Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Οι “πονηρές” επιθέσεις “φιλίας” των Σκοπιανών και τι λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ

Οι
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν κατά την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Σόφια, ανέφερε ότι  αναμένει να αρθούν το φθινόπωρο οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και το 2018 η χώρα του να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αυτές

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Ζάεφ, σύμφωνα με το “MIA”, είπε ότι αυτό είναι μία λύση που την αποδέχεται ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και με την οποία συμφωνεί και η Βουλγαρία, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως με θετικό πνεύμα  και ως καλοί γείτονες μπορεί να βρεθεί λύση και με την Ελλάδα για την απεμπλοκή των ευρωατλαντικών διαδικασιών της χώρας του. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι και εκείνοι (σ.σ. στην Ελλάδα) βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα σχετικά  με το τι περιοχή θέλουν και τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα και τους πολίτες της: να παραμείνει η “Μακεδονία” εγκλωβισμένη ή να χρησιμοποιήσουν όλα τα οφέλη που φέρνει το ΝΑΤΟ;», ανέφερε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το “MIA” και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα του ονόματος, αλλά να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του.

Τι λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις του νέου Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Και οι δύο μας είπαν ότι θέλουν να μπουν τα Σκόπια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ προτού ληφθούν αποφάσεις για την ονομασία.
Να σημειωθεί ότι ο Ντιμιτρόφ ουδόλως αναφέρθηκε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, σε κάτι παρόμοιο. Εξάλλου, στην Αθήνα ουδεμία συζήτηση έγινε σχετικά με ονομασία.
Τέτοιου είδους δηλώσεις εκ μέρους παραγόντων της νέας κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που προβαίνουν σε “επιθέσεις φιλίας” προς την Αθήνα και διαφημίζουν την “απο-μακεδονοποίηση”, ουδόλως συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρινούς διάθεσης για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο Ζάεφ επίσης, εμπλέκει για δεύτερη φορά το όνομα του γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ο Γ.Στόλτενμπεργκ συμφωνεί με τις απόψεις των Σκοπίων. Και στις δυο περιπτώσεις, διαψεύσθηκε. Ο γγ έχει πει κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ζάεφ ότι ισχύει η απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008 (πρώτα όνομα, μετά ενταξιακή διαδικασία). Διάψευση “έφαγε” ο Ζάεφ και μέσω “ανώνυμων” κύκλων του ΝΑΤΟ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης