Υποστηριξε το militaire
Breaking News Απόστρατοι
30/03/2017 | 06:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Οι Ενώσεις Αποστράτων είναι διαχρονικές, τα μέλη προσωρινά”! Άρθρο απάντηση

Το άρθρο που ακολουθεί είναι απάντηση σε όσα γράφτηκαν “περί χουντικών ανοησιών” σε σχέση με τις Ενώσεις Αποστράτων.

Οι “διαφορές” πρέπει να λύνονται με διάλογο κι όχι με αγωγές.

Του Παναγιώτη Σταμάτη Πλωτάρχη ΠΝ ε.α.

Το 1938 με τον Α.Ν.1284/1938 συστάθηκε για πρώτη φορά η Ένωση Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, (Ε.Ε.Α.Α.) σε αυτήν συγχωνεύτηκαν τα διάφορα Σωματεία Αποστράτων Αξιωματικών κατόπιν διαλύσεώς τους ύστερα από απόφαση του εκάστου Δ.Σ.

Την εποχή εκείνη η οποία ομοιάζει κατά πολύ με την σημερινή, το Κράτος είχε οικονομικά προβλήματα και ο τότε Πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς ήθελε να βοηθήσει  πραγματικά τους απόστρατους αξιωματικούς που μετά από συνεχείς πολέμους, αποστρατευόμενοι με πενιχρά σύνταξη αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης.

Έτσι «εγεννήθει»  η Ε.Ε.Α.Α. ως ΝΠΔΔ, με σκοπό την επιμέλεια των συμφερόντων των μελών, την σύσφιξη των υφισταμένων δεσμών εγκαρδίου συναδελφότητος  μεταξύ των εν αποστρατεία συνταξιούχων αξιωματικών και ανθυπασπιστών, την ίδρυση Οικονομικού Συνεταιρισμού  (ΑΟΟΑ), την προς περίθαλψη των Μελών ίδρυση ιδίου ταμείου.

Ο τότε νόμος όριζε:

«Η ένωσης διοικείτο από 15μελές συμβούλιο, ο ανώτερος ή εν ισοβαθμία αρχαιότερος των μελών του ΔΣ είναι ο Πρόεδρος της Ενώσεως. Εκ των μελών εκλέγεγονται υπ΄ αυτού 2 Αντιπρόεδροι, είς  Διευθυντής…..»

«Το ΔΣ εκλέγεται από τον ΥΠΕΘΑ, εκ πίνακος 45 τακτικών μελών της Ενώσεως……Ο άνω πίναξ συντάσεται εν ειδική συγκλήσει της Γενικής Συνελεύσεως δια μυστικής ψηφοφορίας…… καθ΄ ην έκαστον μέλος ψηφίζει 15 μέλη  της Ενώσεως ……Τα κατά την ψηφοφορία 45 μέλη τα λαβόντα κατά σειράν τας περισότέρας ψήφους αποτελούσι τον ως άνω πίνακα……… Εάν κατά την συνέλευση δεν παραστή τουλάχιστον το ήμισυ πλεον ενός του αριθμού των ………..η Γ. Συνέλευση συγκαλείται…εντος 15 ημερών…και θεωρείται εν απαρτεία.

Το 1974 υπήρξε με το Ν.Δ 1171/1972 νέος νόμος για την σύσταση της «Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων»  (ΕΑΑΕΔ)  και ιδρύθηκαν χωριστά για το κάθε όπλο, η  ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΑ, για τον Στρατό ξηράς, Ναυτικό  και Αεροπορία, αντιστοίχως.

Από το 1977 και το 1990 έγιναν πολλές αλλαγές και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω από δημοκρατικές κυβερνήσεις, γεγονός που αποκρύπτεται  επιμελώς, από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Έτσι το ΝΔ 1171/974 τροποποιήθηκε όπως:

Διοίκησις των Ενώσεων:

*Το παρόν άρθρο, όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 1 Ν. 610/1977, τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 Ν. 1911/1990 (ΦΕΚ Α’ 166), με έναρξη ισχύος δύο μήνες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της προβλεπόμενης στην παρ. 3 του παρόντος κοινής ΥΑ.

«”1. Οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών διοικούνται από εντεκαμελή διοικητικά συμβούλια, τα μέλη των οποίων αποτελούν οι πλειοψηφήσαντες ύστερα από διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας. Η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των συμβούλων είναι τριετής, δύνανται δε αυτά να επανεκλέγονται.

2. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ανώτατοι αξιωματικοί βαθμών αντιστρατήγου ή υποστρατήγου και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση, μη υποβολής υποψηφιότητας από αξιωματικούς αυτών των βαθμών, εκλέγονται αντίστοιχα οι πλειοψηφήσαντες εκ των λοιπών υποψήφιων ταξιάρχων ή ανώτερων αξιωματικών. Κάθε διοικητικό συμβούλιο εκλέγει με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του το διευθύνοντα σύμβουλο….»

Αρμοδιότητες Διοικητικών Συμβουλίων:

«Το Διοικητικόν Συμβούλιον εκάστης Ενώσεως:

α. διοικεί την Ενωσιν και μεριμνά διά την εκπλήρωσιν των σκοπών αυτής. β. διαχειρίζεται εν γένει την περιουσίαν αυτής. γ. Μεριμνά διά την ενοικίασιν, αγοράν, πώλησιν ή ανοικοδόμησιν οικημάτων και οικοπέδων, προς εγκατάστασιν των γραφείων της Ενώσεως και των Παραρτημάτων της, κατά τας διατάξεις του Νόμου περί διαχειρίσεως Κτημάτων. δ. Προσλαμβάνει και απολύει το αναγκαίο προσωπικόν αυτής κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.»

Θεωρώ ότι δεν πρέπει σκοπίμως ή αφελώς να μειώνουμε τις αξίες και την προσφορά των ενώσεων των αποστράτων αξιωματικών, λόγω κάποιας προσωπικής μας αντιπαράθεσης η πικρίας με τα εκάστοτε μέλη των ΔΣ των ενώσεων.

Τα μέλη είναι προσωρινά οι ενώσεις είναι διαχρονικές!!!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης