Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο πυρηνικός εφιάλτης του Ακουγιού έρχεται και απειλεί το Αιγαίο

Ο πυρηνικός εφιάλτης του Ακουγιού έρχεται και απειλεί το Αιγαίο

Αμέσως μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Λέσβου, Έλληνες σεισμολόγοι είπαν δημόσια ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει με μεγάλη σοβαρότητα την κατασκευή πυρρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή είναι τεράστιοι.

Ο Ερντογάν δεν δίνει δεκάρα για όλα αυτά και προχωρά ακάθεκτος στη συμφωνία που ΄χει με τους Ρώσους για τη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Η ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας και στην οποία ανήκει στην παρούσα φάση το 100% της εταιρείας Akkuyu Nuclear, προτίθεται να πουλήσει το 49% του πυρηνικού σταθμού εντός του 2017 σε μια κοινοπραξία τουρκικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα σήμερα η εταιρεία Akkuyu Nuclear και η κοινοπραξία, που απαρτίζεται από τις τουρκικές εταιρείες Cengiz, Kolin και Kalyon, υπέγραψαν σχετική συμφωνία για τους βασικούς όρους αγοράς από τους τούρκους επενδυτές του 49% του σταθμού Akkuyu Nuclear Power PLant (NPP), όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Rosatom δεν προτίθεται να αποκαλύψει το πόσο που αντιστοιχεί στην πώληση του 49% πριν υπογραφεί η οριστική επενδυτική συμφωνία, έως τα τέλη του 2017.

Η πρόθεση αυτή της ρωσικής εταιρείας αναφέρεται και στα σχετικά με την επικείμενη προς υπογραφή συμφωνία έγγραφα και την επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Rosatom Κιρίλ Καμάροφ. Όπως είπε ο κ. Καμάροφ, «όσον αφορά το κλείσιμο της συμφωνίας με βάση το χρονοδιάγραμμα, μετά την υπογραφή σήμερα του term sheet (προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της επικείμενης συμφωνίας πώλησης του 49% του πυρηνικού σταθμού) θα απευθυνθούμε επισήμως στην τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας να δώσει την συγκατάθεση της για τους συγκεκριμένους επενδυτές και την έγκριση της για τη συμφωνία αυτή. Μόλις πάρουμε την έγκριση της, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε επί του νομικού πλαισίου. Στην ουσία, δουλεύοντας εντατικά θέτουμε ως στόχο μαζί με τους εταίρους μας να ολοκληρώσουμε την συμφωνία έως το τέλος του τρέχοντος έτους”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης