Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
26/03/2017 | 06:55 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Μήνας μέλιτος” για Ελλάδα-ΗΠΑ και η χαμένη ευκαιρία του 2013

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το καλοκαίρι του 2013 ο τότε ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και είχε συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ,Τσάκ Χέϊγκελ. Η συνάντηση είχε πάει εξαιρετικά καλά. Ο Αβραμόπουλος το ίδιο βράδυ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε με τον Χέϊγκελ. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Που θα μπορούσαν να γίνουν άνετα όπως έλεγε ο Αβραμόπουλος.

Τον είχα ρωτήσει αν η κυβέρνηση -τότε Σαμαράς-Βενιζέλος- θα είχαν την ίδια άποψη για τα αυτονόητα. Ήταν μάλλον αισιόδοξη η απάντησή του,γιατί ο Αβραμόπουλος ήταν από τους λίγους που δεν υποτίμησε ποτέ τον ρόλο των Αμερικανών στη περιοχή. Εκείνη την εποχή επικρατούσε η αφελέστατη άποψη ότι “οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται” με τη γειτονιά μας.

Η αισιοδοξία του Αβραμόπουλου δεν επιβεβαιώθηκε από την πραγματικότητα κι όχι με δική του ευθύνη. Η τότε κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στα “αμερικανικά αιτήματα” που επαναλαμβάνουμε ήταν ρεαλιστικά! Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο.Οι ΗΠΑ έκαναν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας τη Τουρκία,κάτι που δεν το ήθελαν.Κι εμείς δεν μπορέσαμε να ζητήσουμε αυτά που επιθυμούσαμε…

Οι πληροφορίες λένε,ότι η συνάντηση Μάτις-Καμμένου πήγε πολύ καλύτερα από εκείνη του 2013. Δεν είναι ανάγκη να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες,αλλά στην ελληνική πλευρά επικρατεί πολύ μεγάλη αισιοδοξία και ικανοποίηση.

Ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουμε σ΄αυτό ,όπως το 2013.

Οι Αμερικανοί για μία ακόμη φορά δείχνουν ότι θέλουν να εμπλακούν με την Ελλάδα με τρόπο θετικό. Σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στον χώρο της Άμυνας. Ή θα το εκμεταλλευθούμε ή θα αφήσουμε να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία.

Θα υπάρξουν σίγουρα κάποιοι που θα εκφράσουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε τη θέση της χώρας και τα συμφέροντά της με απόλυτο ρεαλισμό κι όχι με προσεγγίσεις “ουτοπικές” ,με δεδομένα και αντιλήψεις άλλων εποχών. Δοκιμάσαμε και τη “λύση” της Ευρώπης.Τα αποτελέσματα γνωστά. Να πορευθούμε μόνοι μας,ήταν πάντα αδύνατο. Δεν προετοιμαστήκαμε ποτέ για τέτοια πορεία. Είναι περιττό να εξηγήσουμε ότι σήμερα κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας.

Συνεπώς θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.Και να τις αντιμετωπίσουμε με μια κοινή γραμμή και θέση. Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία σ΄ αυτό.

Το ζήτημα της προσέγγισης Ελλάδας-ΗΠΑ “καίει” ιδιαίτερα στο χώρο της Άμυνας και των ελληνικών εξοπλισμών. Έχουμε μεγάλα θέματα να λύσουμε. Δεν μας λείπουν μόνο τα χρήματα.Μας λείπει και ο χρόνος. Οι περισσότερες από τις ανάγκες μας μπορούν να καλυφθούν από τις ΗΠΑ. Αν μας ενδιαφέρουν αυτές οι λύσεις θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το “μήνα του μέλιτος” που διανύουμε με τις ΗΠΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης