο πιο κοντά έρχεται η Ελλάδα στο F-35 με την απόφαση Καμμένου;

Militaire News

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και μετά από εισήγηση των επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300. Αυτά έλεγαν αργά το βράδυ πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι το πιο σημαντικό απ΄όσα αποφασίστηκαν. Η υποστήριξη και η συντήρηση των S-300 ήταν γνωστή εδώ και καιρό και είναι βεβαίως σοβαρή υπόθεση.

Αυτό που είναι το νέο και απ΄ αυτή την άποψη τραβά το ενδιαφέρον είναι η υπόθεση των F-35. Πόσο πιο κοντά στο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα;

Το LOR ενημερώνει την Αμερικανική κυβέρνηση για την πρόθεση της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 στο μέλλον.

Η Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει την κεντρική διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος F-35 (Γραφείο Joint Strike Fighter Program Office – JPO), έχει προσκαλέσει, κατά το παρελθόν, τρεις φορές την Ελλάδα (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου και Μεϊμαράκη) να συμμετέχει στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να λάβει ουδεμία θετική ανταπόκριση.

Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει F-35, εφόσον το επιθυμεί, αρκεί να εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον επισήμως προς την αμερικανική κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή είναι η αποστολή του συγκεκριμένου LOR.

Βάσει αυτού οι δυο κυβερνήσεις μπορούν να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους του προγράμματος F-35. H ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί λεπτομερώς

    • Για την εξέλιξη του προγράμματος
    • Για τις Επιχειρησιακές Δυνατότητες του F-35 στο Ελληνικό Αμυντικό περιβάλλον και τις δυνατότητες διασύνδεσής του με υφιστάμενα ελληνικά αμυντικά συστήματα
    • Για πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης και υλοποίησης του προγράμματος απόκτησης των F-35
    • Για τους τρόπους συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Να σημειωθεί ότι όλοι οι χρήστες που αποκτούν F-35 έχουν αναβαθμίσει, ή αναβαθμίζουν, το στόλο των F-16 που διαθέτουν, καθόσον μόνον τα αναβαθμισμένα F-16 έχουν τις δυνατότητες διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με τα F-35 στο σύγχρονο αεροπορικό πεδίο.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των F-16 της ΠΑ αποτελεί τη σημαντικότερη, ανελαστική και άμεση προτεραιότητα των ΕΔ και ειδικά της ΠΑ. Ήδη η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος έχει στοιχίσει σημαντικά στην ΠΑ τόσο σε επιχειρησιακά πλεονεκτήματα όσο και στη διαθεσιμότητα, αξιοποίηση και υποστήριξη των αεροσκαφών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την έναρξη της φάσης ανάλυσης και μελετών του προγράμματος F-35 αποτελούν επιτακτικά προγράμματα για τις ΕΔ, ενώ η περαιτέρω καθυστέρηση τους απλά επιδεινώνουν την ήδη διαμορφούμενη κατάσταση. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης