Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
15/12/2017 | 00:06
Militaire News

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στη Ρουμανία

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στη Ρουμανία

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Mihai-Viorel Fifor, καθώς και τον ομόλογό του, General Nicolae-Ionel Ciucă.

Κατά τις επαφές με τον ομόλογο του, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Κατά τις συνομιλίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η Ελλάδα και η Ρουμανία μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα των Βαλκανίων, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες για τη δημιουργία συναντίληψης αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων ασφαλείας.
  • Περιοχικές πρωτοβουλίες ασφαλείας, όπως η South East Europe Defence Ministerial-(SEDM), η Διαβαλκανική σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και η SEEBRIG, δύνανται να συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η προωθούμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO) διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας των κρατών της ΕΕ, στο αμυντικό επίπεδο.
  • Κρίνεται επιβεβλημένη τόσο η συνέχιση της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο όσο και ο ανασχεδιασμός της, ώστε να διευρυνθεί γεωγραφικά προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της.
  • Η συνεχής παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με  Ρουμάνους, αποφοίτους Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών και επισκέφθηκε την έδρα της Μονάδας Multinational Division South East (MND-SE HQ), όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της.

Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ, κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο καθώς και με Έλληνες Στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούν στη Ρουμανία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης