Υποστηριξε το militaire
Άποψη
13/11/2017 | 06:03 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα γίνονται για τις ΕΔ ή για τα κόμματα;

Οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα γίνονται για τις ΕΔ ή για τα κόμματα;

Ούτε αγοράζουμε,ούτε πουλάμε,μόνο τσακωνόμαστε,ακόμη και για προγράμματα που δεν έχουν γίνει. Η εξοπλιστική πρακτική στην Ελλάδα, αυτή είναι και εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα προγράμματα που ΄χουν να κάνουν με τις ΕΔ έχουν μία και μοναδική χρησιμότητα για τα πολιτικά κόμματα: αποτελούν το πεδίο δράσης τους για να “ξετρυπώσουν” υποθέσεις που είναι ή θα μπορούσαν να είναι “σκάνδαλα”. Σχεδόν πάντα αυτές οι υποθέσεις παραμένουν “αφηγήματα”, που δεν καταλήγουν τελικά πουθενά.

Το κόστος της νοοτροπίας αυτής το πληρώνει η χώρα και οι ΕΔ. Έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές ότι δεν ήταν μόνο το πάρτι αγορών της δεκαετίας του ’90 που κατέστρεψε τις ΕΔ. Ήταν και οι ΥΕΘΑ που αποφάσισαν να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια μέσω της απραξίας! Δεν έκαναν τίποτα για να διορθώσουν τα λάθη. Απέφυγαν όπως “ο διάβολος το λιβάνι” ακομη και να συζητήσουν σοβαρά τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν στο οπλοστάσιο των ΕΔ, αφήνοντάς τα “κληρονομιά” για τον επόμενο! Αυτή ήταν η “εξοπλιστική πολιτική” των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία 15 χρόνια.

Τώρα που ο κόμπος έφθασε στο χτένι πολλοί πίστεψαν πως το πολιτικό σύστημα θα άφηνε πίσω τις κοκορομαχίες και θα αντιμετώπιζε διαφορετικά αυτά τα θέματα. Όσοι το πίστεψαν κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα και κυρίως δεν έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι υποθέσεις των εξοπλισμών θα ελέγχονται όπως πρέπει. Προχειρότητα,ανευθυνότητα με στόχο μόνο το το κομματικό κέρδος κι όχι να βρεθούν λύσεις για τις ΕΔ.

Μια απλή διαπίστωση για το πως λειτουργούν κυβερνήσεις και κόμματα:

Συμφωνίες πέρασαν από επιτροπές της Βουλής ,υποτίθεται συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις με διακομματική συμφωνία. Αυτές οι ίδιες συμφωνίες αποτέλεσαν αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης! Να θυμηθούμε το πρόγραμμα ανβάθμισης του P-3,εγκεκριμένο από υπουργούς των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπογράφτηκε επό ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ; Δεν χρειάζεται να πάμε πίσω στο χρόνο. Ζούμε το ίδιο τώρα με τη διακρατική συμφωνία για τα F-16 .

Όσο για τα πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία; Είναι η πρώτη περίπτωση όχι αγοράς αλλά πώλησης στην οποία τα κόμματα εξουσίας “πλακώνονται” αγρίως… Το είδαμε κι αυτό.

Κάπως έτσι η συζήτηση για το πως θα συμμαζέψουμε την ΠΑ και πως θα βρούμε τρόπο να εισπράξουμε τα 66 εκατομμύρια που περιμέναμε πως και τι από τη Σαουδική Αραβία έχει μπει στο περιθώριο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης