Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία ΠΑ
23/11/2016 | 06:50 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Οι 3 χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας να μπει στο πρόγραμμα F-35! Ποιοι τις έχασαν

Οι 3 χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας να μπει στο πρόγραμμα F-35! Ποιοι τις έχασαν

Η συζήτηση για την προοπτική να αγοράσει η Ελλάδα F-35 διατηρείται στην επικαιρότητα με δηλώσεις, δημοσιεύματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πολλοί και διάφοροι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η Τουρκία θα αποκτήσει F-35! Κάτι που ήταν γνωστό  εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Αυτό που ίσως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα είχε τρεις ευκαιρίες να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως ισότιμος εταίρος. Αρνήθηκε και τις τρεις!

Η πρώτη ήταν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Για λόγους που η ιστορία απέδειξε λίγα χρόνια μετά η πρόταση απορρίφθηκε. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε σε ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του “ευρωπαϊκού” Eurofighter. Η απόφαση ήταν κι αυτή ενταγμένη στο “όραμα της ΟΝΕ”. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ευτυχώς αν κρίνουμε από την πορεία που έχει το Eurofighter.

Η δεύτερη φορά να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του F-35, δόθηκε επί Γιάννου Παπαντωνίου και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους. Είχε πάει στην παραλαβή F-16 της ΠΑ. Εκεί του έγινε ενημέρωση και πρόταση για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα. Πάλι η κυβέρνηση Σημίτη άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Τρίτη και …φαρμακερή πρόταση έγινε επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Απάντηση καμία…

Τώρα ήρθε η ώρα του …λογαριασμού. Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Αυτό ήταν γνωστό. Ο αιφνιδιασμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Άγκυρα “τρέχει” το πρόγραμμα για να έχει αεροσκάφη από το 2018. Κάποιοι στην Αθήνα ανέμεναν και μάλλον ήλπιζαν ότι αυτό θα γινοταν από το 2020 ή το 2022.Και τι θα άλλαζε θα πείτε; Σε μια χώρα που οι πολιτικοί της δεν σχεδιάζουν πέρα του…24ωρου αυτή η λογική δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Ο λογαριασμός των λάθος επιλογών και της αποφυγής στοιχειώδους σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων ήρθε τώρα προς πληρωμή. Το αεροσκάφος 5ης γενιάς δεν είναι το μοναδικό λάθος που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε. Μαζί μ΄αυτόν έχει έρθει και η “λυπητερή” των συνεχών αναβολών εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος αεροπορικού στόλου. Επί Μεϊμαράκη απόφαση δεν ελήφθη. Η κρίση που μας προέκυψε μετά αποτέλεσε το καλύτερο άλλοθι για τους επόμενους. Μόνο ο Αβραμόπουλος προσπάθησε να “τρέξει” το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 αλλά βρήκε απέναντί του την απροθυμία την ΠΑ να “τρέξει” με την ίδια ταχύτητα.

Η κατάσταση είναι όχι απλά δύσκολη. Δραματική είναι η πιο σωστή λέξη. Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν θέλει να προστεθεί στον κατάλογο των “απρόθυμων” να αποφασίσουν τα αυτονόητα, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή ηγεσία δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τον λογαριασμό. Γι΄ αυτό και αναζητείται επειγόντως λύση μέσω αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Π.Καμμένος το τελευταίο διάστημα έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να παραλάβει F-35 και η Ελλάδα να μην διαθέτει “αντίδοτο”.

Για το πως μπορεί να εξασφαλιστεί υπάρχουν σχέδια, σκέψεις και προτάσεις. Σ΄ αυτά θα επανέλθουμε…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης