Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
01/10/2017 | 13:14 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Πίνουν το αίμα των παικτών”! Ένας μπασκετμπολίστας τολμά να πει αλήθειες

Ο λεγόμενος επαγγελματικός αθλητισμός έχει υποκύψει εδώ και πάρα πολύ καιρό στον πειρασμό του υπερκέρδους. Όχι του κέρδους που είναι θεμιτό,αλλά του υπερκέρδους.

Ειδικά σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ είναι πλέον δεδομένο ότι οι παίκτες παίζουν 12 μήνες το χρόνο ,χωρίς διακοπή. Κάποιοι ξέχασαν ότι δεν είναι ρομπότ,αλλά άνθρωποι.

Σ΄ αυτά προσθέστε και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται στον αθλητισμό…

Ένας Έλληνας μπασκετμπολίστας, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος σε μία συνέντευξή του στο ΑΠΕ,με αφορμή τη μετάγραφή του στον Άρη τολμά να πει αλήθειες.

Ανοιξε το… χορό, δίνοντας το σύνθημα για τη στελέχωση του φετινού Αρη (σ.σ. αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφική κίνηση των «κίτρινων» για τη νέα σεζόν), αδιαφορώντας, όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), για τις… σειρήνες που τον αποθάρρυναν από την κίνηση. Η γραμμή του είναι να περάσει το μαχητικό πνεύμα του, τη «δίψα», αλλά και τη γνώση του για τον πρωταθλητισμό, στους νέους συμπαίκτες του. Αφήνει τα (δεδομένα) προβλήματα που έχει η ομάδα στην άκρη και θέλει να δει τον Αρη να παλεύει και να διεκδικεί υψηλούς στόχους, δε φοβάται να εκφραστεί για την αντιπαλότητα ανάμεσα σε Euroleague και FIBA, για την έλλειψη οργάνωσης που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος μας μίλησε, χωρίς δισταγμό, για όλα!

-Ερ.: Γιατί επέλεξες τον Αρη, για τη συνέχεια της καριέρας σου, με δεδομένο πως η ομάδα διανύει μια δύσκολη οικονομικά φάση;

«Ο Αρης είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θεωρώ τιμή μου να μπορώ να βρίσκομαι εδώ και να προπονούμε στο Αλεξάνδρειο, στο οποίο θέλω να παίξω και να είναι γεμάτο. Για μένα ήταν μια πρόκληση! Πολλοί μπορεί να φοβούνται, πολλοί επίσης μου έλεγαν ?για πιο λόγο πας, όταν η κατάσταση είναι αμφίρροπη και με τα οικονομικά και με τη διοίκηση?. Το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι αυτό. Με νοιάζει να είμαι υγιής και να καταφέρουμε να κάνουμε μια ομάδα που θα παλεύει στο γήπεδο!».

-Ερ.: Ο κόουτς, Γιαννάκης, με τον οποίο συνεργάστηκες στην Εθνική και τον Ολυμπιακό, λειτούργησε καταλυτικά στην απόφασή σου;

«Επαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου ο κόουτς Γιαννάκης και επειδή με ήθελε στην ομάδα και επειδή ξέρω πόσο μαχητής είναι! Ελπίζω να περάσουμε στην ομάδα το μαχητικό πνεύμα που έχουμε. Δε χρειάστηκε να μιλήσουμε πάνω από 10” για να με πείσει να ενταχθώ στον Αρη. Από την αρχή που είδα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ομάδα, ήμουν πολύ θετικός για τη συνεργασία μας».

-Το μαχητικό πνεύμα σου είναι αυτό που θέλεις, κύρια, να μεταλαμπαδεύσεις στον Αρη;

«Στον Αρη, αλλά και στους αρκετούς νέους παίκτες που έχει αποκτήσει η ομάδα. Κάποιες φορές, δυστυχώς ή ευτυχώς, μπορεί να γίνομαι πιο πιεστικός με τους συμπαίκτες μου. Το κάνω επειδή ξέρω τι χρειάζεται ο πρωταθλητισμός, αν θέλεις να είσαι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Πέρασα, επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια σε λίγο πιο μικρές ομάδες και ξέρω πώς είναι να παίζεις με ομάδες σαν και μας και πόσο θέλουν να μας κερδίσουν. Οπότε, για όλα αυτά, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ έτοιμοι και προετοιμασμένοι».

«Μου έλειψε ο πρωταθλητισμός»

 

-Ερ: Τι πρέπει να περιμένουμε από το φετινό Αρη;

«Το ψάχνουμε και εμείς ακόμη… Θέλουμε να καταφέρουμε να κάνουμε μια ομάδα που, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα παίζει μπάσκετ, θα κοιτάζει τον κάθε αντίπαλο στα μάτια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά η μαχητικότητα είναι αυτή που εκτιμάει ο κόσμος. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα προβλήματα είναι εκτός γηπέδου, στο γήπεδο θέλουμε να παίζουμε με σκοπό να κερδίζουμε!».

-Ερ.: Θα προτιμούσες αντίπαλο, για την αρχή της σεζόν, διαφορετικό από τον ΠΑΟΚ που έχετε να αντιμετωπίσετε, την προσεχή Τετάρτη (4/10), για το Κύπελλο;

«Οχι! Πάντα έλεγα στην καριέρα μου πως ο καλός πρέπει να παίξει με όλους. Αν θέλεις να δεις σε τι κατάσταση είσαι, πρέπει να παίξεις με όλους! Δε με ενδιαφέρει ποιος είναι απέναντι, οκ, μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να έχουν καλύτερη ομάδα. Αν θέλεις να συγκαταλέγεσαι στους καλούς και δυνατούς, θα πρέπει να έχεις το σθένος και τη φιλοδοξία να παίζεις και να τους κερδίζεις όλους!».

-Ερ.: Δήλωσες στο πρόσφατο παρελθόν πως σου λείπει η πίεση του να κερδίζεις, του να μην πρέπει να χάσεις. Είσαι έτοιμος να βιώσεις αυτό το σκηνικό στον Αρη;     

«Μου έλειψε πολύ η πίεση για πρωταθλητισμό. Και πέρυσι στον Κολοσσό είχαμε την πίεση να κερδίσουμε, κάναμε καλή χρονιά. Στον Κόροιβο, δυστυχώς, είχαμε την πίεση του υποβιβασμού. Την πίεση του πρωταθλητισμού, το ότι είμαι σε μεγάλη ομάδα που όλοι θέλουν να με κερδίσουν, είναι αυτό που μου λείπει, γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος που προσεγγίζεις κάθε φορά την προπόνηση και το παιχνίδι».

«Πίνουν το… αίμα των παικτών»

 

-Ερ.: Εχεις υπάρξει ενεργό μέλος ομάδας Euroleague, της εθνικής Ελλάδας, αισθάνεσαι τον εγκλωβισμό που βιώνουν οι παίκτες, λόγω της διαμάχης που υφίσταται μεταξύ Euroleague και FIBA;

«Εχουν ξεκινήσει μια μάχη οι κατέχοντες υψηλές θέσεις στο μπάσκετ και αυτοί που την… πληρώνουν είναι οι παίκτες, οι οποίοι έχουν μπει στη μέση και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Την αντιπαλότητα κάποιων «αρχηγών», την …πληρώνουν οι «στρατιώτες» που βγάζουν τη μάχη και τον πόλεμο. Διαλύουν τους παίκτες, τους… πίνουν το αίμα με απίστευτα ταξίδια, προγράμματα, πολύ απαιτητικά παιχνίδια και στην τελική δεν τους ενδιαφέρει τίποτα! Το μόνο που ενδιαφέρει την Ευρωλίγκα είναι το πώς θα καταφέρει να έχει μεγαλύτερη τηλεθέαση και περισσότερα παιχνίδια, τη δε FIBA το πώς θα καταφέρει να έχει όλους τους παίκτες και να κάνει δικό της πρωτάθλημα! Φοβούνται ο κάθε ένας μήπως ισχυροποιηθεί περισσότερο ο άλλος και πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της… πίτας! Δυστυχώς, μόνο πρόβλημα υπάρχει σε αυτήν την κατάσταση».

-Ερ.: Ποια είναι η λύση, κατά την άποψή σου;

«Είναι σημαντικό να δοθεί λύση. Είδαν κάποιοι ότι η Euroleague πήγε να δυναμώσει πολύ και είπαν πως δε γίνεται να κάνει δική της ξεχωριστή λίγκα, σαν το ΝΒΑ, με όλες τις μεγάλες ομάδες. Προσπάθησαν να πάρουν κάποιες ομάδες, δε γινόταν. Μετά πήγαν στον εκφοβισμό. Σίγουρα υπάρχει λύση, εφόσον κάνουν όλοι λίγο πίσω, χάνοντας κάτι. Το θέμα είναι πως όλοι τους δε θέλουν να χάσουν κάτι και θέλουν να δείξουν το ποιος είναι ο πιο δυνατός. Λειτουργούν, ουσιαστικά, σαν παιδάκια που στοχεύουν στο ποιος θα έχει το πιο γρήγορο… μηχανάκι, στο ποιος θα κερδίσει!»

-Ερ.: Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό φέτος ή όχι;

«Με στεναχωρεί να βλέπω το ότι ξεκινάμε και δεν είμαστε σίγουροι ποιοι θα παίξουν Α1. Το ζήσαμε και πέρυσι με τη Δόξα Λευκάδας, η οποία ήταν ομάδα με συνέπεια σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της, ήταν… κύριοι οι ιθύνοντές της και αναγκάστηκε να κάνει σύνολο δέκα μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα! Ηταν έτσι, μοιραία, στις ομάδες που κινδύνευαν να πέσουν και τελικά υποβιβάστηκε. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση σε πάρα πολλά κομμάτια. Θα πρέπει να υπάρχει ημερομηνία, που να τηρείται, στο να πάρουν όλοι την εγγυητική, που να πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους! Να ισχύουν αυτά σε όλους ανεξαιρέτως! Και στον Αρη, που βλέπω πως έχει θέματα, που μένει πίσω. Πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται προθεσμίες για το καλό του αθλήματος».

-Ερ.: Σε αγωνιστικό επίπεδο;

«Αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει πολύ, είναι και οι δύο ομάδες που έχουν επενδύσει πολλά χρήματα, έχουν απίστευτο κορμό, εντελώς διαφορετικούς στόχους από τους υπόλοιπους. Είναι καλό, όμως, που βλέπουμε να υπάρχουν και ομάδες, όπως ο Προμηθέας, ο ΠΑΟΚ έχει δυναμώσει πολύ φέτος, η ΑΕΚ το ίδιο. Δυναμώνει το πρωτάθλημα, υπάρχουν ομάδες που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να δώσουν χρήματα και να κάνουν καλά σύνολα, το θέμα είναι να μην… ξενερώσουν από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης