Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
20/05/2017 | 06:08 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Οι Πόντιοι έχασαν πολλά όχι όμως την πολιτιστική τους ταυτότητα”

Ο Πόντος είναι μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός παρουσίασε ιδιαίτερη άνθηση σε όλα τα επίπεδα. Σπίτια, εκκλησίες αλλά και ονόματα τόπων, πόλεων και χωριών μιλούν ακόμη για την παρουσία του Ελληνισμού εκεί από την αρχαιότητα, από τις πρώτες αποικίες της Μιλήτου, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Η Σινώπη, η Τραπεζούντα, η Κερασούντα, η Αμάσεια, είναι μερικές από τις πόλεις όπου άκμασαν οι Έλληνες.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η Ασιατική Ελλάδα χάθηκε. Έμεινε η Ευρωπαϊκή. Έχασαν πάρα πολλά οι Πόντιοι που ήρθαν στην Ελλάδα. Δεν έχασαν όμως την πολιτισμική ταυτότητά τους, θα ήταν θανάσιμο πλήγμα γι’ αυτούς.

Ο Αλέξης Ηλιάδης μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ποντιακού Ελληνισμού με τον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί Θεόφιλο Καστανίδη και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργο Σαραφίδη.

Θ. Καστανίδης: Διαφυλάσσουμε τις παραδόσεις μας

«Ο Πόντος είναι η ιστορική πατρίδα των Ελλήνων της Ανατολής. Είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από τα μέρη της Ανατολής» μάς είπε ο κ. Καστανίδης, «Όμως», συμπλήρωσε «πάντα οι άνθρωποι οι δικοί μας θεωρούσαν μητέρα-πατρίδα την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, είμαστε Δυτικοί, αν ανήκει στην Ανατολή είμαστε Ανατολίτες».

Γίνεται συχνά συζήτηση για τις διαφορές μεταξύ δυτικού και ανατολικού πολιτισμού. Όμως, πόσο Δύση είναι η Δύση; Πόσο συνέβαλε η Ανατολή, παραδείγματος χάριν ο Πόντος, στην Αναγέννηση της Ευρώπης;

Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι «όταν πέφτει η Κωνσταντινούπολη αρχίζει να μετατοπίζεται ο πνευματικός πλούτος της Ανατολής με προεξάρχοντα τον Βησσαρίωνα, μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, που πάει στη Ρώμη, στον Πάπα και παραλίγο να γίνει και Πάπας, καθώς ήταν δύο φορές υποψήφιος. Θεωρείται ότι ο ρόλος που έπαιξε ο Βησσαρίων, ο οποίος ήταν Τραπεζούντιος, γεννημένος στην Τραπεζούντα, μαζί με τον Γεώργιο Τραπεζούντιο είναι η απαρχή της Αναγέννησης της Ευρώπης».

Σήμερα οι Πόντιοι διαφυλάσσουν ό,τι σχετίζεται με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου τους. Όπως μάς ανέφερε ο κ. Καστανίδης, «ο σύλλογος Αργοναύται-Κομνηνοί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Παρέχουμε στέγη για πολλές πολιτισμικές δραστηριότητες που αφορούν τον Πόντο σε πολλές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από τετρακόσια άτομα. Έχουμε δύο χορευτικές ομάδες, οι οποίες μετά από διετή κύκλο μαθημάτων ποντιακών χορών παρουσιάζουν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις με ποντιακό λόγο.

Επίσης, έχουμε ένα μεγάλο χορευτικό συγκρότημα που είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουμε ακόμη μικρό χορευτικό συγκρότημα και ομάδα συντήρησης αυτών που τελείωσαν τα χορευτικά σχολεία.

Γενικά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή, όχι μόνο από Πόντιους, και μπορώ να πω καθημερινό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι θεατρικές μας ομάδες. Τώρα ετοιμάζουμε μια παράσταση με ποντιακές παροιμίες. Υπάρχει επίσης η ομάδα ποντιακής διαλέκτου που κάνει μια πρωτοπόρα εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και σε μη Πόντιους, ενώ αναβιώνουμε την ορχήστρα του 1904 της Κερασούντας με όργανα του Πόντου, δηλαδή λύρα, κεμανέ, λαούτο, κρουστά, νταϊρέδες, βιολί, κλαρίνο, ούτι, αγγείο, γαβάλια, φλογέρες. Πρόσφατα, δημιουργήσαμε και χορωδία. Τέλος, έχουμε ομάδα φιλοσοφίας από την οποία καταγράφονται όλοι ο αρχαίοι φιλόσοφοι της περιοχής του Πόντου, όπως ο Διογένης ο Κυνικός, ο οποίος ήταν από τη Σινώπη. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με σκοπό να φέρουμε αυτά τα οποία υπήρχαν μπροστά, να τα γνωρίσει ο κόσμος και να κάνουμε τα επόμενα βήματα έχοντας πάνω απ’ όλα αυτογνωσία».

Γ. Σαραφίδης: Η πολυμορφία πρέπει να διατηρηθεί

Η ποντιακή παράδοση από γενιά σε γενιά έφθασε ως τις μέρες μας και σε αυτό συνέβαλαν και οι ποντιακοί σύλλογοι που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα που θέσαμε στον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργο Σαραφίδη είναι: στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, υπάρχει χώρος για διαφοροποιήσεις;

Οι νεότερες γενιές Ποντίων θα κρατήσουν κάτι από αυτά που διατήρησαν οι προηγούμενες; Η ποντιακή διάλεκτος θα επιβιώσει;

«Οι νεότερες γενιές προσπαθούν να τα κρατήσουν όλα. Δεν νομίζω ότι θα χαθεί η παράδοσή μας» απάντησε ο κ. Σαραφίδης τονίζοντας: «Βλέπουμε ότι κάθε δήμος έχει ποντιακό σύλλογο. Οι ποντιακοί σύλλογοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 2.000. Είναι χιλιάδες οι εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες εκφράζονται και οι παλιοί, αλλά και οι νέοι, και μάλιστα αρκετοί από αυτούς τους νέους δεν έχουν ποντιακή καταγωγή. Βλέπεις μικρά παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου να μετέχουν σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων. Αν χαθεί η ποντιακή διάλεκτος θα χαθεί και η κρητική, θα χαθούν όλες. Αυτή είναι η κακή πλευρά της παγκοσμιοποίησης.

Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν την ιδιαιτερότητά τους

Αυτή η πολυμορφία πρέπει να μείνει». Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα Σούρμενα, κοντά στο Ελληνικό, είναι ένας ιστορικός σύλλογος. Στον χώρο της βρίσκεται και το Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων όπου εκτίθενται αντικείμενα που έφεραν μαζί τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ενώ φιλοξενούνται φωτογραφικό υλικό και έγγραφα που «αφηγούνται» τη δραστηριότητα του συλλόγου από το 1924 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. «Από τις τριάντα πέντε οικογένειες που ήρθαν μετά την Καταστροφή εδώ, στην περιοχή που ονομάστηκε Νέα Σούρμενα, οι τριάντα ήταν από τα Σούρμενα του Πόντου» μας είπε ο κ. Σαραφίδης» προσθέτοντας ότι «τα επόμενα χρόνια ήρθαν στην ίδια περιοχή άνθρωποι από όλες τις γωνιές του Πόντου. Δηλαδή εδώ βρίσκεις Τραπεζούντιους, Κερασούντιους, Καρσλίδες, Αργυρουπολίτες. Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων έγινε γρήγορα ένα ποντιακό σημείο αναφοράς. Πάρα πολλά πράγματα γίνονται στον σύλλογο, από το να μάθει κανείς ένα χορό μέχρι το να πάρει πληροφορίες για το βαρύ θέμα του ποντιακού ελληνισμού που είναι το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Ο Πόντος δέχθηκε και επιρροές από τη Δύση. Άλλαξε αυτό σε κάποιο βαθμό τη νοοτροπία, τον πολιτισμό του, τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί; «Ο Πόντος είναι Ανατολή» τόνισε ο κ. Σαραφίδης «όχι επειδή βρίσκεται ανατολικά της Ελλάδας, αλλά λόγω του πολιτισμού του. Δέχθηκε επιδράσεις από παντού αλλά αυτά που ζήσαμε εμείς από τους προγόνους μας, γιατί ζήσαμε ανθρώπους πρώτης γενιάς που ήρθαν από εκεί, ήταν σίγουρα Ανατολή».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης