Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
30/08/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ο εκσυγχρονισμός του Στόλου, η επίσκεψη Μακρόν, τα F-16 και οι EXOCET…

Ο εκσυγχρονισμός του Στόλου, η επίσκεψη Μακρόν, τα F-16 και οι EXOCET...

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα,στις αρχές Σεπτεμβρίου.Ο τομέας της άμυνας δεν θα λείψει από τις συζητήσεις που θα ‘χει ο πρωθυπουργός. Έστω και σε επίπεδο θεωρίας… Οι εισηγήσεις που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου από το ΥΠΕΘΑ έχουν να κάνουν με το εδώ και πολλά χρόνια υπό σηζήτηση θέμα της πιθανής προμήθειας γαλλικών φρεγατών. Η συζήτηση έχει αρχίσει από το 2004!

Στην “γαλλική” λίστα δεν υπάρχουν μόνο οι Fremm αλλά και οι μικρότερες τύπου La Fayatte. Το ζητούμενο για το ΠΝ είναι νέο πλοίο με καλά χαρακτριστικά αντιαρεοπιρικής άμυνας περιοχής. Το ερώτημα είναι κάτι παραπάνω από εύλογο: που θα βρεθούν χρήματα, όταν για τις Fremm το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για 600 εκατομμύρια ανά πλοίο. Γι΄ αυτό και είπαμε ότι η συζήτηση προς το παρόν είναι θεωρητική,αλλά από την άλλη η κατάσταση που επικρατεί στο Στόλο είναι πλέον πιεστική.

Η σκέψη για την ανάγκη νέου πλοίου συνδέεται με τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ. Από τα 400 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί παλαιότερα, έχουμε “πέσει” στα 100. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα απλό “συμμάζεμα”. Οι ΜΕΚΟ χρειάζονται οπωσδήποτε παρεμβάσεις,αλλά αυτή τη στιγμή κρίνεται ότι είναι προτιμότερο να αναζητήσει το ΠΝ λύσεις για να πάει σε νέο πλοίο.

Η γαλλική λύση δεν είναι η μοναδική που έχει εξεταστεί από το ΠΝ ,αλλά αυτή τη στιγμή η αναμονή λύσης από τις ΗΠΑ είναι μάλλον ουτοπική. Ειδικά μετά από τα δύο ναυτικά δυστυχήματα με τα  Arleigh Burke το έτσι κι αλλιώς απίθανο σενάριο “παραχώρησης” τέτοιων πλοίων στην Ελλάδα, απομακρύνεται προς το παρόν και μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φυσικά οι “εκπτώσεις” στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ φυσικά δεν αρκεί και γίνονται συζητήσεις για την αναζήτηση κι άλλων “κουμπαράδων” από τους οποίους θα μπορέσουν να υπάρξουν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του Στόλου. Σ΄ αυτές τις συζητήσεις σημαντικό ρόλο θα παίξει το κονδύλι που θα απαιτηθεί για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Στο “χαρτάκι” που έχει φθάσει από το ΥΠΕΘΑ στο Μαξίμου για την επίσκεψη Μακρόν δεν υπάρχει μόνο το θέμα των φρεγατών . Υπάρχει κι ένα ακόμη με τίτλο ΕΞΟΣΕΤ, για το οποίο καλό είναι να μην γραφτεί τίποτα παραπάνω.A

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης