Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Τραμπ στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν αλλά μιλά και για πολιτική συμφωνία με Ταλιμπάν

Ο Τραμπ στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν αλλά μιλά και για πολιτική συμφωνία με Ταλιμπάν

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες Δευτέρα, όπου παρουσίασε τη νέα στρατηγική του για το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα γιατί κάτι τέτοιο θα άφηνε ένα κενό που θα κινδύνευε να καλυφθεί από τους τρομοκράτες.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Ο ίδιος είπε ότι η αρχική του πρόθεση ήταν η απόσυρση, αλλά τελικά αποφάσισε την παραμονή των δυνάμεων ώστε “να δώσουν μια μάχη για να την κερδίσουν” και να αποφύγουν τα λάθη που διαπράχτηκαν στο Ιράκ. Πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια προσέγγιση στο Αφγανιστάν που δεν θα βασίζεται σε χρονοδιαγράμματα αλλά θα εξαρτάται από τις συνθήκες επί του πεδίου της μάχης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για “λευκή επιταγή” προς τη χώρα.

“Η Αμερική θα συνεργαστεί με την αφγανική κυβέρνηση στον βαθμό που βλέπουμε δέσμευση και πρόοδο”, διευκρίνισε. Ο Τραμπ προειδοποίησε ακόμη το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν άλλο να προσφέρει η χώρα “ασφαλές καταφύγιο” στους εξτρεμιστές λέγοντας ότι η Ισλαμαμπάντ έχει “πολλά να χάσει” αν δεν συνταχθεί με τους Αμερικανούς. “Χρηματοδοτούμε το Πακιστάν με δισεκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα αυτοί προσφέρουν καταφύγιο στους ίδιους τους τρομοκράτες τους οποίους πολεμάμε”, είπε. Την κατηγορία διέψευσε άμεσα εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν υπάρχουν τρομοκρατικά κρησφύγετα στο Πακιστάν. Έχουμε αναλάβει δράση – εναντίον όλων των τρομοκρατών, περιλαμβανομένου του δικτύου Χακάνι”.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν μια ισχυρότερη συνεργασία με την Ινδία. Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι περιμένει πως οι σύμμαχοί του θα τον υποστηρίξουν στη νέα του στρατηγική και τους διαμηνύει ότι θα πρέπει να αυξήσουν την οικονομική τους συνδρομή και να “την εναρμονίσουν με τη δική μας”. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις άφησε να εννοηθεί σε ανακοίνωσή του ότι “αρκετοί” σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν “ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν”. Το Λονδίνο, πάντως, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των επιπλέον στρατιωτών που θα αναπτυχθούν. Όπως αναμενόταν, θα έκανε λόγο για επιπλέον 4.000, αριθμό τον οποίο ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είχε ζητήσει. Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Τραμπ είπε: “Δεν θα μιλήσουμε με αριθμούς για τους στρατιώτες μας ή για τα σχέδιά μας”. Πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρξει κλιμάκωση στη μάχη κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν…”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν. “Κάποια μέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να υπάρξει πολιτικό κλίμα που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί αυτό.” Στη συνέχεια όμως ο Τραμπ εξέφρασε τη δέσμευσή του να “συνεχίσει η Αμερική να προσφέρει τη στήριξή της στην αφγανική κυβέρνηση και στον στρατό καθώς αντιμετωπίζουν τους Ταλιμπάν στο πεδίο της μάχης”. Ο Τραμπ στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την απόσυρση των στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Ο πόλεμος ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. “Παρέλαβα χάος και θα το κάνουμε πολύ λιγότερο χαοτικό”, δήλωσε πρόσφατα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης