Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
17/01/2018 | 09:03 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Οι “έλεγχοι” των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων που έκλεισαν ένα χρόνο!

Οι

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Με την ασφάλεια της δημόσιας διαβεβαίωσης του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ότι η απόφαση για την διετή θητεία όλων θα τηρηθεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η δημοσιογραφική “αξιολόγηση” του έργου τους αυτούς τους 12 μήνες γίνεται μάλλον με μεγαλύτερη άνεση, αφού κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί τις γνωστές δικαιολογίες που θέλουν όποιον λέει τη γνώμη του να “παίζει παιχνίδια”. Δικαιολογίες που τις έχουν έτοιμες όσοι γίνονται αντικείμενο αρνητικής κριτικής.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης δεν έχει κλείσει βέβαια ένα χρόνο, αλλά πάει για τον τέταρτο. Είναι ο “παλιός”… Από την εποχή που ήταν Α/ΓΕΝ ο Ναύαρχος Αποστολάκης είχε δείξει ότι δεν διστάζει να “αγγίξει” δύσκολα θέματα.
Τα υποβρύχια και το πρόγραμμα του P-3 ήταν δύο απ΄ αυτά τα θέματα, που θα μπορούσαν να του είχαν στοιχίσει. Τα έβγαλε πέρα. Τώρα προσπαθεί να κάνει αναδιοργάνωση με αντίπαλο την αρτηριοσκλήρωση που υπάρχει στην κοινωνία αλλά και στο στράτευμα.
Υπόλογος είναι για την μέριμνα προσωπικού, στην οποία έχει μείνει πίσω ακούγοντας ίσως περισσότερο απ΄ ότι πρέπει απόψεις ανωτάτων που τον συμβουλεύουν και λειτουργούν πάντα σαν “φρένο” για μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους χαμηλόβαθμους.

Ο Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Έχει επισκεφθεί όλες τις μονάδες του Στρατού, περισσότερες από μία φορά. Παντού ρωτά τα στελέχη για το όραμά τους. Δεν έχουμε ακούσει ακόμη το δικό του. Ή δεν το ΄χουμε καταλάβει. Επελέγη ως ικανός αξιωματικός για να συμβάλει στον μεγάλο στόχο της αναδιοργάνωσης. Δεν έχουμε δει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Πολύ μεγάλη σημασία στην επικοινωνία, η οποία είναι απαραίτητη, αλλά σ΄ όλα τα πράγματα χρειάζεται μέτρο και στο ΓΕΣ έχει χαθεί προ καιρού.
Στους 12 μήνες που πέρασαν το ΓΕΣ έχει να παρουσιάσει την αμφιλεγόμενη αγορά των ελικοπτέρων Kiowa που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον, είχαμε το πρωτοφανές γεγονός διακίνησης εγγράφου “συνδικαλιστικού περιεχομένου” μέσω του συστήματος ΠΥΡΣΕΙΑ και το ατυχέστατο γεγονός της εύφημου μνείας σε πλήρωμα ελικοπτέρου που πέταξε σε απαγορευτικές καιρικές συνθήκες. Ακολούθησε το τραγικό περιστατικό της πτώσης του ΧΙΟΥΙ, η πτήση του οποίου έγινε υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Σ΄ αυτά να προσθέσουμε το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα υπάρχει το κλίμα ότι ο σημερινός Α/ΓΕΣ είναι ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ, κλίμα που “υποστηρίζεται” με σχετικά δημοσιεύματα. Όσοι δε “τόλμησαν” να κάνουν κριτική στον Α/ΓΕΣ “κατηγορήθηκαν” από αυτόκλητους υποστηρικτές του ΓΕΣ, πως “τα έπαιρναν” από προηγούμενους Αρχηγούς και γι΄ αυτό “χτυπούν” τον νυν!!! Το Militaire.gr έχει θέσει εγγράφως ερωτήματα γι΄ αυτό το θέμα εδώ και ένα μήνα, αλλά η ηγεσία του ΓΕΣ αποφεύγει να απαντήσει εγγράφως όπως έχουμε ζητήσει κι όχι μέσω “διαρροών”.
Η επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων του Έτους Εθνοφυλακής εντάσσεται στο επικοινωνιακό έργο του Α/ΓΕΣ.
Μένει να δούμε αν στον δεύτερο χρόνο της θητείας του θα κάνει έργο για το προσωπικό, αν θα αποφασίσει να συνεργαστεί ουσιαστικά στο θέμα της αναδιοργάνωσης κι αν θα σταματήσει να έχει το άγχος για την επόμενη μέρα…

Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης ήταν σχετικά “αθόρυβος” σ΄ αυτό το δωδεκάμηνο. Δεν είναι πάντα κακό αυτό.
Υπάρχουν παράπονα που ΄χουν να κάνουν με τη μέριμνα του προσωπικού, ακόμη και για ζητήματα που ΄χουν να κάνουν με θέματα ΑΜΕΑ.
Προφανώς τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά και μεγάλα, πολλά από τα οποία δεν είναι στο χέρι του να επιλυθούν. Χρειάζονται χρήματα που δεν υπάρχουν για να βοηθηθεί ο Στόλος για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου είχε την ατυχία της προσάραξης της φρεγάτας έξω από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και όχι μόνο.
Από την άλλη ήταν ο Α/ΓΕΝ που μπήκε στη Θεσσαλονίκη με το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ.
Θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ περισσότερα για το προσωπικό του ΠΝ.
Ελπίζουμε ότι θα το κάνει τον δεύτερο χρόνο.

Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου έδειξε από τη πρώτη στιγμή ότι είναι αποφασισμένος να βάλει τη σφραγίδα του στο πέρασμά του από τη θέση του Αρχηγού.
Είχε μαζί του τη πολυσέλιδη μελέτη του για το πως πρέπει να είναι η ΠΑ τα επόμενα 30 χρόνια, τόλμησε να κάνει μεταθέσεις και τοποθετήσεις όπως εκείνος νόμιζε και μετά ενεπλάκη στην περιπέτεια που λέγεται εκσυγχρονισμός F-16.
Μεγάλο πρόγραμμα, μεγάλα τα προβλήματα, πολλά τα όσα διακυβεύονται για το μέλλον της ΠΑ. Θα είναι λάθος να κριθεί από την έκβαση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και κακώς ορισμένοι λένε ότι θεωρεί πως είναι “προσωπικό του στοίχημα”.
Ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι ένα θέμα πολύπλοκο, που έχει πολιτικές και βέβαια οικονομικές διαστάσεις που δεν μπορεί να ελέγξει ένας στρατιωτικός.
Ανεξάρτητα από τα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις αποφάσεις που έχει πάρει αυτό το 12μηνο ο Α/ΓΕΑ, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι τουλάχιστον παίρνει αποφάσεις! Κι αυτό είναι κάτι που είναι απαραίτητο για έναν Αρχηγό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης