Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη Πρώτη Γραμμή
08/03/2017 | 15:49 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Οι κρίσεις στις ΕΔ και το ηθικό των “απατημένων” στελεχών

Οι κρίσεις στις ΕΔ και το ηθικό των

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ

Υποστράτηγος ε.α

Στις πρόσφατες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων παρατηρήθηκε το φαινόμενο προαγωγές-αποστρατείες- τοποθετήσεις και άλλες πληροφορίες να ανακοινώνονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους από δημοσιογράφους ή άτομα που ασχολούνται με στρατιωτική θεματολογία πριν ακόμη υπογραφούν επίσημα από τους υπεύθυνους φορείς.

Διαβάζει λοιπόν ένας αξιωματικός στο internet την απoστρατεία του πριν ακόμα ενημερωθεί από τη στρατιωτική ιεραρχία με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του συστήματος και το απόρρητο των πληροφοριών αυτών.

Στο παρελθόν έχει συμβεί κρίσεις να αλλάξουν καθ΄ οδόν από τη Μεσογείων μέχρι το Προεδρικό μέγαρο που πήγαιναν για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το περίεργο είναι ότι αυτές οι «δημοσιογραφικές πληροφορίες» επιβεβαιώνονται πλήρως! Προφανώς η διαρροή αυτών εντάσσεται στη λογική επίδειξης ισχύος, επειδή κάποιοι έχουν προνομιακή πρόσβαση σε «κέντρα εξουσίας» και την αύξηση της επισκεψιμότητας – αναγνωσιμότητας, παρά το χαρακτήρα του αντιδεοντολογικού και αθέμιτου ανταγωνισμού που έχει το γεγονός αυτό.

Επίσης πολλές φορές διαρρέουν πληροφορίες που αφορούν στρατιωτικά θέματα που αγγίζουν τα όρια του απόρρητου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ενδεικτικό δε της παραδοξότητας είναι ότι στη στρατιωτική αλληλογραφία υποχρεώνεται το στρατιωτικό προσωπικό να μην αναγράφει την έδρα της Μονάδος αλλά τη ΒΣΤ (Βάση Στρατιωτικού Ταχυδρομείου), προκειμένου να διασφαλίζεται το απόρρητο των πληροφοριών, ενώ ότι χρειάζεται «κάποιος» το βρίσκει εύκολα στο διαδίκτυο διανθισμένο με φωτογραφίες Διοικητών, στρατοπέδων, κ.λπ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν έπαιξαν σημαντικό ρόλο ακόμα και στην κλιμάκωση μιας κρίσης με την Τουρκία. Για τα λόγο αυτό όσοι διακινούν τέτοιου είδους πληροφορίες και διατείνονται ότι αγαπούν τις Ένοπλες Δυνάμεις ας αναλογισθούν αν αυτό επηρεάζει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού, την αξιοπιστία του συστήματος κρίσεων, αλλά γενικότερα τα εθνικά συμφέροντα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης