Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
19/10/2017 | 21:12 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ερντογάν ζήτησε την παραίτηση δημάρχων

Ο Ερντογάν ζήτησε την παραίτηση δημάρχων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει από τους δημάρχους τριών μεγάλων πόλεων να παραιτηθούν, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Άγκυρας, ανέφερε σήμερα σε άρθρο της η εφημερίδα Hurriyet, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναζωογονήσει το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών του 2019.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν το πιο ξεκάθαρο αίτημα του Ερντογάν μέχρι στιγμής για την ανανέωση των βετεράνων πολιτικών, αφού οι ψηφοφόροι σε πολλές μεγάλες πόλεις απέρριψαν τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Αν και ο Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά το δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι σε 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας ψήφισαν κατά της τροποποίησης του Συντάγματος. Έκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφερθεί στην ανάγκη να ανανεωθούν οι τοπικοί αξιωματούχοι και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επικαλούμενος «την πνευματική κούραση» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά ως υποψήφιοι των κομμάτων. Δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε καρέκλες που μπορούν να κρατήσουν αιωνίως και να μην τις εγκαταλείψουν ποτέ», ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την Πολωνία.

Το αίτημα για την παραίτηση του δημάρχου του Μπαλίκεσιρ στη βορειοδυτική Τουρκία του έχει ήδη διαβιβαστεί, επεσήμανε. «Ομοίως, το αίτημα έχει μεταφερθεί τον (δήμαρχο της Άγκυρας) Μελίχ Γκοκτσέκ. Το ίδιο και στης Μπούρσα (Προύσα)».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως και ο δήμαρχος της πόλης Ντουζτσέ στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο δήμαρχος της Ναγκντέ στην κεντρική Τουρκία παραιτήθηκε χθες Τετάρτη.

Ωστόσο ο Γκοκτσέκ, που είναι δήμαρχος της Άγκυρας από το 1994 και έχει κερδίσει σε πέντε συνεχόμενες εκλογές, μέχρι στιγμής παραμένει στη θέση του παρά τις φήμες που θέλουν την παραίτησή του. Ο ίδιος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης