Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
13/11/2017 | 00:24
Militaire News

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με “δικά του λόγια” για τις κρίσεις στις ΕΔ που έφεραν τη χούντα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης “μιλά” για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, την εποχή της κυβέρνησης Στεφανόπουλου. Κρίσεις που έπαιξαν ρόλο στο να ΄ρθει η χούντα. Η εξομολόγηση Μητσοτάκη έγινε στον Αλέξη Παπαχελά και καταγράφεται στο βιβλίο του “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”.

“Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου πήρε ορισμένες πολύ σημαντικές μοιραίες αποφάσεις για αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.Απομάκρυνε τον αρχηγό του ΓΕΣ Ιωάννη Γεννηματά,στον οποίο επιτέθηκε μάλιστα η Ελευθερία,και διόρισε στη θέση του τον στρατηγό Σπαντιδάκη,ο οποίος ήταν ο άνθρωπος-κλειδί,χάρη στον οποίο πέτυχε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.Ο Μητσοτάκης είχε παίξει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για τις ένοπλες δυνάμεις”, γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς και μεταφέρει τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

“Δεν θυμάμαι.Δεν μπορώ να πω αν παίξαμε ρόλο ή δεν παίξαμε. Βέβαιον είναι ότι εμείς είχαμε αντιταχθεί στην επιλογή του Γεννηματά και κατά συνέπεια λογικό θα ήταν ,όπως φαίνεται εκ των υστέρων,να μην έχουμε αντίρρηση. Αλλά δεν νομίζω ότι εμείς ζητήσαμε την απομάκρυνσή του διότι η απομάκρυνσή του έγινε πολύ αργότερα. Έγινε την ώρα πλέον των κανονικών κρίσεων. Ο Γεννηματάς είχε μείνει ένα διάστημα.Λογικό ήταν ίσως να φύγει.Ήταν θανάσιμο λάθος πάντως.Διότι με τον Γεννηματά αρχηγό αντί για τον Σπαντιδάκη ,δεν θα γινόταν πραξικόπημα. Τον Γεννηματά εμείς δεν τον θέλαμε,αλλά απεδείχθη ο μόνος ο οποίος μπορούσε να ξεδοντιάσει του συνταγματάρχες,και θέλω να το πω,είναι χρέος μου να αποκαταστήσω τα πράγματα από την πλευρά αυτή.Όπως επίσης θέλω να ξέρετε ότι ο Σπαντιδάκης δεν ήταν δική μου επιλογή.Καθόλου δεν ήταν δική μου επιλογή…Ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μία δεύτερη εξαδέλφη μου ,συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή,πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα,δεν μου άρεσε.Ήμουν απόλυτα αντίθετος προς τον Σπαντιδάκηκαι μάλιστα,προτού πέσει η κυβέρνηση Στεφανόπουλου,είχαμε μια δυο σκληρότατες κουβέντες. Τον είχα καλέσει σπίτι και του μίλησα πολύ αυτηρά και άσχημα.Δεν μου ενέπνεε καμία απολύτως εμπιστοσύνη.Και δεν ήταν και αξιωματικός που είχε ικανότητες-καθόλου.Δεν έκανε δηλαδή γι΄αυτή τη δουλειά…Ο βασιλιάς τον τοποθέτησε.Το Παλάτι.Το Παλάτι,βέβαια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.Και ήταν λάθος .Πολύ μεγάλο λάθος ο Σπαντιδάκης.Λάθος γιατί ήταν άχρηστος.Αν ήταν συνωμότης θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα μπορούσε να τα βρει κιόλας μαζί του. Αν ήταν ο Γεννηματάς που θα ξεδόντιαζε τους συνταγματάρχες,πάλι ήταν χρήσιμος. Ο Σπαντιδάκης πιστός υποτίθεται στον βασιλέα,αλλά και από την άλλη μεριά χωρίς θέληση και νεύρο έναντι των πραξικοπηματιών”.

Ο Α.Παπαχελάς επισημαίνει:

Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι ένας από τους λόγους που το παλάτι αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση Στεφανόπουλου ήταν για να αρχίσει κάποιες αντιρρήσεις για τις επιλογές του παλατιού στον στρατό,γεγονός που ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία βασιλιά-Παπανδρέου για τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων από τα Ανάκτορα.

Τι λέει ο Μητσοτάκης:

“Θα σας διηγηθώ τι έγινε στο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας,στο ΑΣΕΑ,τον Οκτώβριο του ΄65,όταν εγώ αρνήθηκα να δεχθώ ότι ο βασιλιάς θα ορίζει,δηλαδή αρνήθηκα τη συμφωνία του Παπανδρέου και έσασα τον Λουκάκη (τον αξιωματικό που είχε κάνει το πόρισμα για το Σχέδιο Περικλής). Δεν έκανα τίποτα παραπάνω αλλά αυτό το επέτυχα. Όταν φτάναμε πλέον στις κρίσεις,βεβαίως ο Σπαντιδάκης είχε προηγηθεί.Ο Σπαντιδάκης ήταν άσχετος.Ήταν μια μεμονωμένη απόφαση.Προφανώς ελήφθη από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνης.Εγώ δεν διεφώνησα,αλλά είχα προετοιμαστεί να μη δεχθώ αυτά τα οποία ήθελε ο βασιλέας. Δηλαδή να μη δεχθώ τη γραμμή του βασιλέως όπως ίσαμε τότε είχε συμβεί.Και μάλιστα την πρώτη φορά ήμουν μόνος στο ΑΣΕΑ,ήμουν μόνος.Ο υπουργός των Εξωτερικών έλειπε.Ήταν ο Ηλίας ο Τσιριμώκος.Έλειπε και τον αναπλήρωνε ο Χάρης ο Ρέντης. Ο Χάρης ο Ρέντης ήταν ένας εξαίρετος χαρακτήρας,θαυμάσιος,ευπατρίδης πολιτικός ,πολύ καλός και πολύ καλός μου φίλος,ο οποίος ήταν έτοιμος να ψηφίσει μαζί μου εναντίον των επιλογών.Του είπα: “Γύρευε τη δουλειά σου Χάρη παιδί μου,μην μπερδεύεσαι εσύ μαζί μου.Άσε με μένα μονάχο μου . Ούτως ή άλλως η ψήφος σου δεν βοηθάει”. Και δεν τον άφησα να ψηφίσει μαζί μου.Είχα μειοψηφία . Έχασα.

Αλλά την άλλη φορά,είχα πάρει πλειοψηφία.Είχα τον Τούμπα,ο οποίος είχε γίνει στο μεταξύ υπουργός Εξωτερικών,και τον Κωστόπουλο που είχε κατά κάποιο τρόπο αλλάξει γραμμή και είχαμε αποφασίσει την επόμενη μέρα που θα συνήρχετο το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης,είχαμε αποφασίσει και ποιους θα αποστρατεύαμε.Και ο πρώτος που θα αποστρατεύαμε ήταν ο Αγγελής. Δηλαδή αυτός εγλίτωσε για δύο εικοσιτετράωρα.Και εγώ δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η πτώσις τη συγκεκριμένη εκείνη ημέρα της κυβερνήσεως του Στεφανόπουλου οφείλεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις.Σίγουρα οφείλεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις,διότι ήταν παράλογο αυτό που έγινε. Όχι μόνο που ήταν σε πλήρη αταξία έναντι του Στεφανόπουλου, ο οποίος έλεγε επανειλημμένως στον βασιλέα,όπως του έλεγα κι εγώ: “Να τα φτιάξετε κι εμείς φεύγουμε αμέσως,κανένα πρόβλημα μαζί μας”. Το καταλαβαίνω ότι το ζητούσε ο Παπανδρέου να μας πουλήσει ως δόλωμα για να τον ικανοποιήσει ,αλλά αυτό δεν έφτανε,γιατί ειδικά εκείνη την ημέρα;”

Ο Μητσοτάκης πίστευε ότι στην απόφαση του παλατιού συνέβαλε και ο Νιάρχος.

“Υπήρχε και κάτι άλλο το οποίο ήταν στον ορίζοντα και το οποίο προκάλεσε, κατά τη γώμη μου,τη ρήξη:το πρόβλημα του Νιάρχου και του διυλιστηρίου. Ο Νιάρχος ,ως γνωστόν ,κατηγορείται ότι είχε ιδιαίτερο δεσμό με το Θρόνο.Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι ακριβές,αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η σύμβαση του διυλιστηρίου έγινε και με ανάμειξη του Στέμματος. Βέβαιον είναι ότι είχε πολύ στενή σχέση με τον βασιλέα τότε ,με το Στέμμα, και ότι βοήθησε οικονομικά και την προσπάθεια Στεφανόπουλου , αλλά η σύμβασίς του έληγε.Εγώ ήμουν υπουργός του Συντονισμού .Σημείωσε ότι εγώ ως υπουργός του Συντονσιμού ήμουν ο απόλυτος άρχων.Δεν υπήρχε περίπτωση να κουνηθεί χαλίκι χωρίς εγώ να το θέλω.Ο Στέφανος ο καημένος δεν επιχείρησε ποτέ να μου επιβληθεί και δεν μου είπε απολύτως τίποτε. Έληγε πάντως η σύμβαση του διυλιστηρίου και ο Νιάρχος ζητούσε παράταση. Εγώ δεν θα του έδινα ποτέ παράταση και μάλιστα εκείνες τις μέρες είχαμε βρεθεί στο Παρίσι με τον Πάνο τον Κόκκα και τη Μαρίκα και μας κάλεσε ο Νιάρχος στο σπίτι του. Είχε ένα ιδιωτικό σπίτι πολύ πολύ ωραίο,ένα παλιό διατηρητέο γαλλικό μέγαρο,και μας έκανε και τραπέζι πολύ φιλικό,ήταν με τη γυναίκα του,και έκαμε μεγάλη συζήτηση και του είπα εγώ: “Σταύρο,εγώ δεν σου δίνω παράταση,παρ΄το απόφαση.Κομμένη η υπόθεσις”. Και μάλιστα τότε,εκείνο το βράδυ,όταν φεύγαμε μας είπε: “Ξέρετε,πρέπει να σας το πω διότι είμαστε απόψε μαζί.Αύριο θα αναγγελθεί το διαζύγιό μου”.Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα του είχε μείνει,μας είχε περιποιηθεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε και την άλλη μέρα θα ανήγγελε ότι τη χωρίζει και παντρεύεται τη Ford. Είμαι βέβαιος ότι αυτό συνετέλεσε -δεν λέω ότι ήταν η αιτίαπ αλλά ήταν μια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.Είχαμε παραγίνει ενοχλητικοί και γι΄ αυτό μας πούλησαν κατ΄ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης