Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
23/02/2017 | 10:01 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 ΓΝΑ

Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 ΓΝΑ

Τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 26ο Πολυθεματικό ατρικό Συμπόσιο, στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Την εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου πραγματοποίησε ο παγκοσμίως διακεκριμένος Έλληνας γιατρός καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, με θέμα «Γενετική και Επιγενετική στην Εξέλιξη και Ανάπτυξη του Ανθρώπου».

Στο στρογγυλό τραπέζι Αεροπορικής ατρικής αναφέρθηκε η ανάγκη για μια ρεαλιστικότερη και πιο επιχειρησιακή εκπαίδευση στη φυσιολογία της πτήσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στην ασφάλεια των πτήσεων. Η εκπαίδευση στην υποξία σε νορμοβαρικό περιβάλλον σε συνδυασμό με πιο ρεαλιστικούς δυναμικούς εξομοιωτές πτήσεων, που παρέχουν στον εκπαιδευόμενο την ευκαιρία να βιώσει, ενώ βρίσκεται στο έδαφος, τα φυσιολογικά αποτελέσματα της πτήσης σε μεγάλο ύψος, είναι το μέλλον στην εκπαίδευση των νέων πταμένων. Συγχρόνως η αναβάθμιση και τροποποίηση των πτητικών μέσων ώστε να γίνουν πιο φιλικά προς τον χρήστη πρέπει να είναι μία συνεχής επιδίωξη.

Στο στρογγυλό τραπέζι για τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, δύο προβλήματα που απασχολούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές στοιχεία για την έκταση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας και τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης όλα τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων, αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης στην χειρουργική (ERAS). Τα πρωτόκολλα αυτά, στηριζόμενα στην ατρική των Αποδείξεων (Evidence Based Medicine), αποτελούνται από ένα σύνολο θεραπευτικών πρακτικών και στοιχείων που τυποποιούν την παρακολούθηση και την ιατρική και τη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών από την ημέρα εισαγωγής τους μέχρι και την ημέρα του εξιτηρίου τους, με κύριο στόχο τη μείωση του χειρουργικού stress και τη βελτίωση και επιτάχυνση της ανάρρωσής τους.

Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη θεραπεία των νευροενδοκρινών όγκων του γαστρεντερικού συστήματος αναπτύχθηκαν αρχικά τα φαρμακευτικά μέσα, κλασσικά και νεότερα, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και της εξέλιξης της

νόσου. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στον σύγχρονο ρόλο της Πυρηνικής ατρικής τόσο στη θεραπεία όσο και στη διάγνωση των όγκων αυτών, που τα τελευταία χρόνια τείνει να ενοποιηθεί κάτω από τον όρο thera- nostics (therapy – diagnostics). Τέλος αναλύθηκε ο ρόλος της χειρουργικής θεραπείας και συζητήθηκαν καίρια ερωτήματα που εκκρεμούν διεθνώς σχετικά με τη βέλτιστη αντιμετώπιση ασθενών με αυτούς τους όγκους.

Η επαγόμενη από αντιοστεοπορωτική αγωγή οστεονέκρωση της γνάθου αναπτύχθηκε από επιστήμονες υγείας που ασχολούνται με τη σκελετική αλλά και τη στοματική υγεία. Η επίπτωση της πάθησης, ιδιαίτερα στους ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση, είναι χαμηλή πλην όμως παρουσιάζει αυξητικές τάσεις με τα έτη αγωγής, ενώ σημαντικός επιβαρυντικός παράγων είναι οι χειρουργικές παρεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα. Η πρόληψη είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποφυγής της εν λόγω πάθησης.

Στην ομιλία για τα γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα, παρουσιαστήκαν βασικά δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία της χώρας μας, δόθηκαν ορισμοί, αναλύθηκαν σχετικές επιστημονικές έννοιες και αναπτύχθηκαν πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα και τη χρήση των βιο-ομοειδών φαρμάκων γενικότερα.

διαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη για τη συμβολή των στρατιωτικών ατρών στην ατρική βιβλιογραφία και το Συμπόσιο τελείωσε με την κατάθεση προσωπικών μαρτυριών αποστράτων και εν ενεργεία Υγειονομικών Αξιωματικών από την μέχρι τώρα πορεία τους στην Πολεμική Αεροπορία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης