Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
23/04/2017 | 10:31 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ο Τράμπ “διορθώνει” τα ανακοινωθέντα σε G 20 και ΔΝΤ!

Ο Τράμπ

Επειτα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) τον περασμένο μήνα, ήρθε η σειρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει σήμερα τον όρο «προστατευτισμός» από το τελικό ανακοινωθέν της εαρινής συνόδου του, επιβεβαιώνοντας μία αλλαγή μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Η λέξη ‘προστατευτισμός” είναι επαμφοτερίζουσα», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής Αγκουστίν Κάρστενς. Το τελικό ανακοινωθέν αρκείται πλέον να περιλαμβάνει προειδοποίηση κατά των μέτρων οικονομικής αναδίπλωσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή είχε δηλώσει απερίφραστα ότι ο «προστατευτισμός» αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. Στα μέσα του Μαρτίου στο Μπάντεν Μπάντεν, η κυβέρνηση Τραμπ, που απειλεί με επιβολή τελωνειακών δασμών και καταγγέλλει το ελεύθερο εμπόριο, είχε επιτύχει την αφαίρεση κάθε αναφοράς στον προστατευτισμό από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Οταν ερωτήθηκε αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε αμερικανικές πιέσεις, ο Κάρστενς δεν απάντησε ξεκάθαρα. «Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που δεν θέτει περιορισμό στο εμπόριο», είπε, τονίζοντας ότι τα μέλη του Ταμείου προσπάθησαν να βρουν έναν «περισσότερο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο» για να μιλήσουν για το διεθνές εμπόριο στο ανακοινωθέν τους. Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού προτίμησε να επιμείνει στο θέμα της συναίνεσης που διμορφώθηκε μεταξύ των 189 κρατών μελών του ΔΝΤ για τα οφέλη του εμπορίου. «Ολος ο κόσμος συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη από ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο», είπε. «Οφείλουμε να εργασθούμε για να ενισχύσουμε την συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την φράση που περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης