Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
18/11/2017 | 13:29
Militaire News

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημ.Βίτσας απαντά για τα “σάπια” των F-16 και τα πυρομαχικά στη Σ.Αραβία

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημ.Βίτσας απαντά για τα

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα FREE SUNDAY και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο, απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τα F-16 και την αναβάθμισή τους απάντησε “πως έχει προσκληθεί και έχει προκληθεί να εξηγήσει τη δήλωσή της. Δεν το έχει κάνει”.

Το θέμα των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία το χαρακτηρίζει επικοινωνιακό τέχνασμα της ΝΔ την οποία κατηγορεί για εμμονή με τον Πάνο Καμμένο.

Όλο το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για το ζήτημα της αναβάθμισης του στόλου των F-16. Υπάρχει «κάτι σάπιο», όπως υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσον αφορά αυτά που είπε η κ. Μπακογιάννη, έχει προσκληθεί και έχει προκληθεί να εξηγήσει τη δήλωσή της. Δεν το έχει κάνει. Για μας, το κεντρικό μας ζήτημα είναι η ενδυνάμωση της θωράκισης της χώρας και η ενδυνάμωση της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντίστοιχα, θα υπάρχει ενδυνάμωση και του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 δεν είναι τωρινό. Είναι αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εμείς το προωθήσαμε και θα το κάνουμε πραγματικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλώντας για το σχέδιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι το κόστος της αναβάθμισης θα είναι 2,4 δισ. δολάρια, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ. Γιατί αυτή η διαφορά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε, κατά κύριο λόγο, στη συνολική αναβάθμιση των F-16 σε Viper, στο σύνολο των 123 αεροσκαφών, ενώ εμείς μιλάμε κυρίως για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16. Δεν είναι τεχνικό θέμα, γιατί όσον αφορά το τι είδους αναβαθμίσεις θέλουμε, το έχουμε ορίσει πολύ συγκεκριμένα. Αυτό το οποίο συζητάμε είναι το οικονομικό σκέλος και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, ώστε τα πρώτα αναβαθμισμένα να τα έχουμε το ταχύτερο δυνατό, αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019, αλλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε και τα άλλα. Πρόκειται για αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 σε Viper, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αναβαθμίσουμε και τον υπόλοιπο στόλο των F-16, ενώ θα συντηρήσουμε και τα Mirage. Κινούμαστε στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ρόλου που απαιτεί η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Επιλογή μας είναι η ειρήνη, αλλά αυτή κατοχυρώνεται με τη διατήρηση και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κόστος αναβάθμισης των F-16 έχει υπολογιστεί εντός των διαθέσιμων του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ έχει προϋπολογιστεί παράλληλη αναβάθμιση και συντήρηση και των άλλων οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε, αλλά και στοχευμένες αγορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε τι συμβαίνει με την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Γιατί σας κατηγορεί η αντιπολίτευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην ουσία πρόκειται για μια επικοινωνιακή ιστορία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει πολλαπλούς στόχους. Ο ένας είναι να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μια ελίτ στην Ελλάδα, να θυμίσω τα Paradise Papers, όπως και άλλες λίστες, αλλά και ταυτόχρονα να χτυπήσει, ορμώμενη, όχι για πρώτη φορά, από μια εμμονική διαδικασία και λογική, τον Πάνο Καμμένο. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: απ’ ό,τι έχει βγει ως τώρα, η ιστορία έχει ξεκινήσει από μια υποτιθέμενη αναφορά, η οποία ποτέ δεν έχει υποβληθεί στα Γενικά Επιτελεία, ενός ταξίαρχου. Αυτό είναι το ένα και βασικό ζήτημα. Το δεύτερο, πράγμα εμφανές, είναι ότι από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ούτε μεσάζοντες ούτε αντιπρόσωποι υπήρχαν. Πάντοτε υπάρχει η ΓΔΑΕΕ και το ΥΠΕΘΑ, όπου διά του υπουργού έχει δώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπροστά στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ποια είναι η θέση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς θεωρούμε ότι τα υπαρκτά ζητήματα πρέπει να συζητιούνται, να γίνονται αντικείμενο της διπλωματίας, ενώ αυτά που είναι ανύπαρκτα δεν πρέπει καν να συζητιούνται. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από διεθνείς συνθήκες, που άλλωστε ήρθαν να επικυρώσουν όσα ο ελληνικός λαός κατέκτησε σε όλη τη διάρκεια της πορείας δημιουργίας του ελληνικού κράτους, εμείς δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Για εμάς «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία διαδικασία νομιμοποίησης της όποιας αμφισβήτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για να αλλάξουμε θεματολογία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διανείμει για δεύτερη χρονιά το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά παίρνει πέντε και δίνει πίσω ένα. Το σχόλιό σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μνημονιακή περίοδος αδίκησε σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού, κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, κατέστρεψε δομές του κοινωνικού κράτους. Στην πορεία εξόδου σε πρώτη φάση διορθώνουμε και προφυλάσσουμε αυτούς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία η ΝΔ εξαντλεί μια αντιπολιτευτική τακτική μιζέριας, κάνοντας πως ξεχνάει πως αυτή ήταν ένας από τους δύο κύριους πρωταγωνιστές, οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Εμείς είμαστε η άλλη επιλογή του ελληνικού λαού, της εξόδου από αυτή την κατάσταση, της σταθεροποίησης της χώρας, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να εφαρμοστεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα παρέχει σιγουριά. Αυτοί, λοιπόν, που παίρνανε μέτρα που οδήγησαν στον καταποντισμό των λαϊκών εισοδημάτων, στη διάλυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, αυτοί που έφεραν την ανεργία στα πρόθυρα του 30%, αυτοί που δεν επιστρέψανε ποτέ και τίποτε, ανάμεσά τους οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές οικογένειες που κέρδισαν μέσω της κρίσης, έρχονται τώρα και κατηγορούν εμάς, αυτούς που βγάζουν τη χώρα από την κρίση και συγχρόνως καταφέρνουν να στηρίζουν τους πιο αδύναμους. Δεν παραλείπουμε σε αυτή την προσπάθεια το κομμάτι αυτό του ελληνικού λαού που είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αυτό το χρονικό διάστημα έχουν διασφαλιστεί με ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό γίνεται με ποικίλους τρόπους αλλά και μέσα από το κοινωνικό μέρισμα για τα πιο χαμηλόμισθα στελέχη και συγχρόνως εξετάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών να λύσουμε και άλλα ζητήματα, όπως είναι η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος σηματοδοτεί και αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, ακόμα και εντός του 2018. Τι απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΝΔ θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί εντός της Βουλής και για το κοινωνικό μέρισμα του 2017 και για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, γιατί οι εκλογές θα γίνουν το 2019, και επειδή αυτό όλο και περισσότερο τη φοβίζει, οδηγείται σε αντιφάσεις και σε αστεία επιχειρήματα. Και βεβαίως, είναι φανερό παντού, πως το μοναδικό που την ενδιαφέρει είναι πώς θα καταφέρει όχι απλώς να έρθει στην εξουσία αλλά να ανατρέψει την κυβέρνηση και τη συνολική νέα ελπίδα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό εφευρίσκονται και μια σειρά άλλα πράγματα και κατασκευάζονται επικοινωνιακές καταστάσεις που όμως καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις εκλογικές διαδικασίες στην κεντροαριστερά. Θεωρείτε ότι δημιουργείται τρίτος πόλος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν αποτελεί επιλογή μας η παρέμβαση σε όσα συντελούνται σε αυτόν τον χώρο, αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάζουμε αυτά που βλέπουμε και ακούμε. Είναι διαδικασίες εσωτερικές μιας παράταξης η οποία δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί και μέλλει να δούμε τι μορφή θα πάρει τελικά. Ωστόσο, βλέπουμε από τώρα αυτές οι διαδικασίες να προβάλλονται στη βάση της λογικής που εκπέμπει κατά κύριο λόγο η ΝΔ, η οποία λέει ότι η ψηφοφορία αποτέλεσε ένα αντικυβερνητικό δημοψήφισμα. Αυτοί έχουν να αποφασίσουν για τον χαρακτήρα και την πολιτική ταυτότητα του πολιτικού τους σχήματος, πέρα από τις οποιεσδήποτε άλλου είδους στρεβλώσεις και οργανωτικές αυτοκυρώσεις, όπως το γεγονός ότι πας να ψηφίσεις για αρχηγό ενώ μπορεί να είσαι και μέλος άλλου κόμματος. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο Ελλάδας να συναντηθούν τα δύο μεγάλα ιστορικά ρεύματα της προόδου, δηλαδή της ριζοσπαστικής αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Το αν θα γίνει αυτό είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να την προκαθορίσει μία μόνο πλευρά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γίναμε μάρτυρες μιας νέας φυσικής καταστροφής. Ποιος είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κινητοποιηθήκαμε άμεσα διαθέτοντας μηχανήματα, προσωπικό, ανοίγοντας χώρους φιλοξενίας, βάλαμε σε ετοιμότητα τις μονάδες σε όλη τη χώρα, δώσαμε έκτακτες άδειες στο προσωπικό που έχει άμεση σχέση με την περιοχή κλπ. Το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν στη Σύμη, στη Σαμοθράκη και αλλού. Επίσης, είναι καθοριστική η συμβολή τους στην επιτυχή διαχείριση από τη χώρα μας της προσφυγικής κρίσης. Η κοινωνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν έναν οργανισμό, τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που διαθέτει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε έκτακτες καταστάσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης