Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΥΠΕΘΑ
24/10/2016 | 20:04 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Καμμένος παίρνει 48 εκατομμύρια από τον Πολάκη και οι ΕΔ τις αεροδιακομιδές στο Αιγαίο

Ο Καμμένος παίρνει 48 εκατομμύρια από τον Πολάκη και οι ΕΔ τις αεροδιακομιδές στο Αιγαίο

Το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ αναλαμβάνουν και τυπικά τις αποστολές αεροδιακομιδής κατοίκων απ΄ όλο το Αιγαίο. Ουσιαστικά έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή εδώ και πολλά χρόνια. Και από το 2012 και μετά με την πλήρη διάλυση του συστήματος υγείας σ΄όλη τη χώρα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου την έχουν αναλάβει αποκλειστικά!

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα στη Σύρο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος για τη  λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο σημαίνει δύο πράγματα:

•Το ΥΠΕΘΑ θα εισπράξει άμεσα 48 από τα 100 εκατομμύρια που του χρωστά το υπουργείο Υγείας. Μ΄αυτά τα χρήματα θα “συμμαζέψει” τα υπάρχοντα ιπτάμενα μέσα που χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές και θα ψάξει για τρόπους ενίσχυσής τους.

•Οι ΕΔ θα πρέπει να πάρουν απόφαση ότι το ΕΚΑΒ θα στηριχτεί αποκλειστικά στις δικές τους δυνατότητες για τις αεροδιακομιδές.

Πριν αναφερθούμε σ΄ όσα έγιναν και ειπώθηκαν σήμερα στη Σύρο είναι απαραίτητο να θυμηθούμε πως φθάσαμε ως εδώ.

Από το 2012 που άρχισε το υποτιθέμενο συμμάζεμα και στον χώρο της υγείας παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα έξοδα του υπουργείου Υγείας να μειώνονται και τα έξοδα του ΥΠΕΘΑ να εκτοξεύονται! Η εξήγηση απλή. Τα νοσοκομεία των νησιών διαλύονταν κι ότι χάλαγε απλά το πέταγαν στην άκρη! Ειδικά τις θερμοκοιτίδες! Που η καθεμία κοστίζει 3000 με 4000 ευρώ η μία!

Αντί να αντικαταστήσουν τις θερμοκοιτίδες όλα τα εναέρια μέσα των ΕΔ βρέθηκαν να κάνουν αεροδιακομιδές νεογνών από τη Ρόδο -που έχει νοσοκομείο- στην Κρήτη ή και στην Αθήνα. Το κόστος κάθε πτήσης έφθανε μέχρι και τις 30.000 ευρώ!!! Στο υπουργείο Υγείας από το 2012 όμως δεν έκαναν τη …διαίρεση για να διαπιστώσουν πόσες θερμοκοιτίδες θα αγόραζαν με…μία μόνο πτήση! Αυτό ήταν το συμμάζεμα…

Στην Ελλάδα ως γνωστόν “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Κι έτσι οι ΕΔ βρέθηκαν να έχουν να βγάλουν πέρα και το μέγα θέμα των αεροδιακομιδών.

Κάπως έτσι φθάσαμε στη σημερινή υπογραφή του μνημονίου στη Σύρο παρουσία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη.

“Η συμβολή των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της υγείας είναι καίριας σημασίας. Θέλω να σας αναφέρω ότι το Αιγαίο καλύπτεται στον τομέα αυτό όλο το 24ωρο με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και με τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο χρόνος ανταπόκρισης στις κλήσεις του ΕΚΑΒ, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, έχει μειωθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά από τη στιγμή που θα λάβουμε το αίτημα μετάβασης πτητικού μέσου”,είπε μεταξύ άλλων ο Καμμένος.

Πρόσθεσε ότι σκοπός της σημερινής συμφωνίας “είναι αυτός ο χρόνος να περιοριστεί ακόμα περισσότερο και παράλληλα να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και όποιο άλλο μέσο χρειαστεί από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αρκεί να σας πω ότι για το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν 954 αποστολές αεροδιακομιδής, ενώ το 2016, μέχρι στιγμής, ο αριθμός ανέρχεται στις 773”.

Ο Καμμένος περιέγραψε σε γενικές γραμμές το επιχειρησιακό σχέδιο για τις αεροδιακομιδές ανακοινώνοντας ότι η ΜΟΜΚΑ έχει ξεκινήσει  μελέτη για να γίνει ένα μικρό αεροδρόμιο στην Ανάφη, που θα δώσει τη δυνατότητα να μπορεί να υπάρχει επικοινωνία με το αεροδρόμιο της Σαντορίνης.

Θεωρούμε ότι η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να επεκταθεί και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων γιατί πράγματι τα τελευταία 27 χρόνια έχουν χαθεί άδικα ζωές και οφείλουμε να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης με προσφορά όλων των φορέων της κυβέρνησης για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων γεγονότων”,κατέληξε ο Καμμένος ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά

“σε εκείνους που χάθηκαν στις αεροδιακομιδές. Μην ξεχνάμε ότι έφυγαν από τη ζωή πιλότοι, πληρώματα αλλά και νοσηλευτές, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, γνωρίζοντας ότι πετάνε σε πάρα πολύ δύσκολες αποστολές. Αποτελούν μέρους του πάνθεου των ηρώων μας, γιατί η διασφάλιση της ζωής αποτελεί μία εθνική αποστολή”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης