Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
28/06/2017 | 00:04 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

A’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αφορμή το γερμανικό σχέδιο και η τραγωδία

A' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αφορμή το γερμανικό σχέδιο και η τραγωδία

Κάθε πόλεμος ξεκινά με μία αφορμή. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αφορμή μια δολοφονία με δράστη ένας 19χρονο και θύματα τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ. Οι αιτίες βεβαίως ήταν άλλες. Το σχέδιο προέβλεπε έναν πόλεμο στα Βαλκάνια. Μόνο που όπως ήταν φυσικό εξελίχθηκε σε Παγκόσμιο…

Στις 28 Ιουνίου 1914, ο σέρβος φοιτητής, Γαβριήλ Πρίντσιπ, δολοφονεί στην αγορά του Σεράγεβο τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ. Την ίδια ημέρα 28 Ιουνίου 1919 υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πέντε χρόνια μετά την έναρξή του. Μεγάλη χαμένη η Γερμανία και τα εκατομμύρια νέων ανθρώπων που χάθηκαν.

Η Αυστρο-ουγγαρία με την προτροπή του Κάιζερ επέδωσε στη Σερβία τελεσίγραφο στις 28 Ιουλίου όταν και εξέπνευσε άρχισε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κανείς δεν το πίστευε. Ίσως γιατί είχε μεσολαβήσει σχεδόν ένας αιώνας από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο. Καμία ευρωπαϊκή δύναμη δεν επιθυμούσε πραγματικά να ξεκινήσει ένα γενικευμένο πόλεμο. Ακόμη κι όταν στις αρχές Αυγούστου οι χώρες που συμμετείχαν στα αντίπαλα στρατόπεδα κήρυξαν τον πόλεμο, όλοι πίστευαν ότι θα ήταν σύντομος.

Τα αίτια, που οδήγησαν στην έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που αύξησαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εκβιομηχάνισή της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της «ρεβάνς», δηλαδή η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λορένη (που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 – 1871), είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία.

Τι άφησε πίσω του;

Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο sansimera.gr  αποκαλύπτουν τη τραγωδία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης