Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
01/06/2017 | 08:17
Militaire News

Ποιοι και γιατί είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις ΕΔ για το συνταξιοδοτικό

Ποιοι και γιατί είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις ΕΔ για το συνταξιοδοτικό

Ποιοι στρατιωτικοί χάνουν και πόσα από τον επανυπολογισμό συντάξεων και τις αλλαγές που έρχονται το 2019; Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ “μεγάλοι χαμένοι του νέου καθεστώτος είναι οι αξιωματικοί που προέρχονται από ανθυπασπιστές και αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα λόγω 35ετίας, οι οποίοι αποχωρούν κατά κύριο λόγο στα 53 και κινδυνεύουν να καταλήξουν με πολύ χαμηλές συντάξεις”.

“Οι σημερινοί συνταξιούχοι”, συνεχίζει το ρεπορτάζ “πλήττονται στην πλειονότητά τους  από:

•Τις διατάξεις για την εθνική σύνταξη που προβλέπουν ως απαραίτητη για να λάβει κανείς το πλήρες ποσό -384 ευρώ- τα 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας

μέχρι το έτος της συνταξιοδότησης Αυτό σημαίνει πως όσοι αποχώρησαν νωρίτερα από τα 55 θα πάρουν μειωμένη εθνική σύνταξη.

•Τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης και τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης όπως επίσης και το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά από το 2019 μέχρι και στο 18% της συνολικής σύνταξης.

•Την κατάργηση από το 2019 των επιδομάτων για τα οικογενειακά βάρη

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιμένουν πως οι απώλειες από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων οι οποίες για χιλιάδες αξιωματικούς θα είναι σημαντικές θα συμπεριληφθούν στην προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα n μέγιστη μείωση να μην ξεπερνά συνολικά και συν δυαστικά για όλους το 18%.

 Μαλιστα επισημαίνουν πως αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τους ένστολους αλλά για το σήνολο των συνταξιούχων που ειαπρόττουν σήμερα οικογενειακά επιδόματα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες που γνωστοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης σε συνταξιούχους λόγω γήρατος n εθνική σύνταξη χορηγείται σε ποσοστό 100% δηλαδή 384 ευρώ στον ασφαλισμένο με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης  συνταξιοδότησης
Από τη διάταξη αυτή πλήττονται κυρίως οι έχοντες συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 55 ετών, δηλαδή χιλιάδες απόστρατοι στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας οι οποίοι έχουν αποχωρήσει υπό καθεστώς 35ετίας διότι κατά την αποχώρησή τους δεν είχαν οι περισσότεροι συμπληρώσει τα 55 έτη ηλικίας.

 Ενδεικτικά στην περίπτωση που κάποιος συνταξιοδοτήθηκε στην ηλικία των 50 ετών δηλαδή εισήλθε στο στράτευμα στα 18 του με 32 έτη υπηρεσίας έχει απώλεια 5/40 του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης 384 ευρώ ήτοι απώλεια 48 ευρώ.

Οι πιο μεγαλοι χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με μεγαλους βαθμούς και υψηλές αποδοχές.

Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 25ετία δικαιούνται ως ανταποδοτική σύνταξη το 20,68 των συντάξιμων αποδοχών με τις οποίες είχαν βγει σε σύνταξη, όσοι αποχώρησαν με 30 έτη το 26,37, όσοι είχαν 35 χρόνια θα πάρουν το 33,81 και όσοι αποχώρησαν με 40 το 42,80 .Για παράδειγμα υποστράτηγος με 38 έτη υπηρεσίας από 1.268 ευρώ που εισπράττει σήμερα ενδέχεται να φτάσει στα 1.145 το 2019 και στα 1.100 το2020 με τη μείωση του αφορολόγητου. Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη μεγαλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι αξιωματικοί που προέρχονται από ανθυπασπιστές Α.ΣΣΥ και αποστρατεύονται λόγω 35ετίας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και τον πίνακα με τα παραδείγματα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης