Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
25/09/2016 | 09:58 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο υποτιμημένος κίνδυνος της Μπόκο Χαράμ

Ο υποτιμημένος κίνδυνος της Μπόκο Χαράμ

Γράφει ο Πολυδεύκης

Ενώ αρκετοί ασχολούμαστε με την Al Qaeda και το ISIS ελάχιστοι δίνουμε σημασία στην τρομοκρατική οργάνωση της Boko Haram. Τούτο συμβαίνει διότι οι δύο πρώτες έχουν λάβει τα φώτα της δημοσιότητας από τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, αφού αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των ΗΠΑ. Τούτο όμως δε σημαίνει ότι και η αφρικανική τρομοκρατική οργάνωση δεν αποτελεί έναν παγκόσμιο κίνδυνο.

Η Boko Haram αποτελεί τον Νο1 κίνδυνο για την εξόρυξη πετρελαίου στην αφρικανική ζώνη, αφού αρκετές φορές οι ενέργειές της έχουν στοχοποιήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας και άλλων χωρών, που κατά κύριο λόγο ελέγχονται από την Κίνα. Στη ΒΑ Νιγηρία, κοντά στη λίμνη Chad, διαδραματίζονται ασυνήθιστα περιστατικά με αντίπαλες ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης να συγκρούονται μεταξύ τους, με χρήση βαρέων όπλων, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα μεγάλα μέρη του τοπικού πληθυσμού έχουν τραπεί σε φυγή και όλοι γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Αφορμή των συγκρούσεων αποτελεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ηγεσία της οργάνωσης, η οποία ευθύνεται τα τελευταία 7 έτη για το θάνατο 20000 ανθρώπων, την απαγωγή χιλιάδων και την εγκατάλειψη της χώρας τους από 2.600.000 Νιγηριανούς! Το περασμένο έτος ο ηγέτης της Boko Haram, A. Shekau, ορκίστηκε πίστη στον αυτοδιορισμένο χαλίφη του ISIS, Al Baghdadi, ανακηρύσσοντας την οργάνωση «επαρχία του ISIS στη Δυτική Αφρική.  Ωστόσο τον περασμένο Αύγουστο το ISIS διόρισε ως εκπρόσωπο της οργάνωσης στην επαρχία της δυτικής Αφρικής τον Al Barnawi, έναν νεαρό άντρα μεταξύ 20 και 25 ετών, γιο του M. Yusuf, ενός ισλαμιστή κληρικού που ίδρυσε τη Boko Haram. Ο Yusuf έχασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τη ζωή του, ενώ τελούσε υπό κράτηση, με αποτέλεσμα να τον διαδεχτεί ο Shekau, από τη στιγμή που και ο Al Barnawi δεν ήταν σε θέση να ηγηθεί, λόγω ηλικίας.

Υπό την ηγεσία του Shekau η οργάνωση ανέλαβε δράση που κλιμακώθηκε εναντίον χριστιανών, αλλά και μουσουλμάνων. Το γεγονός πως η οργάνωση χρησιμοποίησε νεαρά κορίτσια σε αποστολές αυτοκτονίας με βόμβες εναντίον, σχολείων, αγορών αλλά και τεμενών φαίνεται πως εξόργισε το ISIS, με αποτέλεσμα το τελευταίο να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Shekau.

Ο υποβαθμισμένος ηγέτης μετά από πολυήμερη σιωπή εμφανίστηκε μέσω δύο μηνυμάτων, ενός μαγνητοφωνημένου κι ενός μαγνητοσκοπημένου, με τα οποία δήλωνε πως θεωρεί εαυτόν ηγέτη της Boko Haram και πως ο διορισμός του Al Barnawi αποτελούσε πραξικοπηματική πράξη εναντίον του. Την ίδια στιγμή απέσυρε τη στήριξή του προς το ISIS ανακηρύσσοντας τον εαυτό του ιμάμη της οργάνωσης και δικαιολόγησε τις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων ως τιμωρία για τη μη συμμετοχή τους στη jihad που ο ίδιος είχε κηρύξει, δήλωση που εξόργισε έτι περισσότερο το ISIS.

Η πραγματικότητα σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι πως οι αρχές της Νιγηρίας έχουν σημειώσει αριθμό επιτυχιών εναντίον της Boko Haram, με αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να έχουν απωλέσει σημαντικά εδάφη στην επαρχία Borno. Λόγω της πίεσης που υφίσταται η εξτρεμιστική οργάνωση αρχίζει σταδιακά και η διάσπασή της και η αναγκαστική υποχώρηση από τα εδάφη που όριζε έχει προκαλέσει και απώλεια εσόδων, τα οποία εισέπραττε από επιθέσεις, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο. Δεν είναι τυχαίο πως στο στρατόπεδο της οργάνωσης στο Sambisa Forest παρατηρούνται έως και ελλείψεις σε τρόφιμα.

Τα ανωτέρω συμβάλουν, ώστε τα μέλη της οργάνωσης να νοιώθουν μία συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Shekau και ως εκ τούτου ο Al Barnawi κερδίζει συνεχώς περισσότερους οπαδούς, υπό την ελπίδα της λογιστικής υποστήριξης από το δυνατό ISIS. Μπορεί μεσοπρόθεσμα να διαφαίνεται το όφελος για τη Νιγηρία της διάσπασης της οργάνωσης και της αποδυνάμωσής της η οποία θα καταλήξει στην ολοκληρωτική αντιμετώπισή της. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα υπάρχει ο φόβος πως οι αντιμαχόμενες πλευρές της Boko Haram θα επιχειρήσουν να τραβήξουν την προσοχή και να ενισχύσουν τη ροή νέων μελών, μέσβ τρομοκρατικών επιθέσεων που θα ξεφύγουν από τα όρια της χώρας.

Άλλωστε, όπως συμβαίνει και στη φύση, όταν ένα θηρίο ψυχορραγεί  γίνεται πιο επικίνδυνο. Η Boko Haram μπορεί να φαίνεται διχασμένη αλλά τώρα είναι και ακόμα πιο επικίνδυνη. Οι δύο ηγέτες της αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθμήσουν την κατάσταση και ήδη ο ένας εξ αυτών απειλεί πως θα πλήξει ολόκληρο τον κόσμο…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης